Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Geheugensteuntje: geef je meterstand door vóór 31 december. Dit kan via onze website of telefonisch via 085-1309240. Houd de opnamecode bij de hand.

Drinkwaterkwaliteit Nederland: het beste kraanwater ter wereld?

De drinkwaterkwaliteit in Nederland is dik in orde. In weinig landen zijn de normen en de controles zo streng als in Nederland. Kraanwater moet aan honderden eisen voldoen en het is daarmee bijvoorbeeld meer gecontroleerd dan voedingsmiddelen in Nederland.

Wat is goede drinkwaterkwaliteit?

Eerst de hoofdvraag: wat is eigenlijk een goede drinkwaterkwaliteit? En wie bepaalt dat? In Nederland zijn alle kwaliteitseisen voor kraanwater vastgelegd in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Hierin staan bijvoorbeeld normen over de toegestane concentratie van bepaalde stoffen in het drinkwater, zoals nitraat, koper en lood. Maar er staat ook in hoe vaak het drinkwater moet worden gecontroleerd.

Het beste kraanwater ter wereld?

Zorgen die strenge regels dat Nederland het “beste kraanwater ter wereld” heeft? Uit een vergelijkend onderzoek in het toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift Science blijkt in elk geval dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland veel beter is dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers komt dat vooral omdat we in vergelijking met die twee landen ons distributienetwerk (de drinkwaterleidingen) veel beter hebben onderhouden.

Metalen in drinkwater

Drinkwaterbronnen kunnen metalen bevatten. Hierbij gaat het onder meer om lood, koper en nikkel. Deze metalen komen in bronnen terecht via de bodem, lucht of oppervlaktewater. Met zuiveringstechnieken verwijderen drinkwaterbedrijven deze metalen uit het water. Toch kan drinkwater uit de kraan minimale concentraties metalen bevatten. Deze zijn dan bijvoorbeeld afkomstig uit loden leidingen. Ook huishoudelijke apparatuur kan metalen afgeven aan het water.

In combinatie met metalen uit andere bronnen, zoals voedsel of lucht, kan dat leiden tot te hoge concentraties. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat we van sommige metalen teveel binnenkrijgen. En dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Lood kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van ongeboren of pasgeboren baby’s nadelig beïnvloeden.

Desondanks blijft het kraanwater overal in Nederland veilig om te drinken. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren dan ook om dat te blijven doen. Drinkwater blijft immers een gezonde dorstlesser en bevat verschillende mineralen. Bovendien blijven de gemeten concentraties metalen in drinkwater ver binnen de gezondheidsnorm. Ook zijn op de meeste plekken in Nederland loden leidingen inmiddels vervangen.

Lees hier alles over de kwaliteit van ons drinkwater op het Drinkwaterplatform.