Navigatie overslaan

Heeft Waterbedrijf Groningen loden leidingen in haar distributienet?

Waterbedrijf Groningen heeft voor het begin van deze eeuw een grote saneringsoperatie uitgevoerd om de loden leidingen uit haar distributienet te verwijderen. In een beperkt aantal gevallen bleek verwijdering van de aansluitleiding niet mogelijk of was niet bekend welk materiaal was toegepast omdat dit in het verleden niet geregistreerd werd.

Restanten worden verwijderd
De afgelopen jaren zijn we bij de uitvoer van onze werkzaamheden nog in enkele gevallen een loden aansluitleiding tegengekomen. Deze zijn direct verwijderd en vervangen door een nieuwe leiding. Uit een recente inventarisatie komt naar voren dat wij ca. 400 aansluitleidingen hebben die vóór 1960 zijn aangelegd en waarvan niet duidelijk is welk materiaal is toegepast. Hoeveel leidingen van dit aantal daadwerkelijk van lood is, kunnen wij niet zeggen. Wij gaan dit controleren en de leidingen daar waar nodig vervangen.

Zijn er in mijn huis nog loden leidingen aanwezig?

Twijfelt je hieraan? Waterlaboratorium WLN kan testen of dit het geval is. Klik hier voor meer informatie .

Wie is WLN?

WLN is een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater. WLN is een toonaangevende organisatie op het gebied van waterkwaliteit en watertechnologie.

Ik heb een loden waterleiding, wat nu?

Loden waterleidingen in huis kun je het beste laten vervangen door een erkend installateur.

Tot de leidingen vervangen zijn, adviseren wij:

  • Aanstaande moeders, en kinderen tot en met 6 jaar binnenshuis flessenwater te drinken (of kraanwater te drinken van een huis zonder loden waterleidingen).
  • Elke ochtend de kraan twee minuten half-open te zetten, voordat je het water drinkt. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Wie vervangt loden leidingen?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis, garage of schuur. Woon je in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Hoe weet ik of ik een loden waterleiding heb?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of er in je huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herken je aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als je er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.    Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Is lood schadelijk voor de gezondheid?

Lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het leervermogen. Daarom is het belangrijk dat met name kinderen tot en met zes jaar zo min mogelijk lood binnen krijgen. Kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als ze dit doen bij het spelen op een bodem met lood, krijgen ze lood binnen. Ook als je groenten eet van grond waar lood in zit, kun je lood binnen krijgen. Kijk ook op de site van de GGD voor meer informatie.

Hoe krijg ik lood binnen?

Mensen krijgen lood binnen via de bodem (tuin, speeltuintjes), voedsel (groentetuin), of huisstof. In oude huizen (bouwjaar vóór 1960) zijn loden waterleidingen meestal de oorzaak van lood in het drinkwater.

Loden leidingen in huis? Laat ze vervangen!

Woon je in een huis dat gebouwd is voor 1960? Misschien zijn er binnenshuis of in de schuur  nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in het drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan de gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen. Daarbij heeft de keukenkraan en de leiding richting de keukenkraan de hoogste prioriteit. Water uit de douche gebruik je namelijk doorgaans niet voor consumptie, de keukenkraan is het tappunt met het hoogste risico voor de gezondheid als het gaat om lood in drinkwater.

Wie is verantwoordelijk voor de waterleiding in uw woning?

De waterleidingen van je woning zijn het eigendom van de woningeigenaar: jijzelf, de verhuurder of woningbouwvereniging.

Waterbedrijf Groningen is verantwoordelijk voor het leveren van betrouwbaar drinkwater tot aan de hoofdkraan. Via deze aansluiting stroomt het drinkwater in de binnenleidingen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze leidingen. Bij problemen of lekkage kun je contact opnemen met een installateur of met de verhuurder.

In een begane grond woning is Waterbedrijf Groningen verantwoordelijk voor de hoofdkraan. In appartementencomplexen en flatgebouwen is dit niet het geval: neem bij problemen met de hoofdkraan contact op met de eigenaar van het gebouw, de verhuurder of woningbouwvereniging.