Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Graven in de grond

Ben je van plan te gaan graven in de grond? Doe dit met zorg! Als een (water)leiding geraakt wordt, kunnen de gevolgen groot zijn voor huishoudens, bedrijven en zorginstellingen. Waterbedrijf Groningen heeft daarom richtlijnen voor het graven in de grond. Deze richtlijnen gelden voor het werken in de buurt van ons ondergrondse waterleidingnet, maar ook die van onze deelnemingen, zoals graven in de buurt van het warmtenet.

Kan ik zomaar graven in de grond?

Wanneer er graaf, aanplant en/of andere werkzaamheden in de buurt van ons leidingnet moeten gebeuren, is het belangrijk zorgvuldig te handelen om mogelijke schade te voorkomen. Met onze richtlijnen willen we de ondergrondse infrastructuur veilig stellen. Neem deze beheerrichtlijnen zo vroeg mogelijk door en bespreek deze met andere partijen die betrokken zijn bij de werkzaamheden.

Melding maken

Ga je (laten) graven met een machine? Om gevaarlijke situaties te voorkomen ben je wettelijk verplicht vooraf een graafmelding te doen. Dit heet ook wel KLIC-melding. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Doe minimaal 3 en maximaal 20 werkdagen voorafgaand aan het graven een KLIC-melding. Op die manier beschik je altijd over actuele kabel- en leidinginformatie.

Beheerrichtlijnen

Twijfel je over de te nemen (voorzorgs-)maatregelen, neem dan gerust contact op met de Toezichthouder van Waterbedrijf Groningen via (050) 368 86 88. Hieronder vind je onze beheerrichtlijnen.

Veelgestelde vragen

  • Waterbedrijf Groningen heeft voor het begin van deze eeuw een grote saneringsoperatie uitgevoerd om de loden leidingen uit haar distributienet te verwijderen. In een beperkt aantal gevallen bleek verwijdering van de aansluitleiding niet mogelijk of was niet bekend welk materiaal was toegepast omdat dit in het verleden niet geregistreerd werd.

    Restanten worden verwijderd
    De afgelopen jaren zijn we bij de uitvoer van onze werkzaamheden nog in enkele gevallen een loden aansluitleiding tegengekomen. Deze zijn direct verwijderd en vervangen door een nieuwe leiding. Uit een recente inventarisatie komt naar voren dat wij ca. 400 aansluitleidingen hebben die vóór 1960 zijn aangelegd en waarvan niet duidelijk is welk materiaal is toegepast. Hoeveel leidingen van dit aantal daadwerkelijk van lood is, kunnen wij niet zeggen. Wij gaan dit controleren en de leidingen daar waar nodig vervangen.

  • Als er bij jou in de buurt aan de leidingen gewerkt wordt, dan laten we dat per brief of mail van te voren weten. Op deze pagina kun je zien waar wij aan de waterleiding werken. Heb je vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met de contactpersoon genoemd in de brief, of neem contact op met ons via telefoonnummer 050 368 86 88.

Heb je nog vragen?

Klopt er iets niet of heb je een andere vraag? Bel gerust met mij.

Neem contact op