Navigatie overslaan

Hoeveel water verbruikt een gemiddelde Groninger?

Per dag gebruikt een Groninger 115 liter per dag, terwijl mensen denken dat ze gemiddeld 60 liter gebruiken. In hete dagen kan dit oplopen tot wel 150 liter per dag. Een kwartier de tuin sproeien met schoon drinkwater kost al gauw 100 liter. Als het kan, gebruik het liefst water uit een regenton om de tuin te onderhouden. En stel jezelf de vraag: is het per sé nodig om mijn tuin te sproeien? En zo ja in welke frequentie?

Hoe ontwikkelt de watervraag zich?

In Groningen is het gebruik per persoon vanaf 2010 gestegen van 112 naar 115 liter per dag. Naar verwachting neemt die hoeveelheid alleen maar verder toe, naar misschien wel 140 liter in 2050. Ook de watervraag van zakelijke klanten stijgt. Zo zagen we afgelopen jaren bij het midden- en kleinbedrijf een groei ca. 10 procent.

Flesje water navullen, ja of nee?

Vaak worden plastic flesjes nagevuld met vers kraanwater. Is dat wel een goede manier en hoelang blijft het water eigenlijk betrouwbaar?

“Zolang een flesje bron- of mineraalwater gesloten blijft, is het in principe lang houdbaar. Maar dan bij voorkeur wel koel en donker bewaren”, zegt Harm de Kleine van Waterlaboratorium Noord. “En je ziet inderdaad steeds vaker dat zo’n flesje, eenmaal leeg, weer wordt nagevuld met kraanwater. Belangrijk hierbij is echter wel dat het flesje, inclusief drinkdop, regelmatig wordt omgespoeld voordat het weer wordt gevuld met kraanwater. Door het vele (her)gebruik kan er in het flesje bacteriegroei ontstaan. Daarom luidt ook het advies: Flesje leeg? Eerst goed omspoelen en dan pas navullen onder de kraan.”

Hoe bewaar ik water?

Water uit de kraan kun je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren. De kwaliteit van het water wordt wel minder als het water buiten de koelkast wordt bewaard. Of als het flesje niet schoon is en/of als er direct uit de fles wordt gedronken, want dan komen er bacteriën in. Daarom kun je het beste het water in het flesje elke dag verversen. Kook regelmatig de glazen fles uit (ook de dop!) of vervang het. Een plastic flesje kun je natuurlijk niet koken. Wel kun je het omspoelen met uitgekookt water.

Kan je water wel of niet vaker koken?

Ja, je kunt water gerust vaker koken.

Er gaan berichten de ronde waarin wordt beweerd dat opnieuw gekookt water zeer gevaarlijk kan zijn. De vluchtige verbindingen zouden zich omzetten in gassen, waardoor het water gaat stomen. Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.

“Ik kan mensen geruststellen, want dit is echt een onzinverhaal”, zegt Harm de Kleine van waterlaboratorium WLN in Glimmen. “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”

Hoeveel water verbruiken we per dag?

​Gemiddeld gebruiken we in Nederland 120 liter water per persoon per dag. In de provincie Groningen ligt dit wat lager, op 115 liter per persoon per dag. Dat zijn ongeveer 12 volle emmers. Natuurlijk hangt je watergebruik af van uw persoonlijke leefgewoonten en woonsituatie.

Hoe lang kan ik kraanwater bewaren?

Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar. Je hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers. Bewaar je het buiten de koelkast, bijvoorbeeld onderweg of tijdens het sporten? Ververs het dan dagelijks.

Kan ik een flesje water navullen?

Je ziet steeds meer mensen rondlopen, fietsen of rennen met een flesje water in de hand. Vaak worden die plastic flesjes nagevuld met vers kraanwater. Is dat wel een goede manier en hoelang blijft het water eigenlijk betrouwbaar?

Zolang een flesje bron- of mineraalwater gesloten blijft, is het in principe lang houdbaar. Maar dan bij voorkeur wel koel en donker bewaren. En inderdaad is zo’n flesje eenmaal leeg, dan kan je ‘m gemakkelijk weer opnieuw vullen met kraanwater. Is ook wel zo duurzaam; het is immers hergebruik. Belangrijk hierbij is echter wel dat het flesje, inclusief drinkdop, regelmatig wordt omgespoeld, voordat het weer wordt gevuld met kraanwater. Door het vele (her)gebruik kan er in het flesje bacteriegroei ontstaan. Daarom luidt het advies: Flesje leeg? Eerst goed omspoelen en dan pas navullen onder de kraan. Dit geldt overigens niet alleen voor wegwerp PET-flesjes maar ook voor duurzame drinkflesjes en bidons. Deze zijn veelal gemaakt van gerecycled PET-flesjes (en dus duurzaam) en sommige kunnen ook in de vaatwasser; dan is íe écht weer schoon. Maar welk soort flesje of bidon je ook gebruikt: gewoon tussendoor goed blijven omspoelen en vullen met -bij voorkeur vers kraanwater- blijft het advies.

Kan ik kraanwater drinken in het buitenland?

Dat hangt er vanaf. Drinkwater heeft niet overal dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vooral in landen rond de Middellandse Zee en in Afrika of Azië is het oppassen geblazen.

Tips voor een onbezorgde vakantie in deze gebieden
Het is altijd verstandig om water voor consumptie 3 minuten te koken. Eenvoudiger, maar duurder is het kopen van water in flessen. Koop je flessen water op straat? Let erop dat de flessen verzegeld zijn. Misschien koop je anders toch nog kraanwater. Dit geldt ook in restaurants of cafés. Laat flesjes bij voorkeur aan tafel open maken. Laat geen ijsblokjes aan drankjes toevoegen. Ook die zijn vaak gemaakt van kraanwater. Fruit, rauwe groente en salade kan gewassen zijn in leidingwater. Als het leidingwater officieel veilig is, maar drinken wordt afgeraden, kun je het meestal wel gebruiken om bijvoorbeeld tanden te poetsen of mee te koken.

Bij terugkomst van vakantie raden wij aan alle kranen 1 minuut door te spoelen.

Zit er chloor in mijn kraanwater?

Waterbedrijf Groningen voegt onder normale omstandigheden geen chloor aan het drinkwater toe. Voor het desinfecteren van drinkwater zijn inmiddels goede alternatieven gevonden, zoals chloordioxide of ozon (een gas). Andere technieken, zoals ultraviolette (UV) straling, langzame zandfiltratie, membraanfiltratie of actieve koolfiltratie zijn ook in staat om bacteriën te verwijderen.

Toch is het soms nodig om tijdelijk een dosis chloor toe te voegen aan het leidingwater. Bijvoorbeeld bij een bacteriële verontreiniging in het waterleidingnet, die kan optreden door werkzaamheden of een leidingbreuk. Dan moet chloor de eventuele ziekteverwekkende bacteriën doden. In zo’n geval gaat het echter om zeer kleine doses, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees meer in dit artikel