Zo bereid je je voor op een dag zonder drinkwater
Een glas water pakken, even je handen wassen of een frisse douche nemen. Voor ons is het heel vanzelfsprekend. Toch kan het in extreme situaties gebeuren dat er langere tijd geen water uit de kraan komt. Daarom is het belangrijk dat je hierop voorbereid bent.

Wat is er aan de hand als er geen water uit de kraan komt?
Waterbedrijf Groningen zorgt voor betrouwbaar en schoon drinkwater. Overal. Altijd. Maar soms gebeurt er iets waardoor er plotseling geen drinkwater uit de kraan komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een kapotte waterleiding.
- Extreme weersomstandigheden of overstromingen.
- Cyberaanvallen, terroristische acties of andere incidenten.
In zo’n situatie doen wij er alles aan om het probleem snel op te lossen. Meer informatie over actuele storingen en gepland onderhoud vind je hier.
Met een paar simpele voorbereidingen kom je een tijdelijke onderbreking van de drinkwatervoorziening goed door. Lees hieronder wat je kunt doen.
Leg een ruime voorraad met drinkwater aan
Per persoon heb je minimaal drie liter drinkwater per dag nodig: twee liter om te drinken en koffie en/of thee mee te zetten, één om mee te koken. Het advies is ook om een voorraad voor drie dagen aan te leggen. Zo ben je altijd goed voorbereid.
Rekenvoorbeeld
Bestaat jouw huishouden uit drie personen, dan heb je een voorraad nodig van:
3 dagen x 3 liter x 3 personen = 27 liter.
Kies wat bij jou past: mineraalwater of kraanwater
Om een voorraad aan te leggen, kun je mineraalwater uit de supermarkt of drinkwater uit de kraan gebruiken. Drinkwater uit de kraan is een stuk goedkoper en van zeer goede kwaliteit. Wel is het belangrijk dat je schoon en steriel werkt bij het vullen van de flessen of containers. Hier lees je hoe je dat doet. Ververs de voorraad drinkwater uit de kraan wel regelmatig. Het advies is: eens per half jaar.
Tip: Gooi water dat je niet langer kunt bewaren vanwege de houdbaarheid niet weg, maar gebruik het voor iets anders. Drink het op tijd op, of gebruik het om je planten water mee te geven, het toilet mee door te spoelen of je auto mee te wassen bijvoorbeeld. Want drinkwater is niet duur, maar wel kostbaar!
Vergeet je huisdieren niet
Heb je huisdieren? Leg dan ook een voorraad voor hen aan.
Bewaar je voorraad op een koele, donkere plek
Op een koele, donkere plek blijft je voorraad drinkwater langer houdbaar. Zorg er wel voor dat je er snel bij kunt, ook als het donker is.
Wat moet er behalve drinkwater nog meer in je noodpakket zitten? Check het op denkvooruit.nl.
Vang regenwater op
Heb je de mogelijkheid om regenwater op te vangen? Wij zeggen: doen! Investeer in een regenton en sluit de regenpijp hierop aan. Zo heb je niet alleen voldoende water voor je planten, maar kun je dit water ook gebruiken om het toilet mee door te spoelen als er even geen drinkwater is. Met regenwater kun je eventueel ook een handwas doen.
Haal een desinfecterende handgel in huis
Als er tijdelijk geen drinkwater uit de kraan komt, wil je zo zuinig mogelijk met je voorraad omgaan. Gebruik daarom voor het wassen van je handen een desinfecterende gel. Zorg ervoor dat je altijd een flesje in huis hebt, of stop ‘m in je noodpakket.
Denk aan anderen in jouw buurt
Heb je buren of familieleden die extra hulp kunnen gebruiken, zoals ouderen of mensen met een beperking? Kijk je of je elkaar kunt helpen als er iets gebeurt.
Blijf op de hoogte
Houd bij een calamiteit de website van Waterbedrijf Groningen goed in de gaten. Op onze storingspagina vind je de meest recente informatie.
Is er geen stroom? Zorg dan dat je altijd een radio in huis hebt. Radio Noord zal bij een grotere calamiteit duidelijke informatie geven. Ook kan het zijn dat dan een NL-Alert wordt verstuurd. Check hiervoor je telefoon.
Het komt zelden voor, maar het kan gebeuren dat het niet lukt om een storing tijdig op te lossen. In dat geval wordt na 24 uur nooddrinkwater ter beschikking gesteld aan inwoners in het getroffen gebied. Lees daarom alles over nooddrinkwater.