Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Educatie en voorlichting

Drinkwater. Een onderwerp waar we niet uitgepraat over raken en onze kennis delen we graag. In de klas, op school of online via educatieplatform ‘Les je dorst’. Leraren en leerlingen kunnen op verschillende manieren meer te weten komen over kraanwater in Groningen. En ook:

Drink water! Het merendeel van de Groningse leerlingen neemt nog steeds pakjes drinken of andere zoete drankjes mee naar school. Daarom werken we met verschillende organisaties samen om kraanwater drinken bij kinderen en jongeren te stimuleren. En dat is nodig, want kinderen uit onze provincie drinken minder kraanwater vergeleken met leeftijdsgenoten uit andere delen van Nederland.

Over water valt veel te leren

We durven wel te beweren dat we alles weten over drinkwater in Groningen. We vinden het belangrijk om die kennis over te dragen aan kinderen. Want hoe vanzelfsprekend kraanwater ook lijkt; er komt veel bij kijken voordat het thuis uit de kraan komt. Wat dat allemaal is en of die vanzelfsprekendheid vandaag de dag nog wel zo, is komen we graag vertellen tijdens een gastles.

Een aantal medewerkers van Waterbedrijf Groningen hebben een les over drinkwater gemaakt voor basisschoolleerlingen in de groepen 6, 7 en 8.  Tijdens de les doen we, afhankelijk van de omvang van de groep, bijvoorbeeld een aantal proefjes met water.

Aanvragen gastles

Ben je een leerkracht op een basisschool in de provincie Groningen en wil je dat we bij jou op school langskomen? Vul dan het contactformulier onderaan deze pagina in.

Let op: wees wel op tijd met het aanvragen van een gastles, bij voorkeur drie maanden van tevoren. Dit omdat onze gastlesdocenten de gastles naast hun reguliere werkzaamheden doen en tijd nodig hebben om voor te bereiden.

Ieder jaar organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven bij de start van het schooljaar Nationale Kraanwaterdag

Duik samen met je leerlingen in de wereld van kraanwater

Ben je een leerkracht op een basisschool en wil je jouw leerlingen laten zien wat er allemaal gebeurt voordat er water uit de kraan stroomt? Ga dan samen met je klas aan de slag met het online educatieplatform ‘Les je dorst !

Lesmateriaal op maat

Als leraar kun je bijvoorbeeld zelf een les samenstellen aan de hand van het educatiemateriaal, een themaweek ‘kraanwater’ organiseren of het onderwerp integreren als onderdeel van de lesweek.

Het programma is ingedeeld in vier leeftijdsgroepen. Zo kunnen leerlingen uit groep 1 t/m 8 zowel in de klas als thuis verschillende proefjes, activiteiten en opdrachten uitvoeren, afgestemd op hun leeftijd en niveau.

Zet je leerlingen aan het werk

Leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs kunnen zelf aan de slag met het online educatieplatform ‘Les je dorst’. Ze leren er hoe kraanwater gemaakt wordt, hoe belangrijk het is voor je lichaam, hoe en waarom je er zuinig mee om moet gaan, én dat kraanwater een superlekkere en gezonde dorstlesser is.

Actueel thema: de toekomst van drinkwater

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. Ook in de wereld van kraanwater. Drinkwater uit de kraan is niet langer vanzelfsprekend en om te zorgen dat er in de toekomst ook nog voldoende water beschikbaar is, moet er wat veranderen. In dit thema leren de leerlingen wat zij zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat kraanwater blijft stromen én wat drinkwaterbedrijven hiervoor doen.

Drink water!

Om het drinken van kraanwater onder kinderen en jongeren te stimuleren, initiëren en nemen we deel aan verschillende programma’s. Kraanwater is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Dit willen we dan ook graag uitdragen in de diverse programma’s waar we aan meedoen. Het accent ligt op een gezonde levensstijl. We werken bijvoorbeeld samen met JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) in JOGG gemeenten in Groningen om het kraanwater drinken aan te moedigen onder basisschoolleerlingen. Dit doen we onder andere door het aanbieden van bidons, tappunten, lesmateriaal en gastlessen. De scholen committeren zich voor een schooljaar aan de JOGG-aanpak.

We hebben samen met Huis voor de Sport Groningen het programma ‘Yo Waterrr!’ opgezet. Hierbij activeren we kinderen om meer te bewegen en gezonder te leven. Bij het programma ‘Yo Waterrr’ doen kinderen met hun ouders een challenge om, gedurende een week, water te drinken in plaats van zoete dranken.

Wil je ook het drinken van kraanwater stimuleren op jouw school? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! Zo bieden wij bijvoorbeeld voor een gereduceerd tarief indoor drinkwaterpunt aan. Zie onze pagina watertappunten.

Meer weten?

Wil je je spreekbeurt doen over kraanwater? Vind hier je materiaal en informatie.

Ben je leerkracht op een basisschool? Vind hier alle informatie om een les over kraanwater samen te stellen.