Hoe voorkom ik ketelsteen en kalkdeeltjes in mijn waterkoker?
Ketelsteen en kalkdeeltjes in waterkokers en apparaten als wasmachines en vaatwassers zijn regelmatig een reden voor klachten, bijvoorbeeld omdat ze verstoppingen in apparaten en installaties veroorzaken.
In een studie uitgevoerd bij de universiteit van Leeds is onderzoek gedaan naar de invloed die de snelheid waarmee water wordt verwarmd en afgekoeld heeft op de vorming van ketelsteen en kalkdeeltjes in het water. Uit de studie blijkt dat er meer kalksteen en kalkdeeltjes (calciumcarbonaat) worden gevormd wanneer water langzaam wordt verwarmd. Ook voor het afkoelen van water geldt dat langzaam afkoelen leidt tot meer ketelsteen. Verder kwam uit de onderzoeksresultaten naar voren dat tijdens het afkoelen van het water meer kalksteen wordt gevormd dan tijdens het verwarmen.
In de waterkoker die we thuis op het aanrecht hebben staan wordt water snel verwarmd naar het kookpunt (dat is dus goed), maar het afkoelen naar kamertemperatuur gaat langzaam. Is weggooien van het restje kokende water na het zetten van een kopje thee dan een manier om ketelsteen in de waterkoker te verminderen? In ieder geval is zo weinig mogelijk water koken ook een manier om de hoeveelheid kalksteen te verminderen en om minder energie en water te verbruiken.