Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Groningen tuint om!

Door slim je tuin in te richten houd je die vanaf het begin makkelijk onkruidvrij zonder spuiterij. Met krabbers, schoffels, het betere handwerk en minder gif blijft de grond gezond. En met wat minder tegels en meer groen houd je het regenwater beter vast. Natuurlijk tuinieren is goed voor ons allemaal. Omtuinen noemen we dat!

TuinTom vertelt je vanaf nu hoe je dat snel, makkelijk en goedkoop kunt doen. Op deze pagina vind je tips, ideeën en andere Groningers die al met plezier omtuinen. Doe je ook mee? O ja, en als je je inschrijft voor onze verloting maak je ook nog eens kans op zo’n handig TuinTom Knielkussen of een jaar lang hulp van onze hovenier! Ennuh: op is op. Schrijf je in!

Win een dag lang hulp van hovenier TuinTom - de winnaar!

Tijdens onze voorjaarscampagne 'omtuinen' maakte in 2021 één van onze klanten kans op een dag hulp van onze sympathieke hovenier TuinTom bij het klimaatadaptief maken van de tuin. Bekijk in deze video het resultaat!

Bekijk video

Tips van TuinTom

Van aanslag wordt niemand blij, of het nou blauw of groen is. Tegen die groene kun je gelukkig heel simpel wat doen. En zo ook tegen onkruid. Op een manier die goed is voor je tuin en voor de bloemen, bijtjes én je portemonnee. Want natuurlijk tuinieren is goed voor ons allemaal. Omtuinen dus.  Bekijk de tips van TuinTom:

1: Bodembedekkers

Met bodembedekkers komt er minder onkruid op. Dat is wel zo schier en lekker makkelijk. Je hebt ze in soorten en maten, met bloemen of gewoon groen. Het scheelt je wieden en tijd.

Hoe voorkom je onkruid in je tuin? In deze korte video vertellen we het je.

2: Schilmesje

Met een schilmesje of ouwe spatel schraap je binnen een kwartiertje dat lelijke gras zo tussen de tegeltjes vot. Kost maar 65 cent en een uurtje wark. Dus niks geen dure wieders of bestrijdingsmiddelen. En weet je wat? De buitenlucht is ook nog eens heel gezond, het wieden geeft je en voldaan gevoel en je bankrekening wordt er ook blij van zo’n goedkoop mesje.

3: Kleine gasbrander

Eem kort met een kleine gasbrander over het onkruid heen en het is zo vot. Herhaal dat na een paar weken wel even, dan blijft het ook weg. En doe het veilig, check voor tips de website van de brandweer.

4: Groene aanslag

Groene aanslag op je tuin- of terrastegels? Die schrob je zo weg met kokend water.  De cellen van de groen aanslag hebben hier simpel weg een hekel aan en verbranden door de hitte. Eem een harde borstel erbij en klaar ist. Of gebruik een hogedrukspuit. Heb je die niet? Je buurman misschien wel. Gewoon eem vragen. Zo heb je er echt geen dikke portemonnee voor nodig.

Zo verwijder je groene aanslag.

5: Kokend water

Giet ‘s ochtends gewoon wat kokend water op het onkruid. De zon doet de rest. Dat is gezond voor de grond en dus voor ons allemaal. Onkruid tussen de tegels? Met een schilmesje is het ook zo vot.

6: Minder schoffelen

Door minder te schoffelen krijgt onkruid geen kans om op te komen. Door te schoffelen maak je de grond los en dat vindt onkruid fijn. Toch onkruid? Schoffel er omheen en trek het onkruid er met wortel en al uit. Dat voorkomt dat je later nog een keer moet en is goed voor de conditie van je tuin (en ook voor die van jezelf).

7: Gewoon mooi bruin

Da’s schrikken bij droogte. Het gras wordt bruin! Dat is normaal bij heet weer. Dat weten ze al jaren in Frankrijk of Spanje. Veel water sproeien is zonde van het geld en al dat water verdampt ook direct weer. Gewoon mooi zo laten dus. Na een regenbuitje wordt de boel vanzelf weer groen. Omtuinen noemen we dat.

8: Mooi onkruid

Sommig onkruid bloeit eigenlijk best wel schier. Steeds meer Groningers laten dat spul dan ook lekker staan en doen er leuke dingen mee. Dat scheelt gedoe en het is best mooi ook. Laatbloeier qua tuinieren?

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Voor de kwaliteit en kwantiteit van drinkwater zijn we direct afhankelijk van het milieu. Hoe schoner het water, hoe minder wij hoeven te zuiveren om het lekker, fris en betrouwbaar uit uw kraan te laten komen.

