Anderhalf kilometer nieuwe drinkwaterleiding op 30 meter diepte ondergronds gebracht!
Afgelopen week werd er van Onnen naar Westerbroek 1500 meter nieuwe leiding in één dag op 30 meter diepte ondergronds gebracht, onder de Westerbroekstermadepolder door!
Bijzonder: 'meet in the middle' gestuurde boring
Sinds september is aannemer A.Hak in opdracht van Waterbedrijf Groningen bezig met de aanleg van een nieuwe drinkwatertransportleiding (TL) in de omgeving Onnen-Westerbroek. Dit is onderdeel van het Project TL Onnen–Ruischerbrug en omvat de aanleg van een nieuwe transportleiding van totaal 10 kilometer(!) tussen pompstation Onnen en Ruischerbrug en is cruciaal om ook in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen leveren aan de stad Groningen en het noorden van de provincie Groningen.
Maar liefst 1500 meter in een dag op 30 meter diep ondergronds gebracht
Afgelopen week werd er maar liefst 1500 meter, oftewel anderhalf kilometer(!) nieuwe transportleiding van 900 mm doorsnede in één dag ondergronds getrokken met behulp van negen telescoopkranen. Om deze anderhalf kilometer leiding ondergronds te kunnen brengen werd er in weken ervoor een ‘meet in the middle’ gestuurde boring uitgevoerd; een unieke methode waarbij er vanaf twee zijdes is geboord om deze lengte te kunnen overbruggen.
Maar liefst negen kranen werkten samen om de 90 cm dikke, met cement beklede, buis in de lucht te houden en met 60-80 meter per uur door de boring te trekken. Er was op dinsdag een kleine hapering die voor vertraging zorgde, maar de klus werd alsnog op woensdag in één dag afgerond.
Bijzondere en uitdagende klus
Naast pers en collega’s waren er dinsdag ook mensen uit de nabije omgeving uitgenodigd de bijzondere uitvoering van dichtbij te bekijken. We hebben uiteraard ook zelf opnames gemaakt om deze bijzondere klus aan iedereen te kunnen laten zien, want oo wat een bijzondere en uitdagende klus! We werken in kwetsbare natuur -het is natura 2000 gebied- en dus werken we buiten het broedseizoen om. Dit is echter ook de natste periode in het jaar(!) en dat terwijl het al van nature zeer natte natuur is. Daarbij is het gebied ook nog eens een waterbergingsgebied; er is zodoende ook een ontruimingsplan uitgewerkt voor het geval dat het gebied actief ingezet moet worden bij te lange periode teveel regen. En om de natuur te ontzien voeren we gestuurde boringen uit. Een hiervan is 1,5 kilometer lang; deze meet in the middle-uitvoering is ook voor de uitvoerder A.Hak een speciale klus.
Hoe bijzonder de hele klus is, is goed terug te zien op de video. Het lijkt wel alsof de kranen op het water staan…