Skip to content Skip to navigation

Vanwege het Corona-virus is onze klantenservice aangepast bereikbaar van 09.00-17.00

Officieel startsein scholenproject ‘Yo Waterrr!’ tijdens Kraanwaterdag

  • Gepubliceerd op 25 september 2019

 

Op woensdag 25 september deden meer dan 140 klassen van 22 Groningse scholen mee met Kraanwaterdag, een landelijk initiatief van zes waterbedrijven. Tijdens deze dag werd op de Heilige Gerardusschool in Ter Apel het eerste ‘Yo Waterrr!’-tappunt onthuld. Dit moment geldt als het provinciebrede startsein van een samenwerkingsproject van Huis voor de Sport Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het project heeft als doel om jeugd en jongeren in de provincie te stimuleren om kraanwater te drinken in plaats van zoete dranken.

De reden dat Huis voor de Sport en Waterbedrijf Groningen met Yo Waterrr! de handen ineen hebben geslagen is omdat kinderen uit de provincie Groningen vooral zoet drinken mee naar school. Slechts een op de vijf krijgt een beker, bidon of fles kraanwater mee. Dat blijkt uit een onderzoek dat eerder dit jaar is gedaan in opdracht van de landelijke waterbedrijven onder kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Challenge ‘Yo Waterrr!’
Aan het project Yo Waterrr! – dat voor de zomervakantie al op enkele scholen proefdraaide – doen meer dan twintig scholen mee, een mix van basisscholen en middelbare scholen. In totaal worden hiermee meer dan 2000 kinderen bereikt. Zo ook de kinderen van de Heilige Gerardusschool. Hier doen zowel leerlingen als ouders mee met de challenge om, gedurende een week, water te drinken in plaats van zoete dranken, waarbij de resultaten worden bijgehouden op een scorekaart. Alle scholen krijgen daarnaast de mogelijkheid een watertappunt te installeren met als doel een wekelijkse ‘kraanwaterdag’ te introduceren. Oftewel, elke week wordt er een dag kraanwater gedronken in plaats van zoete drankjes. Deze campagne moet het drinken van water op scholen een flinke impuls geven.

Kraanwaterdag
Het provinciebrede startsein van Yo Waterrr! werd gegeven op ‘Kraanwaterdag’. Dit is een landelijk initiatief van zes verschillende waterbedrijven, waaronder Waterbedrijf Groningen. Op deze dag drinken kinderen op school alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over hoe gezond en duurzaam kraanwater eigenlijk is en maken ze hun eigen favoriete waterdrankje met groenten, fruit en kruiden. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf in hiervoor het startsein geven. Landelijk deden er meer dan 100.000 kinderen mee. In Groningen doen er 140 klassen mee van verschillende scholen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.