Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Yo Waterrr

Schoolkinderen uit de provincie Groningen krijgen vooral zoet drinken mee naar school, één op de vijf krijgt een beker, bidon of fles kraanwater mee. Dat is een van de redenen waarom Waterbedrijf Groningen een partnerschap is aangegaan met het Huis voor de Sport Groningen. In 2019 doen meer dan tweeduizend kinderen mee met het stimuleringsprogramma ‘Yo Waterrr’.

 

 

 

‘Yo Waterrr!’ is één van de onderdelen van het thema Sportieve Gezonde Jeugd van Huis voor de Sport Groningen, waarbij kinderen geactiveerd worden om meer te bewegen en gezonder te leven. Alle scholen krijgen daarnaast de mogelijkheid een watertappunt te installeren met als doel een wekelijkse ‘kraanwaterdag’ te introduceren. Oftewel, elke week wordt er een dag kraanwater gedronken in plaats van zoete drankjes. Deze campagne moet het drinken van water op scholen een flinke impuls geven. 

Groningen onder landelijk gemiddelde
Waterbedrijf Groningen participeert al jaren in programma’s om kraanwater bij kinderen te stimuleren. En dat is nodig, want kinderen uit onze provincie drinken minder kraanwater vergeleken met leeftijdsgenoten uit andere delen van Nederland. 65% van de kinderen drinkt elke dag kraanwater en 20% van de ondervraagden neemt kraanwater mee naar school. Toch is dit respectievelijk 7% en 13% lager dan het landelijk gemiddelde, het merendeel neemt nog steeds pakjes drinken mee of andere zoete drankjes. Van de ondervraagde kinderen moet een op de tien kinderen (10%) wel eens water op school drinken van hun juf of meester. Landelijk is dit cijfer 16%. Een derde van alle ondervraagden zou best vaker water willen drinken op school. Hier is winst te behalen. Bij het programma ‘Yo Waterrr’ doen kinderen met hun ouders een challenge om, gedurende een week, water te drinken in plaats van zoete dranken. De resultaten hiervan worden bijgehouden op een scorekaart.

Deelnemende scholen in 2019:

 1. OBS de Clockeslach Vlagtwedde
 2. OBS de Zaaier Vlagtwedde
 3. Heilige Gerardusschol Ter Apel
 4. OBS De Wilster Middelstum
 5. OBS De Vuurvlinder Appingedam
 6. CBS De Triangel Appingedam
 7. De Achtbaan Hoogezand
 8. Inspecteur Amerikaschool Noordbroek
 9. OBS De Meent Schildwolde
 10. Basisschool ’t Groenland Zuidwolde
 11. OBS De Springplank Siddeburen
 12. RK Bonifatiusschool Ter Apel
 13. Van Lieflandschool Groningen
 14. OBS De Molenberg Grootegast
 15. Dollard College Bellingwolde (middelbaar onderwijs)
 16. CSG Celion Groningen (middelbaar onderwijs)
 17. Simon van Hasseltschool Groningen (middelbaar onderwijs)
 18. Dollard College Woldendorp (middelbaar onderwijs)
 19. Lauwerscollege Grijpskerk (middelbaar onderwijs)
 20. RSG Ter Apel (middelbaar onderwijs)

 

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.