Skip to content Skip to navigation

Goed voorbereid op vakantie: tips voor schoon en betrouwbaar drinkwater

 • Gepubliceerd op 18 mei 2021

Hoe houd je de watertank in een camper, caravan of boot schoon? Kan ik kraanwater drinken in het buitenland? En wat te doen bij thuiskomst? Bekijk onze tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Heb je een camper, caravan of boot met een watertank? Houd er rekening mee dat water in een tank snel bederft en bacteriën kan veroorzaken. Voordat je kraanwater drinkt uit een watertank, is het belangrijk de tank en de leiding te ontsmetten. Zeker als deze langere tijd in de stalling heeft gestaan. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen.

Hoe maak ik de watertank in mijn camper, caravan of boot schoon?

 • Laat de tank eerst volledig leeglopen;
 • Vul de tank vervolgens met warm water en een speciaal reinigingsmiddel (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld kampeerwinkels);
 • Laat dan de tank vollopen met water, zo worden ook de leiding met het middel gevuld;
 • Laat het middel 24 uur staan in zowel de tank als de leiding;
 • Spoel vervolgens een aantal keer goed door met schoon drinkwater.

Denk er bij het vullen van de watertank ook aan de hygiëne van de waterslang waarmee de tank gevuld wordt. Ook in de waterslang kunnen bacteriën ontstaan. Maak voor gebruik de uiteinden dan ook goed schoon en spoel vooraf goed door.

Kan ik kraanwater drinken in het buitenland?

Dat hangt er vanaf. Drinkwater heeft niet overal dezelfde kwaliteit als in Nederland. Controleer het via deze website.

Wat te doen bij thuiskomst?

Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan raden wij aan de drinkwaterleiding bij thuiskomst 1 minuut door te spoelen. Zeker als het warm is (geweest): bij een temperatuur van 25 graden of hoger is er kans op bacteriegroei in de waterleiding. Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raden we aan ook de douchekop door te spoelen. Door alle warme en koude kranen bij thuiskomst 1 minuut door te laten lopen heb je weer lekker vers kraanwater.

Doorspoeltips:

 • Spoel eerst het toilet door
 • Zet de warme en koude kraan tegelijkertijd aan en laat het op lauwe temperatuur goed doorstromen
 • Spoel alle kranen één minuut door
 • Spoel de douchekop door, ondergedompeld in een gevulde emmer met water. Zo ontstaat er geen verneveling.

Tip: vang het water op in emmer of teil, dan kun je het ook nog eens gebruiken voor de planten, de tuin of het wassen van de ramen, de auto of caravan.

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan raadt Waterbedrijf Groningen aan uw drinkwaterleiding 1 minuut door te spoelen. Zodra kraanwater langere tijd stilstaat, loopt de kwaliteit terug. Bij een temperatuur van 25 graden of hoger is er bovendien kans op bacteriegroei in uw waterleiding. Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raden we u aan vooral de douchekop door te spoelen. Door alle warme en koude kranen bij thuiskomst 1 minuut door te laten lopen heeft u weer lekker vers kraanwater.

Doorspoeltips:

 • Spoel eerst uw toilet door
 • Zet de warme en koude kraan tegelijkertijd aan en laat het op lauwe temperatuur goed doorstromen
 • Spoel alle kranen één minuut door
 • Spoel de douchekop door, ondergedompeld in een gevulde emmer met water. Zo ontstaat er geen verneveling.

Wanneer een huis langer dan een week niet bewoond wordt, staat het water stil in de waterleiding. Dat is niet fris en komt de smaak niet ten goede.  Spoel direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! En als u het water opvangt in emmer of teil, kunt u het ook nog eens gebruiken voor de planten, de tuin of het wassen van de ramen, de auto of caravan.

Dat hangt er vanaf. Drinkwater heeft niet overal dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vooral in landen rond de Middellandse Zee en in Afrika of Azië is het oppassen geblazen.

Tips voor een onbezorgde vakantie in deze gebieden
Het is altijd verstandig om water voor consumptie 3 minuten te koken. Eenvoudiger, maar duurder is het kopen van water in flessen. Koopt u flessen water op straat? Let erop dat de flessen verzegeld zijn. Misschien koopt u anders toch nog kraanwater. Dit geldt ook in restaurants of cafés. Laat flesjes bij voorkeur aan uw tafel open maken. Laat geen ijsblokjes aan uw drank toevoegen. Ook die zijn vaak gemaakt van kraanwater. Fruit, rauwe groente en salade kan gewassen zijn in leidingwater. Als het leidingwater officieel veilig is, maar drinken wordt afgeraden, kunt u het meestal wel gebruiken om bijvoorbeeld uw tanden te poetsen of mee te koken. Bekijk hier de kwaliteit van het drinkwater per land.

Bij terugkomst van vakantie raden wij aan uw kranen 1 minuut door te spoelen.

Nu de meeste mensen vakantie zullen vieren in eigen tuin, is de verkoop van zwembadjes enorm toegenomen. Hoewel dit heerlijk verfrissend is op een warme zomerdag, willen we oproepen slim om te gaan met water. Kies bijvoorbeeld voor een klein en stevig zwembadje. Wanneer het zwembad harde zijkanten heeft en er tegenaan geleund wordt, stroomt er makkelijk water uit. Kies het liefst voor een model met een flinke opblaasbare rand. Deze rand drijft als het ware op het water en zorgt ervoor dat het water niet zomaar uit het zwembad kan stromen. Plaats het zwembadje op een geschikte plek: onder of naast een boom is sneller kans op vuil water dan in een ‘vrije’ omgeving. Hoe houd je het zwembadje schoon? Lees hier meer tips

 1. Ontsmet
  Maak de tank regelmatig schoon en ontsmet hem. Zeker aan het begin van het seizoen als u uw boot of caravan uit de stalling haalt. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie kunt u het beste de tank en leiding ontsmetten.
 2. Werk hygiënisch
  Het is belangrijk dat u bij het vullen van de tank oppast dat er geen vuil of bacteriën in de drinkwatertank terechtkomen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.