Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Wonen in een tiny house? Vijf aandachtspunten voor een drinkwateraansluiting

Tiny houses worden populairder. Alles wat je écht nodig hebt zo compact mogelijk bij elkaar. Meer groen om je heen en vaker buiten zijn. Goedkoper wonen en meer vrijheid hebben om dat te doen waar je écht gelukkig van wordt. En vooral: minder consumeren en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. 

Tiny houses worden populairder. Alles wat je écht nodig hebt zo compact mogelijk bij elkaar. Meer groen om je heen en vaker buiten zijn. Goedkoper wonen en meer vrijheid hebben om dat te doen waar je écht gelukkig van wordt. En vooral: minder consumeren en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten.

De bijzondere eigenschappen van een tiny house zorgen er echter ook voor dat het niet vanzelfsprekend is, dat je automatisch kunt beschikken over een drinkwateraansluiting. Overweeg je te gaan wonen in een tiny house in de provincie GroningenDan wil je natuurlijk ook beschikken over schoon en betrouwbaar drinkwater. Lees hier vijf aandachtpunten om rekening mee te houdenZo weet je bijvoorbeeld wat Waterbedrijf Groningen kan doen, maar ook wat je zelf moet doen. En voorkom je vervelende verrassingen achteraf. 

Tiny house te Wagenborgen

1: Altijd eerst contact met de gemeente

Voordat je een tiny house koopt of huurt, bereid je je natuurlijk goed voor. Contact met de gemeente waar je tiny house staat of komt te staan is daarbij een belangrijke stap. Zij kunnen je meer vertellen over omgevingsvergunningen, eisen uit het Bouwbesluit en de eventuele (on)mogelijkheden die daaruit volgen. Ook kun je bij de gemeente de benodigde informatie inwinnen over plannen voor nieuwe projecten, de maximale duur van bewoning, etc. 

2: In uitzonderlijke situaties is een drinkwateraansluiting soms niet mogelijk

Waterbedrijf Groningen is dag en nacht in de weer om te zorgen dat er 24/7 bij Groningers helder en zuiver water uit de kranen komt. Nu én in de toekomst.  

Wanneer je een aanvraag voor een drinkwateraansluiting doet via mijnaansluiting.nl, neemt Waterbedrijf Groningen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Wij doen uiteraard ons best het gewenste te realiseren. Soms kan het echter zijn dat een (nieuwe) locatie van een tiny house te ver verwijderd is van de hoofdleiding van het drinkwater, of dat er te veel of onoverbrugbare tussenliggende obstakels zijn. In uitzonderlijke situaties kan het daarom voorkomen, dat het niet mogelijk is om een drinkwateraansluiting naar de locatie aan te leggen.  

3: Waterbedrijf Groningen levert het drinkwater zo dichtbij mogelijk

Als een drinkwateraansluiting mogelijk is, levert Waterbedrijf Groningen het water normaliter van bron tot tap. Dit komt erop neer dat betrouwbaar drinkwater (ondergronds) tot in een woning wordt geregeld. Voor een tiny house is dit laatste helaas niet altijd mogelijk. Het kan dus zijn dat een drinkwateraansluiting van Waterbedrijf Groningen niet tot in je tiny house zelf komt. Wij kunnen het drinkwater dan maximaal brengen tot bijvoorbeeld een centrale of individuele buitenmeterput. Het laatste deel van de waterleiding vanaf de put naar je tiny house moet je dan zelf (laten) aanleggen. Voorkom vervelende verrassingen en laat je hierover vooraf informeren.

Tiny house in Midwolda

4: Zorg voor een goed geïsoleerde en geïnstalleerde waterleiding naar binnen

Hoewel Waterbedrijf Groningen niet verantwoordelijk is voor dit laatste deel van de watervoorziening, adviseren wij je graag, zodat je ook in je tiny house kunt genieten van helder en zuiver drinkwater uit de kranen: 

  • Zorg voor een goed geïsoleerde leiding en bijbehorende onderdelen die voldoen aan de landelijk geldende normen en voorzien zijn van een Kiwa-keurmerk; 
  • Om voldoende doorstroming te kunnen garanderen moet de diameter van de binnenleiding niet te groot zijn; 
  • Zorg dat de leiding zo min mogelijk wordt blootgesteld aan weerselementen. Als een leiding in de zomer te warm wordt, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit, geur en kleur van het drinkwater. Bovendien neemt dan de kans op aangroei van micro-organismen toe. Als een leiding in de winter bevriest kun je tijdelijk zonder drinkwater zitten. Ook kan vorst schade aan de leiding zelf veroorzaken, met bijvoorbeeld een lekkage als gevolg; 
  • Laat alles bij voorkeur installeren door een erkende installateur. 

5: Houd rekening met eventuele hogere kosten

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten die Waterbedrijf Groningen hanteert gaan onder andere uit van een maximale afstand van 25 meter van de aansluiting tot de hoofdleiding. Is de afstand groter en/of moeten wij speciale werkzaamheden verrichten, dan brengen wij ook de extra kosten van de aansluiting in rekening. Je wordt hierover op voorhand door ons geïnformeerd. 

Als een locatie in de toekomst weer wordt verlaten en niet opnieuw wordt gebruikt, kan het zijn dat Waterbedrijf Groningen verplicht is de achterblijvende aansluitleiding te verwijderen. Ook dan kunnen deze kosten in rekening worden gebracht. 

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten van Waterbedrijf Groningen staan toegelicht in de algemene voorwaarden, aansluitvoorwaarden en actuele tarievenregeling en vind je hier. 

Vragen? Laat het ons weten!

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!