Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Aandacht voor watertappunten in tijden van corona

Onze drieëndertig openbare tappunten zijn net als anders gewoon open; de kwaliteit van het drinkwater is goed. Waterbedrijf Groningen vindt het in tijden van corona een goede zaak dat her en der schoon stromend water in de openbare ruimte aanwezig is.

Onze drieëndertig openbare tappunten zijn net als anders gewoon open; de kwaliteit van het drinkwater is goed. Waterbedrijf Groningen vindt het in tijden van corona een goede zaak dat her en der schoon stromend water in de openbare ruimte aanwezig is.

Hygiëne van belang

Onze tappunten worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit en schoongemaakt. Immers, hygiëne aan tappunten vormt voor ons altijd een belangrijk aandachtspunt.

Wat te doen om mogelijke besmetting te voorkomen?

  • het is van belang dat u het gedeelte waar het water uitstroomt niet aanraakt;
  • het is ook van belang dat u niet niest of hoest richting het tappunt;
  • raak de drukknop om het water te tappen alleen met schone handen aan of gebruik een stukje schoon papier.

Dit hygiënisch omgaan met de kraan geldt altijd en overal dus ook bij andere typen tappunten zoals de kraan thuis of elders om u te beschermen tegen bijvoorbeeld norovirussen die maagdarmklachten kunnen veroorzaken. Maar ook om overdracht van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Veelgestelde vragen

  • Die kans is nihil. Een griepvirus wordt niet verspreid via het drinkwater. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

  • Die kans is heel erg klein. Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening, en de voorraad aan diesel en hulpstoffen (voor 10 dagen) zijn bedrijven in staat om ook bij een ernstige grieppandemie drinkwater te blijven produceren en distribueren.

    De fysieke aanwezigheid van werknemers is niet continu noodzakelijk (sturing op afstand), waardoor met een beperkte groep kritische functionarissen kan worden volstaan.

    Verder is de afhankelijkheid van hulpstoffen klein. Stagnering van de aanvoer van chemicaliën, vooral kalk(melk) zou een probleem kunnen vormen voor het ontharden van het water. Maar ook in dat geval blijft het drinkwater aangeboden worden (conform de wettelijke kwaliteitseisen) en zijn er geen consequenties voor de volksgezondheid.