Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Opnieuw extra aandacht voor bescherming drinkwater voor bewoners in omgeving Onnen, De Punt en Sellingen.

Voor bewoners van grondwaterbeschermingsgebieden gelden een aantal extra regels om het drinkwater te beschermen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om dieper dan drie meter te graven en moet het gebruik van (chemische) onkruidbestrijdingsmiddelen vermeden worden. Ook is het beter om de auto te wassen zonder chemische middelen of in de wasstraat. Dit alles om ervoor te zorgen dat het grondwater waar we drinkwater van maken zo schoonmogelijk blijft.

Sinds de zomer is Waterbedrijf Groningen samen met Provincie Groningen een campagne gestart om hier meer bewustzijn over te creëren. Om de bewoners te bedanken voor hun inzet krijgen ze een kortingsbon voor een wasbeurt bij een milieuvriendelijke autowasstraat en maken ze bovendien kans op een jaar lang gratis autowassen! Maar ook mensen die niet in de regio wonen kunnen hun steentje bijdragen. Wist je dat je de auto ook gewoon kan wassen met regenwater? Met speciale middelen kan je zelfs je auto wassen zonder water!

Samenwerking met Provincie Groningen

De actie is in samenwerking met Provincie Groningen en Waterbedrijf Groningen gestart omdat kwalitatief drinkwater onder druk staat. Er worden bijvoorbeeld steeds meer medicijnresten in het water terug gevonden die we eruit moeten zuiveren. Daarnaast heeft klimaatverandering ook invloed. Waterbedrijf Groningen wil kwalitatief en goedkoop drinkwater veiligstellen voor de toekomst. De Provincie Groningen heeft ook belang bij betrouwbaar drinkwater omdat het gezond is voor haar inwoners.  

Wat is een grondwaterbeschermingsgebied?

In een waterwingebied wordt grondwater gewonnen. Om dat gebied heen ligt het grondwaterbeschermingsgebied: hier gelden speciale regels. Dit vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Om ons drinkwater te beschermen willen we in een grondwaterbeschermingsgebied ook zo min mogelijk vervuiling. Daarom vragen we bewoners in deze gebieden ons te helpen. 

Voorbeelden van regels in grondwaterbeschermingsgebied

  • Het gebruik van (chemische) onkruidbestrijdingsmiddelen moet worden vermeden. 
  • Het is verboden om een warmtekoudeopslag-installatie (wko) in de grond aan te leggen. 
  • Let bij het gebruik van bouwmaterialen op de milieueffecten. Koperen of zinken dakgoten zijn bijvoorbeeld niet gewenst. 
  • Het is verboden om dieper dan 3 meter te graven. 
  • Buiten klussen aan een auto liever alleen op verhard terrein.  
  • Het is beter om de auto te wassen zonder chemische middelen of in de wasstraat. Zodat chemische middelen niet in de grond en in het water terecht komen.  
  • Het is beter om de auto te parkeren op verhard terrein.  

Voor meer informatie over de regelgeving, ga naar: www.provinciegroningen.nl/grondwaterbeschermingsgebied 

Waarom water beschermen?

Alles wat boven en onder de grond gebeurt, heeft effect op de kwaliteit van het grondwater. In Nederland maken we meestal drinkwater van grondwater. Grondwater is van nature heel schoon en heeft slechts weinig zuivering nodig. Het is dus van belang om de bron schoon te houden!

Beschermjedrinkwater.nl 

Woon jij in een beschermingsgebied? Dan is vervuiling tegengaan extra belangrijk. Via de website berschermjedrinkwater.nl kun je door je postcode in te vullen zien in welk gebied je woont en hoe je mee kan helpen. 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.