Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Belastingen op drinkwater

Iedere klant betaalt btw over drinkwaterverbruik. De hoogte van deze belasting bepaalt de overheid. Alle waterbedrijven in Nederland passen deze btw toe.

Belasting op leidingwater (BoL)

Naast onze drinkwatertarieven brengen we Belasting op Leidingwater (BoL) in rekening over ons drinkwater. Dit is een milieubelasting die de overheid heft. Wij berekenen de BoL per perceel/woning (ook wel “WOZ-object” genoemd) per periode van twaalf maanden. Over de eerste 300 m3 die wordt verbruikt. De BoL staat apart op de factuur vermeld. Ook over de BoL betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

Wie ontvangt btw en BoL?

Zowel de door jou betaalde B als de BoL (Belasting op Leidingwater) dragen wij af aan de Belastingdienst.

Bezwaar maken tegen belasting

Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw, BOL of precario. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt.

Heb je nog vragen?

Klopt er iets niet of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met mij.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

 • Iedereen betaalt btw over drinkwaterverbruik. De hoogte van deze belasting bepaalt de overheid. Alle waterbedrijven in Nederland passen deze btw toe.

  Belasting op leidingwater (BoL)
  Daarnaast brengen we Belasting op Leidingwater (BoL) in rekening over drinkwater. Dit is een milieubelasting die de overheid heft. Wij berekenen de BoL per perceel/woning (ook wel “WOZ-object” genoemd) per periode van twaalf maanden. Over de eerste 300 m3 die je hebt verbruikt. De BoL staat apart op de factuur vermeld. Ook over de BoL betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

  Wie ontvangt btw en BoL?
  Zowel de door jou betaalde btw als de BoL (Belasting op Leidingwater) dragen wij af aan de Belastingdienst.

  Bezwaar maken tegen belasting
  Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw of BOL. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt.

  website Belastingdienst

 • Iedereen betaalt belasting over drinkwater op last van de overheid. Het btw tarief is 9 %. Dit is conform de Wet op de omzetbelasting. De hoogte van deze belasting is door de overheid bepaald en moeten alle waterbedrijven in Nederland toepassen.

  De overheid heft ook Belasting op Leidingwater, de zogeheten BOL. De BOL wordt in rekening gebracht op de drinkwaternota en over het totaalbedrag betaal je de btw. Dus ook over Belasting op Leidingwater betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

  Al onze klanten betalen deze belastingen van het Rijk en de provincie. De opbrengsten hiervan worden onder andere gebruikt om milieuschade tegen te gaan.

  Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw of BOL. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt. Zie ook de informatie op de website van de rijksoverheid.

  Betaalwijze btw over Belasting op Leidingwater
  Je betaalt beide belastingen aan Waterbedrijf Groningen. Vervolgens dragen wij deze bedragen af aan de Belastingdienst.

 • Dit kan, maar hier brengen wij wel een kleine vergoeding voor in rekening. De hoogte van de vergoeding van een papieren nota bedraagt in 2024 € 1,64 inclusief BTW. Verzending van de jaarafrekening per e-mail is bij ons standaard en dus ook gratis. Lees meer over onze tarieven.

 • Wat betekent precario?
  Een gemeente kon precariobelasting opleggen aan een nutsbedrijf (zoals een waterbedrijf), omdat er bijvoorbeeld pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen en funderingen van het nutsbedrijf in de gemeentegrond liggen.  

  De gemeenten Delfzijl en Oldambt brachten tot 31-12-2021 precario in rekening bij Waterbedrijf Groningen voor de waterleidingen die wij in hun grond hebben liggen. 

  Waarom is de heffing van precario per 1 januari 2022 gestopt?
  De wet is gewijzigd. Per 1 januari 2022 is precario op nutsaansluitingen volledig afgeschaft. 

  Aan wie bracht Waterbedrijf Groningen voorheen precariokosten in rekening?
  Precario werd in rekening gebracht bij alle inwoners en bedrijven die gevestigd zijn in de (voormalige) gemeenten Delfzijl en Oldambt. Deze gemeenten legden precariobelasting op aan Waterbedrijf Groningen.  

  Daarom belastten wij precario tot 31 december 2021 door aan de klanten in de (voormalige) gemeenten Delfzijl en Oldambt.