Navigatie overslaan

Waarom is het belangrijk om elk jaar je meterstand door te geven?

Als jij je meterstand jaarlijks doorgeeft heb je een goed inzicht in je verbruik. Dit zorgt ervoor dat je eventuele onzichtbare lekkages snel opmerkt. Bij een lekkage kan best veel water weglopen, en dit kan voor hoge kosten zorgen.

Ook kunnen wij je voorschot baseren op een jouw verbruik, wat veel geld kan besparen. Als je geen meterstand doorgeeft maken wij een schatting op basis van je eerdere verbruik. Mocht er wat veranderen in je situatie dan kan het zijn dat wij je te laag of te hoog in schatten. Mogelijk ontvang je dan een hoge narekening of krijg je geld terug.

Verder kun je, als je inzicht hebt in je verbruik, ook slimmer omgaan met waterbesparing. Een goed inzicht in je verbruik is de basis voor het weten waarop je water kunt besparen.

Ik heb mijn meterstand te laat doorgegeven, wat nu?

Wanneer wij geen meterstand hebben ontvangen voor de jaarafrekening, zijn wij genoodzaakt de meterstand te schatten. Wijkt de huidige meterstand erg af van deze geschatte meterstand, dan maken wij een tussenafrekening op. Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Daar kun je een foto toevoegen van de huidige meterstand. Voeg daarnaast de volgende informatie toe:

  • Aantal personen woonachtig op het adres

Zo kunnen wij beoordelen of de huidige meterstand in de lijn der verwachting ligt en of er wel of geen tussenafrekening opgemaakt moet worden.

Ik heb een verkeerde meterstand doorgegeven, wat nu?

Verkeerde meterstand bij aanmelding
Je kunt contact opnemen via ons contactformulier of bellen met de klantenservice (050 368 86 88). Daar kun je ook een foto toevoegen van de meterstand per de datum van sleuteloverdracht. Heb je geen foto van de meterstand per die datum, stuur dan een foto toe van de huidige meterstand. Voeg daarnaast de volgende informatie toe:

  • Datum van sleuteloverdracht
  • Meterstand per de datum van sleuteloverdracht
  • Het aantal personen woonachtig op het adres

Wij zullen deze gegevens zo spoedig mogelijk verwerken.

Verkeerde meterstand bij afmelding
Je kunt contact opnemen via ons contactformulier of bellen met de klantenservice (050 368 86 88). Daar kun je eventueel ook een foto toevoegen van de meterstand per de datum van sleuteloverdracht.

  • Datum van sleuteloverdracht
  • Meterstand per de datum van sleuteloverdracht
  • Het aantal personen woonachtig op het adres

Wanneer er al een eindafrekening is opgemaakt, zullen wij een correctie van de eindafrekening maken met de juiste meterstand.

Verkeerde meterstand bij jaarafrekening
Wij zullen een tussenafrekening opmaken wanneer de huidige meterstand erg afwijkt van de gebruikte meterstand. Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Daar kun je een foto toevoegen van de huidige meterstand. Wij maken dan een tussenafrekening op met deze meterstand.

Watermeter vervangen?

Waterbedrijf Groningen verwisselt periodiek watermeters. Daarmee willen we de garantie geven dat de watermeter de juiste stand blijft aangeven en de werkelijke kosten in rekening worden gebracht. Het verwisselen van de meter komt volledig voor rekening van het Waterbedrijf Groningen.

De meterverwisselingen zijn uitbesteed aan GiSu Service & Onderhoud BV. De monteur die aan de deur komt draagt zichtbaar een legitimatiebewijs van Waterbedrijf Groningen.

Twee weken van te voren aankondiging
Twee weken voor de geplande verwisseldatum ontvangen klanten van ons een brief met een tijdvenster van de geplande verwisseling. Twee dagen voor die afspraak ontvang je per e-mail (indien we daarover beschikken) een reminder. Komt de afspraak niet uit, dan kun je zelf de afspraak bij GiSu wijzigen door contact op te nemen per e-mail of brief.

Waar worden de meters verwisseld?
Op de website van GiSu kun je zien in welk gebied er watermeters verwisseld worden.

Meterstanden noteren
Na de verwisseling van de watermeter ontvang je een formulier met daarop aangegeven de standen van de oude en nieuwe watermeter. Wij vragen je nadrukkelijk deze meterstanden direct te controleren, om daarmee later fouten te voorkomen. Deze stand vind je ook terug op de jaarafrekening die wij in januari opmaken.

Even zonder water
De werkzaamheden nemen afhankelijk van hoe en waar de meter geplaatst is ongeveer een kwartier tot twee uur in beslag. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden heb je dan even niet de beschikking over leidingwater. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de (af)wasmachine. In verband met het ontluchten van de binneninstallatie, adviseren wij om na de meterverwisseling eerst de koudwaterkranen en daarna de warmwaterkranen in de woning gedurende een korte tijd voorzichtig open te draaien.

Ruimte vrij houden
Wij vragen met nadruk ervoor te zorgen dat de ruimte waarin de meter zich bevindt, vrij te maken/houden van obstakels, zodat de monteur zijn werk zonder belemmeringen kan verrichten.

Wanneer moet ik de meterstand doorgeven?

In december ontvang je per e-mail of per post van ons een meterstandkaart. Hiermee verzoeken wij je de meterstand uiterlijk 31 december aan ons door te geven. In januari volgt de jaarafrekening.

Lekkage bij de watermeter

Doordat de watermeter zich vaak op een plaats bevindt die slecht geïsoleerd is, kan het voorkomen dat er druppelvorming ontstaat op de watermeter en/of de waterleiding. Zie ook dit filmpje

Om te beoordelen of het lekkage betreft kun je de leiding droogmaken met een oude handdoek. Komen er na verloop van tijd langzaam weer druppels op de meter/leiding? Dan betreft het condens. In geval van lekkage begint het direct weer op één plek te druppen, vaak bij de koppelingen. Indien dit het geval is kun je telefonisch contact met ons opnemen via 050-368 8688.

Condens bij de watermeter

Het kan voorkomen dat de waterleiding naar de watermeter toe vochtig of nat is. Dit komt met name voor in de koudere maanden. Dit is meestal condensvorming en geen lekkage. Zie ook dit filmpje

De condens wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen het koude drinkwater in de leiding en de warmere omgevingstemperatuur.

Tips om condens te voorkomen:

  • Vermijd tocht door kieren en naden te dichten.
  • Probeer de ruimte waar de watermeter zich bevindt te isoleren met cv-isolatie materiaal of noppenfolie. Wikkel de leiding hiermee in.