Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Droogte: vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening

Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden. De droogte heeft vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening

Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden. De droogte heeft vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening

​De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is sinds maandag 25 mei jl. opgeschaald naar de fase ‘dreigende watertekorten’. Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden.

Geen knelpunten voor drinkwaterproductie door droogte

De droogte heeft vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening. Er zijn geen knelpunten in de bronnen (grond- en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater. De afvoer van de Rijn en Maas is lager dan normaal maar nog voldoende voor de drinkwatervoorziening; het IJsselmeer is op peil en het chloridegehalte is goed; het chloridegehalte op het Haringvliet is hoger dan normaal maar dit heeft geen impact voor de inname van ruwwater. De waterpeilen in de bekkens, duinen en plassen zijn op orde.

Hoe staat het met de drinkwaterbronnen in Groningen?

Vooralsnog vormt de droogte geen directe invloed op de drinkwaterproductie van Waterbedrijf Groningen. We gebruiken voor het produceren van drinkwater grondwater en oppervlaktewater. De Drentsche Aa is zo’n oppervlaktewaterbron. Afgelopen woensdag (28 mei) verscheen er een nieuwsbericht van waterschap Hunze & Aa’s dat onttrekking uit de Drentsche Aa voorlopig niet meer is toegestaan.  Dit om onherstelbare schade aan het waterleven in de beek te voorkomen en de drinkwatervoorziening van Waterbedrijf Groningen in stand te houden. Ondanks dat we drinkwater kunnen blijven produceren zien we duidelijke pieken in het waterverbruik rond warme dagen. Met name in de provincie wordt er tijdens deze pieken kraanwater gebruikt om bijvoorbeeld tuinen te sproeien of zwembadjes te vullen. Benieuwd hoe u slim kunt sproeien en hoe u planten kunt trainen met deze droogte? Bekijk hier onze tips.

Water voor nu en later

De droge zomers van 2018 en 2019 hebben eens te meer duidelijk gemaakt dat de toekomstige beschikbaarheid van voldoende, kwalitatief goed zoet water in alle delen van het land geen vanzelfsprekendheid is. Bovendien wordt in Groningen steeds duidelijker dat de beschikbaarheid van water een belangrijke voorwaarde is voor economische ontwikkeling. Maar juist die beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water staat onder druk. Aandacht voor duurzaam (drink-)watergebruik is dan ook van groot belang zodat we voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen.

Veelgestelde vragen

  • Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

     

  • Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

    • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
    • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
    • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
    • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
    • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
    • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

    Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

  • Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

     

  • Op warme dagen adviseren we om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

    Zo kunt je kraanwater besparen tijdens piekuren:

    • De tuin niet te sproeien
    • De auto niet te wassen
    • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
    • Geen zwembadjes te vullen
    • Een minuutje of twee korter douchen