Navigatie overslaan

Onze Mijn Waterbedrijf’ omgeving is tijdelijk niet beschikbaar vanwege onderhoud. Dit duurt tot uiterlijk 21 mei. Wijzigingen kunnen worden doorgegeven via onze Klantenservice. 

Beheer leidingwaterinstallatie: wat moet ik zelf doen?

Als eigenaar ben je zélf verantwoordelijk voor een deugdelijke leidingwaterinstallatie en dat de installatie geen gevaar oplevert voor een mogelijke verontreiniging van het drinkwater. Om dit te voorkomen moet een leidinginstallatie altijd voldoen aan bepaalde eisen. Zie hiervoor de website van KIWA. Ben je geen eigenaar van een pand en maak je je zorgen over een eventuele legionellabesmetting? Neem dan contact op met de eigenaar van het pand.

Maken ook anderen gebruik van de installatie?

Dan heb je een collectieve leidingwaterinstallatie en ben je verplicht maatregelen te nemen om onder andere legionellabesmetting tegen te gaan. Zie ook http://www.infodwi.nl/.

Kan ik thuis veilig onder de douche?

Ja, dat kan, als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood. Als je twijfelt aan het watersysteem, kun je na enige weken afwezigheid na thuiskomst de douche doorspoelen met alleen heet water. Houd hierbij de douchekop bij de afvoerput. Het waterleidingsysteem wordt dan gereinigd. De legionellabacterie kan zich vermenigvuldigen in een warmwatertoestel met een voorraadvat, zoals elektrische boilers en bepaalde typen combiketels, waarin de temperatuur te laag is afgesteld. Een geiser heeft geen voorraadvat, zodat de bacterie geen kans krijgt zich te vermenigvuldigen.

Wanneer komt legionella voor?

Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen legionellabacteriën gevaar opleveren. De watertemperatuur moet tussen 25 en 50 graden Celsius zijn (vanaf 20 graden Celsius kan al langzame uitgroei plaatsvinden).
Bovendien moeten de bacteriën ook nog eens de kans krijgen zich te vermeerderen in slijmlaagjes aan de binnenkant van leidingen of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs. Dit is vooral in langdurig stilstaand water het geval.
Besmetting is alleen mogelijk als het besmette water wordt verneveld en de hele kleine waterdruppeltjes worden ingeademd. Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater (zoals douchen), maar ook in whirlpools, bij bepaalde bedrijfsmatige processen, bij sommige vormen van luchtbehandeling (airconditioning) en bij koeltorens.

Wat is Legionella?

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking.
Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van met legionella besmet water krijgt men geen veteranenziekte.