Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Kan je water wel of niet vaker koken?

Ja, je kunt water gerust vaker koken.

Er gaan berichten de ronde waarin wordt beweerd dat opnieuw gekookt water zeer gevaarlijk kan zijn. De vluchtige verbindingen zouden zich omzetten in gassen, waardoor het water gaat stomen. Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.

“Ik kan mensen geruststellen, want dit is echt een onzinverhaal”, zegt Harm de Kleine van waterlaboratorium WLN in Glimmen. “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”