Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Kans op lagere druk in Vierverlaten, Hoogkerk en gemeente Westerkwartier

Waterbedrijf Groningen voert binnenkort werkzaamheden uit op pompstation Nietap. Als gevolg hiervan ontstaat er tijdelijk een lagere waterdruk in de omgeving Hoogkerk/Vierverlaten en in de gemeente Westerkwartier. De werkzaamheden worden met name in de avond- en nachturen uitgevoerd om het ongemak zoveel mogelijk te beperken

Tijdelijk lagere waterdruk

Als gevolg van voorbereidingen en tijdens werkzaamheden in de avond- en nachturen zal de waterdruk iets lager zijn in de omgeving Vierverlaten, Hoogkerk vanaf woensdag 20 februari 14:00 uur tot donderdag 21 februari 10:00 uur. En in de gemeente Westerkwartier (voormalige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn) vanaf woensdag 20 februari 22:00 uur tot donderdagochtend 21 februari 07:00 uur.

 

Wat merkt u van de lagere waterdruk?

Tijdens de werkzaamheden zal de waterdruk blijven voldoen aan de gestelde minimale eisen (minimaal 1,5 bar), maar deze waterdruk is lager ten opzichte van de normale dagelijkse waterdruk. De tijdelijke lagere waterdruk kan dus wel als véél minder worden ervaren.

Kans op troebel water

Door de werkzaamheden is er ook een kleine kans op troebel water uit de kraan. Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Als het water troebel, bruinachtig van kleur is, kunt u het beste op dat moment de kranen in huis even dichthouden. Na een half uur is het bruine water meestal uit de hoofdleidingen verdwenen. Laat het water vervolgens goed doorstromen totdat het weer helder is. U kunt het nog niet helemaal heldere wsater overigens prima gebruiken voor uw planten.

Heeft u een hydrofoor- en/of sprinklerinstallatie?

Maakt u in uw woning of pand gebruik van drukverhoging (hydrofoor)- en/of sprinklerinstallaties? Door de eventuele drukschommelingen bestaat de kans dat dit soort installaties storingen melden. Dit kan verholpen worden door de installatie te resetten.

Aankondiging van werkzaamheden via diverse kanalen

Klanten die mogelijk met een lagere waterdruk te maken krijgen worden hierover geïnformeerd via een emailservicebericht. Daarnaast wordt het via een advertentie aangekondigd in De Krant en De Streekkrant en staan er advertenties op de online versies van Westerkwartier en Gezinsbode. En uiterraard ook via onze eigen facebookpagina en twitterkanaal.

Onvoorziene uitloop
Ondanks zorgvuldige voorbereidingen kan het voorkomen dat de uitvoering onvoorzien en/of vanwege technische redenen iets langer doorloopt in tijd. Als dit gebeurt, zullen we dit zo spoedig mogelijk communiceren via onze website, onze online media kanalen (facebook en twitter).

Meer informatie

Wij begrijpen dat de werkzaamheden mogelijk ongemak kunnen veroorzaken. Vanzelfsprekend stellen wij, naast alle zorgvuldige voorbereidingen, ook tijdens de werkzaamheden alles in het werk om het ongemak zo veel mogelijk te beperken. Heeft u naar aanleiding dit bericht vragen of opmerkingen? Neemt u dan gerust contact op met onze afdeling Technische Klantencontacten via telefoonnummer (050) 368 86 88 (optie 3).

Troebel water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Als het water troebel is, kunt u het beste de kranen in huis even dichthouden. Na een half uur is het troebele water meestal wel uit de hoofdleidingen verdwenen. Laat vervolgens het water goed doorstromen totdat het weer helder is.

Oorzaak van troebel water
Als de stroomsnelheid in het leidingnet plotseling toeneemt of verandert, kunnen ijzer- en mangaandeeltjes loslaten en wordt het water troebel en bruin. Dit kan veroorzaakt worden door werkzaamheden aan het leidingnet, een plotseling hoog waterverbruik of door een leidingbreuk.

Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Technische Klantcontacten, telefoonnummer (050) 368 86 88.

De was kunt u in dit geval het beste even overdoen met een biologisch inweekmiddel. Zorg er wel voor dat u de was tussen de twee wasbeurten door goed nat houdt, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Periodiek spoelt Waterbedrijf Groningen de waterleiding schoon. Wij doen dit om ook in de toekomst uw betrouwbare drinkwaterleverancier te kunnen zijn.

Als we de leidingen schoonspoelen, ook wel ‘spuien’ genaamd, dan kunnen deze werkzaamheden aan het waterleidingnet overlast veroorzaken. Per brief wordt u hierover van te voren geïnformeerd.

Wat kunt u verwachten als we in uw straat de waterleiding spoelen?

Tijdens in de brief genoemde tijdstippen kan er troebel water en/of minder water uit de kraan komen.
In dat geval adviseren we u om:

– Tijdens de bovengenoemde periode uw (af)wasmachine niet te gebruiken.
– Na afloop van de werkzaamheden even uw kraan door te laten stromen. Na ongeveer 10 seconden zou het water helder van kleur moeten zijn.

Wat is troebel water?

Tijdens het schoonspoelen van het leidingnet kan ijzer dat van nature in het drinkwater zit loslaten en wordt het water troebel en bruin. Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Maar het ziet er natuurlijk niet fris uit.

Waarom geen wasmachine gebruiken?

Door aanraking van wasgoed met troebel water kunnen roestvlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen verwijderd worden door opnieuw te wassen met een biologisch inweekmiddel. Zorg er wel voor dat u de was tussen de twee wasbeurten door goed nat houdt, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Meer informatie

Incidenteel kunnen de werkzaamheden uitlopen. De meest actuele informatie rondom deze werkzaamheden vindt u hier. Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Technische Klantencontacten, telefoonnummer (050) 368 86 88.

We zijn continu bezig om in onze regio te werken aan een modern en innovatief waterleidingnet. Dat brengt – helaas – zo nu en dan overlast met zich mee. Opgebroken straten, modder, troebel water, minder of soms zelfs geen water. Toch is het noodzakelijk: daarmee zorgen we ervoor dat u ook in de toekomst altijd betrouwbaar drinkwater uit de kraan kunt tappen.

Het kan voorkomen dat het water uit de kraan wit of troebel is. Na werkzaamheden kan er lucht in uw leiding terechtkomen. Hierdoor kan het water een witachtige kleur krijgen. Dit water is niet schadelijk voor uw gezondheid. Als u de kraan even laat stromen, wordt het water binnen korte tijd weer helder.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.