Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

De toekomst van North Water

Piet de Boks neemt afscheid

Onlangs maakte Piet de Boks bekend dat hij stopt als directeur van industriewaterleverancier North Water. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen 13 jaar? En welke kansen ziet hij voor zijn opvolger?

“Ik ben trots op wat we met North Water in de afgelopen dertien jaar hebben bereikt. Neem bijvoorbeeld de waterfabrieken. Op maat ontworpen voor grote bedrijven als AVEBE, Kisuma en Akzo Nobel. Bij deze fabrieken hebben we enerzijds werk uit handen genomen van de klant, anderzijds besparen we enorm veel drinkwater door het gebruik van oppervlaktewater. Een win-winsituatie voor de klant, de natuur en komende generaties. Een ander voorbeeld is de zoutwaterafvalwaterzuivering (ZAWZI) in Farmsum, die op één locatie afvalwater zuivert voor dertig klanten. Door deze oplossing besparen we onder andere ruimte in het landschap”.

Toename vraag water vraagt om andere bronnen
“De vraag naar water neemt toe, doordat steeds meer industrie zich in het noorden wil vestigen. Kostbaar kraanwater is hiervoor geen oplossing. Dus zoeken we met North Water naar andere bronnen. Neem de nieuw aan te leggen industriewatervoorziening (IWV) van achtentwintig kilometer lang naar de Eemshaven. Gevoed met water uit het Eemskanaal en op termijn mogelijk gezuiverd afvalwater (effluent) van de RWI uit Garmewolde. Een alternatief waarmee het ontzilten van zeewater niet meer nodig is. Scheelt enorm veel energie. Gaat deze nieuwe IWV in de toekomst ook Delfzijl voeden? Of worden er nieuwe bronnen in de buurt van het chemiepark gezocht? Kansen voor mijn opvolger Perry van der Marel en zijn team. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.