Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Verklaring WOZ-eenheden

Waterbedrijf Groningen is verplicht Belasting op Leidingwater (BoL) te heffen. Deze belasting dragen wij af aan de Belastingdienst. Wij heffen de BoL over het volledig drinkwaterverbruik. Hier is een uitzondering op. Dit heeft te maken met het aantal WOZ-objecten.

Gemeente bepaalt het aantal WOZ-objecten

De gemeente waarin je woont bepaalt uit hoeveel WOZ-objecten een adres bestaat. Informatie daarover vind je op het aanslagbiljet onroerende zaakbelasting of het taxatieverslag.

Vrijstelling van BoL boven 300 m³

Verbruik je per jaar meer dan 300 m³ drinkwater? Dan kun je vrijgesteld worden van BoL boven het waterverbruik van 300 m³ (op basis van 365 dagen) per WOZ-object. Je betaalt dan alleen BoL tot 300 m³ (op basis van 365 dagen) per WOZ-object. Wij moeten dan wel beschikken over een ingevulde verklaring die je hieronder aantreft. Lees voor het invullen de Toelichting WOZ objecten door.

Veelgestelde vragen

 • Iedereen betaalt btw over drinkwaterverbruik. De hoogte van deze belasting bepaalt de overheid. Alle waterbedrijven in Nederland passen deze btw toe.

  Belasting op leidingwater (BoL)
  Daarnaast brengen we Belasting op Leidingwater (BoL) in rekening over drinkwater. Dit is een milieubelasting die de overheid heft. Wij berekenen de BoL per perceel/woning (ook wel “WOZ-object” genoemd) per periode van twaalf maanden. Over de eerste 300 m3 die je hebt verbruikt. De BoL staat apart op de factuur vermeld. Ook over de BoL betaal je btw, het is dus een belasting over een belasting.

  Wie ontvangt btw en BoL?
  Zowel de door jou betaalde btw als de BoL (Belasting op Leidingwater) dragen wij af aan de Belastingdienst.

  Bezwaar maken tegen belasting
  Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw of BOL. Ben je het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt.

  website Belastingdienst

Heb je nog vragen?

Klopt er iets niet of heb je een andere vraag? Bel gerust met met mij.

Klantenservice