Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Tarieven drinkwater

Bij de meeste particuliere huishoudens is sprake van ‘kleinverbruik’. Dit betekent dat er per uur minder dan 3.000 liter drinkwater (3 m³) wordt verbruikt

Wat betaal je in 2024 voor drinkwater?

Voor iedere aansluiting op het drinkwaterleidingnet brengen wij vastrecht in rekening. Het vastrecht is een vergoeding voor de vaste kosten die Waterbedrijf Groningen maak om drinkwater naar jouw huis of pand te transporteren. We pompen het water op en zorgen ervoor dat het van uitstekende kwaliteit is. Daarna transporteren we het via ons leidingnet naar jouw huis of pand en zorgen we ervoor dat je iedere dag schoon en betrouwbaar drinkwater uit de kraan hebt.

 • Als er bij jou thuis sprake is van kleinverbruik (minder dan 3.000 liter drinkwater), dan betaal je in 2024 € 73,67 vastrecht per jaar, exclusief belastingen.
 • Daarnaast betaal je in 2024 € 0,955 exclusief belastingen per 1.000 liter (1 m³) drinkwater.

Hoe is de prijs van drinkwater opgebouwd?

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van een verbruik van 100 m³ drinkwater. Dit geeft een totaalbeeld van onze tarieven, inclusief alle belastingen. De tarieven, zoals in dit voorbeeld, gelden voor het gehele voorzieningsgebied van Waterbedrijf Groningen:

2023 2024
Waterprijs    
Vastrecht € 67,28 € 73,67
Levering water € 86,00 (100 m³ x € 0,860 € 95,50 (100 m³ x € 0,955)
Subtotaal € 153,28 € 169,17
 
Belastingen
Belasting op Leidingwater € 38,20 (100 m³ x € 0,382) € 42,00 (100 m³ x € 0,420)
BTW € 17,23 (9%) € 19,00 (9%)
Subtotaal € 55,43 € 61,00

 

Als je beide bedragen bij elkaar optelt, uitgaande van een verbruik van 100 m³, dan betaal je in 2024 € 169,17 (waterprijs) + € 61,00 (belastingen) = € 230,17. Kortom, je betaalt afgerond € 2,30 per 1.000 liter (1 m³) inclusief belastingen.

Veelgestelde vragen

 • Verhoog het voorschottermijn om bijbetaling op de jaarrekening te voorkomen. Dit kan gemakkelijk via mijn.waterbedrijfgroningen.nl.

 • Geef je verhuizing aan ons door met einddatum en meterstand via mijn waterbedrijf. Er wordt dan een eindafrekening voor je opgemaakt.

  De nieuwe bewoner die de rekening gaat betalen dient zichzelf in te schrijven via mijn waterbedrijf. Houd daarbij de meterstand en bankgegevens bij de hand. De voormalig betaler/hoofdbewoner wordt dan automatisch uitgeschreven als dit niet al is gebeurd. Wij brengen in deze situatie geen administratiekosten in rekening.

  Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met onze Klantenservice via (050) 3688 688.

 • Dit kan, maar hier brengen wij wel een kleine vergoeding voor in rekening. De hoogte van de vergoeding van een papieren nota bedraagt in 2024 € 1,64 inclusief BTW. Verzending van de jaarafrekening per e-mail is bij ons standaard en dus ook gratis. Lees meer over onze tarieven.

 • De automatische incasso wordt omstreeks de 26ste in de maanden april, juli en oktober afgeschreven.

  Nog geen automatische incasso? Je kunt een opdracht geven voor een automatische incasso via ‘zelf regelen’. Ook het stopzetten van de automatische incasso kan online. Je kunt ook telefonisch een opdracht tot incasso verlenen: via 050 368 86 88.

  Niet eens met een afschrijving? Je kunt het bedrag binnen 56 dagen na betaling laten terugboeken. Bij de jaarlijkse tariefswijziging per 1 januari wordt het incassobedrag automatisch aangepast. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zo weet je dat je altijd het juiste bedrag betaalt.

 • Iedereen betaalt btw over drinkwaterverbruik. De hoogte van deze belasting bepaalt de overheid. Alle waterbedrijven in Nederland passen deze btw toe.

  Belasting op leidingwater (BoL)
  Daarnaast brengen we Belasting op Leidingwater (BoL) in rekening over drinkwater. Dit is een milieubelasting die de overheid heft. Wij berekenen de BoL per perceel/woning (ook wel “WOZ-object” genoemd) per periode van twaalf maanden. Over de eerste 300 m3 die je hebt verbruikt. De BoL staat apart op de factuur vermeld. Ook over de BoL betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

  Wie ontvangt btw en BoL?
  Zowel de door jou betaalde btw als de BoL (Belasting op Leidingwater) dragen wij af aan de Belastingdienst.

  Bezwaar maken tegen belasting
  Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw of BOL. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt.

  website Belastingdienst

 • Na ontvangst van de meterstanden in december verwerken en verzenden we in januari enkele duizenden jaarafrekeningen per week. Uiterlijk half februari zijn alle jaarafrekeningen verstuurd.

 • Iedereen betaalt belasting over drinkwater op last van de overheid. Het btw tarief is 9 %. Dit is conform de Wet op de omzetbelasting. De hoogte van deze belasting is door de overheid bepaald en moeten alle waterbedrijven in Nederland toepassen.

  De overheid heft ook Belasting op Leidingwater, de zogeheten BOL. De BOL wordt in rekening gebracht op de drinkwaternota en over het totaalbedrag betaal je de btw. Dus ook over Belasting op Leidingwater betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

  Al onze klanten betalen deze belastingen van het Rijk en de provincie. De opbrengsten hiervan worden onder andere gebruikt om milieuschade tegen te gaan.

  Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw of BOL. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt. Zie ook de informatie op de website van de rijksoverheid.

  Betaalwijze btw over Belasting op Leidingwater
  Je betaalt beide belastingen aan Waterbedrijf Groningen. Vervolgens dragen wij deze bedragen af aan de Belastingdienst.

 • Wij adviseren klanten die hulp nodig hebben bij het betalen van hun drinkwaterrekening om snel contact op te nemen, zodat er een oplossing gevonden kan worden en er geen nieuwe achterstanden ontstaan.

 • Wanneer je automatisch betaalt, wordt op de jaarrekening onder het kopje “Bij; nieuw voorschot” vermeld wanneer de voorschotbedragen worden afgeschreven.

  Wanneer je onlangs bent ingeschreven, ontvang je een Welkomstbrief. In deze brief staat vermeld wanneer de voorschotbedragen worden afgeschreven.

Heb je nog vragen?

Klopt er iets niet of heb je een andere vraag? Bel gerust met mij.

Neem contact op