Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Zwembadjes in de tuin: hoe ga je slim om met al dit water?

Heerlijk op een warme zomerdag, een zwembadje in de tuin. Hoewel het water natuurlijk verfrissend is, willen we wel vragen er slim mee om te gaan. Geniet, maar verspil het niet! We geven een aantal handige tips.

Heerlijk op een warme zomerdag, een zwembadje in de tuin. Hoewel het water natuurlijk verfrissend is, willen we wel vragen er slim mee om te gaan. Geniet, maar verspil het niet! We geven een aantal handige tips.

Kies een geschikt zwembad

Let bij de keuze van een zwembadje op de stevigheid. Wanneer het zwembad harde zijkanten heeft en er tegenaan geleund wordt, stroomt er makkelijk water uit. Kies het liefst voor een model met een flinke opblaasbare rand. Deze rand drijft als het ware op het water en zorgt ervoor dat het water niet zomaar uit het zwembad kan stromen. Plaats het zwembadje op een geschikte plek: onder of naast een boom is sneller kans op vuil water dan in een ‘vrije’ omgeving.

Zwembad vol laten lopen

Bij een groot zwembad kan het tot wel een dag duren om het gehele bad te vullen met water. Op warme dagen adviseren wij echter om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00. We verbruiken op warme dagen namelijk vele tientallen liters per dag extra. En als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen, de stroomsnelheid veranderen en kan er troebel water ontstaan.

Houd het zwembadje schoon

Zorg ervoor dat het zwembadje niet iedere keer opnieuw gevuld hoeft te worden:

  • Houd het zwembad schoon door het af te dekken met een zeil wanneer er niet gezwommen wordt.
  • Bij grotere zwembaden is het aan te raden een filter aan te schaffen. Een filter haalt vuiligheid uit het water en van de bodem en zorgt ervoor dat het water ‘in beweging’ blijft; bacteriën krijgen dan minder kans zich aan elkaar te hechten.
  • Na gebruik van het zwembadje kunt u het beste speelgoed, zoals een zwemband of ligbedje, uit het zwembad verwijderen: deze vormen aan de onderzijde een bron voor bacteriën.
  • Gebruik een schepnetje om eventuele bladeren, insecten en drijvend vuil meteen weg te halen voordat deze zich aan de bodem hechten.
  • Zet een teiltje met water voor het badje neer, waar kinderen eerst hun voeten schoon kunnen maken van gras of zand alvorens ze het zwembad induiken.
  • Laat zonnebrand eerst goed intrekken voordat er gezwommen wordt; anders vormt de creme of olie al gauw een vetlaagje op het water.
  • Wilt u het water in het zwembad verversen, geef het oude water dan aan de planten in de tuin.

Veelgestelde vragen

  • Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

     

  • Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

  • Het gaat economisch goed in Nederland. Daardoor zien we dat bedrijven meer water verbruiken, bijvoorbeeld om producten te maken, of omdat we zelf vaker naar spa’s gaan. Ook komen er elke dag 136 Nederlanders bij (bron: CBS) die weer elke dag 120 liter gebruiken. Daarnaast neemt het waterverbruik toe bij langdurige droogte en warmte, zoals in een warme zomer. Dan wordt er op een dag wel 140% verbruikt van wat er normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld om tuinen te sproeien of om een keer extra te douchen. Alles bij elkaar kan betekenen dat we in 2050, 25% meer water verbruiken dan nu. Dat is 100 miljard liter meer dan nu. En dat is niet houdbaar voor de toekomst.

    • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
    • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
    • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
    • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
    • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
    • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

    Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

  • Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

     

  • Op warme dagen adviseren we om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

    Zo kunt je kraanwater besparen tijdens piekuren:

    • De tuin niet te sproeien
    • De auto niet te wassen
    • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
    • Geen zwembadjes te vullen
    • Een minuutje of twee korter douchen