Navigatie overslaan

Slim omgaan met water op warme dagen

Het heeft al een tijdje niet geregend en de regenton is daardoor misschien wel een stuk leger dan je gewend bent voor de tijd van het jaar. Maar, het mooie weer nodigt ook uit om lekker aan de slag te gaan in de tuin en om het huis. Hoe kun je slim omgaan met water op warme dagen? Wij geven negen handige tips!

Sproeien
Wist je dat geel gras helemaal niet erg is? Kijk maar eens naar Frankrijk. Na een regenbuitje wordt het zo weer groen! Sproeien als de zon schijnt heeft overigens geen zin: het water verdampt gelijk weer. Dus sla het sproeien eens een keer over, dat scheelt al snel vele liters water!

Grond opharken
Wist je dat de grond opharken en hakken even goed werkt als tweemaal sproeien? Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is natuurlijk mooi meegenomen.

Maaien
Lang gras houdt vocht beter vast dan kort gemaaid gras. Hogere grassprieten houden namelijk zonlicht tegen, waardoor de grond eronder koeler blijft en minder snel uitdroogt. Maai tot ca. 6–8 cm: dat is meestal de hoogste stand op je grasmaaier.

Extra tip: laat het gemaaide gras gerust liggen als mulch — ook dat helpt tegen verdamping.

Bodembedekkers
Leg een laagje mulch (een bodembedekker zoals houtsnippers, bladeren of stro) rond planten. Dit houdt de grond langer vochtig en voorkomt verdamping.

Planten
Zet planten met dezelfde waterbehoefte bij elkaar. En daarbij: niet alles hoeft water. Planten die er nog goed bij staan, kun je even met rust laten. Geef voorrang aan jonge aanplant en moestuinplanten. Eén keer per week diep water geven is beter dan elke dag een beetje. Zo gaan wortels dieper groeien en worden planten beter bestand tegen droogte.

Extra tip: zet bloempotten gezamenlijk op een koele plek. Zo houden ze elkaar schaduwrijk en droogt de grond minder snel uit.

Hergebruiken
Verzamel het spoelwater uit de keuken. Bijvoorbeeld water van het koken van groenten (afgekoeld). Perfect voor je planten!

Regenbuitje op komst?
Fijn, de regenton kan weer worden aangevuld. Zo kun je je planten op droge dagen weer voorzien van regenwater. Planten zijn er gek op, regenwater is namelijk beter voor ze dan water uit de kraan.

Auto, camper of caravan wassen met emmer i.p.v. tuinslang
Een tuinslang verbruikt snel 200 liter per wasbeurt. Een emmertje (regen-)water met spons (géén zeep!) is veel zuiniger. Zorg er wel voor dat je het regenwater opvangt op een schone manier. De autowasstraat is overigens ook een tip: hier wordt water namelijk (vaker) hergebruikt.

Ramen wassen met regenwater
Wist je dat je je ramen ook kunt wassen met regenwater? Gebruik hiervoor wel ‘vers’ (geen stilstaand en vuil) regenwater. Gebruik een microvezeldoek en trekker voor een superschoon, streeploos resultaat!

Meer lezen