Ons water en de natuur

9: Zevenblad

Zevenblad is rotspul, de wortels zitten overal. Maar je kunt het binnen de perken houden door de blaadjes te plukken. Zo woekert hij niet verder. En de blaadjes kun je gewoon eten. Zo word je ook nog eens op een andere manier zat van Zevenblad. Niet alle onkruid is onkruid, wil ik maar zeggen. Meer tips of een recept voor Zevenblad-pesto?

Stampot Zevenblad is een prima gerecht. In deze video krijg je er uitleg over.

Een methode om ongewenste plantengroei in de tuin tegen te gaan is mulchen: de bodem bedekken met een laag van dood, plantaardig materiaal. Bedek open grond tussen planten, bijvoorbeeld met cacaodoppen, houtsnippers of schelpen. Dit onderdrukt de onkruidgroei. Maar bodembedekkende planten zijn natuurlijk ook een prima optie. Deze bedekken de grond volledig, zodat onkruid geen kans krijgt. Plant deze vrolijke bodembedekkers dan ook dicht bij elkaar. Geschikte bodembedekkers zijn bijvoorbeeld:

  • Schaduwkruid (Pachysandra): de beste bodembedekker op een schaduwplaats. Ideaal onder bomen en struiken.
  • Kattenkruid (Nepata): voor op een zonnige plaats. Trekt veel vlinders en bijen aan. Maar let op: ook katten.
  • Klimop (Hedera): een bedekker die flink (dicht)groeit in zowel zon als schaduw.
  • Ooievaarsbek (Geranium): een fleurige bodembedekker. Geschikt nabij andere grote struiken.

Bekijk ook deze video over onkruid verwijderen.

Groene aanslag op je terras-of tuintegels is niet erg, maar veel mensen vinden het niet mooi.  Bovendien kan het glad zijn als het regent. Logisch dat veel mensen de aanslag in het voorjaar willen verwijderen. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen, die niet schadelijk zij voor de natuur.

  1. Een effectieve, goedkope en milieuvriendelijke manier om aanslag te verwijderen van je tegels is door heet water een hogedrukspuit of onkruidbrander te gebruiken. Gooi een laagje heet water over je tegels en veeg het goed schoon met een boener of bezem. Het beste is om dit op een zonnige dag te doen. De zon schroeit de aanslag dan weg.Let bij het gebruik van een onkruidbrander wel op je veiligheid en zet er altijd een emmer water naast.
  2. Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen, aanslagreinigers of schoonmaakazijn om groene aanslag te verwijderen. Deze middelen komen uiteindelijk altijd in de ondergrond terecht en daardoor in ons drinkwater. Hoe meer middelen en chemicaliën er uit ons drinkwater gefilterd moeten worden, des te duurder en schaarser het water wordt.Daarnaast kunnen katten, bijen, vogels en anders dieren deze middelen binnen krijgen. Dit overleven ze niet.
  3. Hoe meer tegels je gebruikt, hoe meer werk je hebt bij het verwijderen van groene aanslag. De vuistregel is: Zet maximaal 40% van je tuin in de tegels. Hoe meer planten, gras en bomen je hebt, des te minder werk heb je er aan. Ook kan het regenwater beter wegtrekken en heb je minder last van hitte op hete dagen.
  4. Hoe meer schaduw en donkere plekken er zijn op je terras, des te eerder er aanslag ontstaat. Zon voorkomt aanslag. Zorg dus dat je niet teveel potten of schuttingen plaatst op en rondom je terras.
  5. Veeg je terras of tuinpad regelmatig schoon. Daarmee verwijder je blaadjes, zaadjes en voorkom je dat kleine cellen zich vast zetten op je tegels.

Bekijk ook deze video met tips.

  • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
  • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
  • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
  • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
  • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

Nu de meeste mensen vakantie zullen vieren in eigen tuin, is de verkoop van zwembadjes enorm toegenomen. Hoewel dit heerlijk verfrissend is op een warme zomerdag, willen we oproepen slim om te gaan met water. Kies bijvoorbeeld voor een klein en stevig zwembadje. Wanneer het zwembad harde zijkanten heeft en er tegenaan geleund wordt, stroomt er makkelijk water uit. Kies het liefst voor een model met een flinke opblaasbare rand. Deze rand drijft als het ware op het water en zorgt ervoor dat het water niet zomaar uit het zwembad kan stromen. Plaats het zwembadje op een geschikte plek: onder of naast een boom is sneller kans op vuil water dan in een ‘vrije’ omgeving. Hoe houd je het zwembadje schoon? Lees hier meer tips

De auto kan een grootverbruiker zijn als het om drinkwater gaat, zeker als hij iedere week wordt gewassen. De tuinslang werkt er zo 150 liter water doorheen voor de auto schoon is. Hetzelfde resultaat is te bereiken met een spons en vier emmers van tien liter water.

Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.