Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Let op: onze Zelf Regelen omgeving is op dit moment buiten gebruik. Je kunt momenteel geen wijzigingen doorgeven via onze portal.

Waterbedrijf Groningen klaar voor de fitterijwedstrijden

Deze week is het tijd voor de alweer de 15e editie van de fitterijwedstrijden tijdens de Aquatech 2023. Ook Waterbedrijf Groningen doet mee en daar is de afgelopen weken hard voor geoefend! Wij gingen bij een van de teams langs om te kijken hoe dat er nu eigenlijk precies aan toe gaat, zo’n fitterijwedstrijd.

“Drie, twee, één!” roept Richard Koopmans. Jeanette Bos en Carolin Zaeck staan klaar bij de grote waterleidingbuis aan de Fultonweg in Hoogezand. Beide hebben hun gereedschap en materiaal netjes klaargelegd. Ze zijn aan het trainen in voorbereiding op het NK fitten dat deze week plaatsvindt. “We gaan ervoor!” zegt hun begeleider Richard, om vervolgens de timer in te drukken.

Dit jaar doen er vanuit het waterbedrijf twee damesteams mee aan het NK fitten, naast Jeanette en Carolin doen ook Karin Mulder en Susanne Tiggelaar samen mee. “We hopen natuurlijk dat het waterbedrijf het goed doet, maar we het liefst willen we ook gewoon zelf winnen”, zegt Jeanette met een glimlach. Ook Riksta Zwart gaat samen met Saskia Haas van Waternet de strijd aan met andere directieteams. Daarnaast zijn er nog twee herenteams met Harry Boels en Ronald van Wijk en de wereldkampioenen Richard Koopmans en Dennis Smit.

Geheime tijden

Op het bord in de oefenruimte staan alle tijden geschreven die de teams gehaald hebben. Alleen bij de namen Dennis en Richard staan allemaal kruisjes. “De WMD komt hier ook wel eens, en zij nemen steeds foto’s van het bord, dus we houden het nog even geheim!” Je bent wereldkampioen of je bent het niet.

Fitter Jeanette Bos

Boorder

Inmiddels is de oefening begonnen en wordt er hard gewerkt. Carolin doet de aanboring: “Het is een  rechtstreekse aanboring op een onder druk staande leiding. Als boorder plaats je het aanboortoestel op de grote waterleidingbuis. Vervolgens boort deze een gat, tapt het draad en draait de dienstkraan in de gietijzerbuis waarop de leiding met de watermeter kan worden aangesloten.  De boring simuleert de situatie van de werkelijkheid. Ook daar moet je werken met een onder druk staande leiding, al hoef je dan vaak niet met de hand te boren.”

Boorder Carolin Zaeck

Fitter

Jeanette is ondertussen bezig met het fitten. Hierbij wordt eerst de aansluitleiding op maat geknipt en worden de steunbussen erin geslagen. Jeanette: “Deze aansluiting heb je in principe thuis ook. Het bestaat uit een aansluiting aan de straat kant vervolgens een watermeter en dan weer een aansluiting die richting de kraan gaat. De leidingen moet ik ook zelf op maat knippen, deze moet precies 1 meter zijn. De leiding wordt als hij klaar is door de fitter aangesloten op de dienstkranen, kraan en de grote waterleiding. “de boorder bepaalt de tijd, maar uiteindelijk bepaal ik de eindtijd, want  als ik fouten maak dan krijgen we daar strafpunten voor”, zegt Jeanette.

Alles komt samen

“Water” roept Jeanette. Dat betekent dat de kraan aangezet kan worden. Als er dan water uit komt en er geen lekkages zijn is de oefening ten einde. De timer wordt gestopt: “5.52″, zegt Richard. “Nu doen we het nog een keer en dan moet het echt even wat sneller!”

Richard weet waar hij het over heeft, want hij is zelf Wereldkampioen fitten. Dit jaar hoopt hij met Dennis de titel goed te kunnen verdedigen om volgend jaar naar het WK in Californië te gaan. Hij staat dus straks niet alleen als coach in Amsterdam.

De tweede ronde is inmiddels ook afgelopen: “5.35, ik ben trots op jullie.” Ook tijdens een oefenronde met publiek erbij, tijdens de bijeenkomst Speerpunten 2024 wordt er een goede tijd neergezet van 5.58. Een goede score, want met publiek erbij is het nog wel even anders.

Tijdens de Aquatech 2023, van 6-9 november in de RAI Amsterdam, wordt de 15e editie van de Fitterijwedstrijden georganiseerd. De damesteams zijn 7 november aan de beurt. Op woensdag 8 november vindt ‘s ochtends het WK voor de heren plaats, en ‘s middags zijn de directieteams aan de beurt. Wij wensen alle teams die meedoen deze week heel veel succes!