Hardheid van drinkwater
De hardheid van het drinkwater in de provincie Groningen varieert van 6 ºdH tot 12,5 ºdH. Vul je postcode in en ontdek de maximale hardheid in jouw straat. De waarde kan variëren, omdat het drinkwater in het gebied waarin je woont mogelijk afkomstig is van verschillende productielocaties.
Hoe hard is mijn drinkwater?
De gemiddelde gegevens gelden voor het koude water. De samenstelling en de kwaliteit van je drinkwater kunnen veranderen:
- als je het water verwarmt
- als je het water zelf filtert of onthardt
- als je het water bewaart, bijvoorbeeld in een watertank
Hardheid in Duitse graden
De hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (of in millimol; 1 mMol = 5,6° D). Hierbij wordt de volgende indeling gehanteerd:
0 tot 4 ºdH = zeer zacht
4 tot 8 ºdH = zacht
8 tot 12 ºdH = gemiddeld
12 tot 18 ºdH = vrij hard
18 tot 30 ºdH = hard
Over waterhardheid
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water, hoe harder het water. De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, oppervlakte- en duinwater, verschillen in hun hardheid. Hard drinkwater komt echter nog maar in enkele gebieden in Nederland voor, omdat waterbedrijven vrijwel overal waar voorheen het water een hoge hardheid had, het water centraal ontharden. Drinkwaterbedrijven mogen centraal ontharden tot de minimum ondergrens van 5,6 dH.
Het drinkwater in de Provincie Groningen varieert van gemiddeld (6 ºdH) tot vrij hard (12,5 ºdH). Op veel plaatsen is het van nature al zacht(er) en is ontharden niet nodig. Daar waar het water wel hard is, wordt het water tijdens de zuivering onthard in een onthardingsinstallatie. De kwaliteit van ons drinkwater voldoet altijd aan de wettelijk gestelde normen. De kwaliteitsmetingen worden gedaan door het Water Labaratorium Noord (WLN).

Hard en zacht water
Sommige mensen geven de voorkeur aan hard water om te drinken; anderen vinden zachter water juist veel lekkerder; dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zachter water heeft wel een aantal voordelen. De belangrijkste is dat je minder last hebt van kalkaanslag.
Kalkaanslag kan minder goed zijn voor de levensduur van apparaten en het kan voor een aanslag zorgen in bijvoorbeeld de badkamer. Kalkaanslag ontstaat doordat het water verhit wordt. Dit kun je zelf als volgt beperken en/of voorkomen:
- Maak apparaten vaker schoon. Reinig met schoonmaakazijn en spoel na met koud water.
- Onthardingspoeder in de wasmachine is in principe niet nodig. Maak de dosering van uw wasmiddel iets groter om kalk in de verwarmingselementen te voorkomen.
- Draai de (vaat)wasmachine op lagere temperaturen (onder de 60 graden).
- Haal een trekker over de tegels en douchewand na het douchen.
Het gebruik van een waterontharder
Er zijn diverse apparaten waarmee je de kwaliteit van uw kraanwater – en specifiek de hardheid van het water – kunt beïnvloeden. In de Provincie Groningen ligt de maximale hardheid op 12,5 ºDh. Of je een onthardingsapparaat wilt laten installeren kun je vanzelfsprekend alleen zelf bepalen.
Overweeg je de aanschaf van een waterontharder of heb je er reeds een aangeschaft, dan is het goed om te weten dat elke bewerking van kraanwater risico’s kan opleveren: er kan in het apparaat bacteriegroei ontstaan die de waterkwaliteit (geur en smaak) negatief kan beïnvloeden. Dit kun je voorkomen door goed onderhoud en beheer toe te passen. Denk hierbij aan reiniging van het apparaat en het periodiek vervangen van de filters. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de waterontharder. Vraag de leverancier en/of installateur altijd naar de juiste wijze van onderhoud van het onthardingsapparaat.
Lees meer over waterontharders
Wat vindt de Consumentenbond?
Hoe zit het nu echt met hard water? Is zacht water altijd beter?