Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Groningers bereid om water te besparen

Het overgrote deel (86%) van de Groningers is bereid meer water te besparen, zo blijkt uit recent onderzoek*. ‘Dit is goed nieuws; zegt Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen, het is namelijk hard nodig’. Water is misschien niet duur, maar wel kostbaar en beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water staat onder druk. Aandacht voor bewust (drink-) watergebruik is dan ook van groot belang zodat we voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen. De oproep luidt dan ook: helpt u mee?’

Ja, ik doe mee!

Zegt het merendeel van de ondervraagde Groningers door alleen volle wasmachines te draaien (71%); de kraan uit te doen tijdens het tandenpoetsen (76%) en door zoveel als mogelijk de kleine (bespaar) knop van de wc te gebruiken (65%). Maar dat is niet alles. Groningers zijn bereid meer te doen. Zo wil 34% korter douchen; 35% hun plantjes sproeien met regenwater en geeft 27% van de Groningers aan een waterbesparende douchekop te gaan gebruiken.

Behoefte aan concrete bespaartips

1 op de 5 Groningers geeft aan moeite te hebben met besparen en heeft behoefte aan concrete water bespaartips. Waterbedrijf Groningen lanceert in dit kader vandaag een film met de titel: ‘Wordt de volgende crisis een watercrisis?’: www.waterbedrijfgroningen.nl/watercrisis In deze film wordt het belang van water besparen duidelijk en roepen we klanten op om mee te helpen.

Hoeveel water verbruiken Groningers?

Groningers verbruiken gemiddeld circa 115 liter water per dag per persoon. Gelukkig is het merendeel van de Groningers bereid om bewuster en slimmer met water om te gaan, anders wordt dit waterverbruik in 2050 ruim 140 liter per dag. Gemiddeld wordt er zo’n vijf keer per week

8 minuten gedoucht. Tijdens een douchebeurt wordt 70 liter schoon drinkwater verbruikt. Een kwartier tuinsproeien kost 100 liter water en dagelijks wordt per persoon 20 liter water verbruikt om het toilet door te spoelen. Al op eenvoudige wijze kan hierop bespaard worden:

  • Douche een minuutje of twee korter
  • Gebruik de kleine (bespaar) knop bij het spoelen van de wc
  • Sproei je tuin met regenwater of lees meer bespaartips via:        www.waterbedrijfgroningen.nl/watercrisis

Samen maken we het verschil

Alle beetjes helpen. Als we met z’n allen slimmer en bewuster omgaan met ons drinkwater, zegt Riksta Zwart, dan kunnen we samen het verschil maken en blijven zorgen voor voldoende water, ook tijdens warme en droge zomers!

Wat doet Waterbedrijf Groningen zelf?

Via vijf routes werkt Waterbedrijf Groningen aan een omgeving waarin waterwinning, natuur, landbouw, economische ontwikkelingen en leefbaarheid elkaar versterken. Dit doen we door:

  1. Onze eigen waterhuishouding en bedrijfsvoering verder te optimaliseren. Denk aan het terugdringen van lekken in de waterleiding.
  2. Bewust watergebruik bij consumenten te vergroten aan de hand van handige en concrete bespaartips.
  3. Waterbesparing door hergebruik bij zakelijke klanten te realiseren.
  4. Alternatief water bieden aan nieuwe industriële klanten.
  5. Onderzoek naar nieuwe en aanvullende drinkwaterbronnen.

Dit alles in samenwerking met verschillende regionale partijen zoals de provincie, waterschappen en collega waterbedrijven.

*Bron: online kwantitatief onderzoek door Direct research onder 500 Groningers gewogen naar geslacht en leeftijd

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.