Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Het is weer tijd om de meterstand door te geven

De komende dagen ontvangen klanten van Waterbedrijf Groningen per brief of per e-mail het verzoek om de watermeterstand door te geven.

De komende dagen ontvangen klanten van Waterbedrijf Groningen per brief of per e-mail het verzoek om de watermeterstand door te geven.

Aan de hand van uw meterstand maken wij de jaarafrekening voor u op. Zo zorgen wij ervoor dat u betaalt voor wat u daadwerkelijk verbruikt. Niet meer en niet minder. Graag ontvangen wij de meterstand dan ook vóór 31 december 2023. Dan kunnen wij snel voor u aan de slag. Bovendien maakt u dan kans op één van de tien regentonnen die wij verloten.

Waar geef ik mijn meterstand door?

Wanneer u een brief van ons heeft ontvangen kunt u op deze via deze link uw meterstand doorgeven. Houd de opnamecode uit de brief en de meterstand bij de hand. Heeft u een e-mail ontvangen? Dan kunt op de link in de mail klikken om vervolgens uw watermeterstand door te geven. Uw opnamecode is dan al ingevuld. U kunt de meterstand ook telefonisch aan ons doorgeven via: 085-1309240.

Hoe werkt het?

Bekijk onderstaande animatie voor antwoorden op vragen als:

 • Waar geef ik mijn meterstand door?
 • Waar zit mijn watermeter?
 • Welke informatie heb ik nodig voor het doorgeven van de meterstand?

Of kijk bij de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Bekijk video: meterstand doorgeven bij Waterbedrijf Groningen

E-mail in een nieuw jasje

Het zal u wellicht opvallen dat onze e-mail er iets anders uit ziet dan u van ons gewend bent. Dit komt omdat we een aantal aanpassingen hebben doorgevoerd in onze huisstijl. Onze basis is en blijft hetzelfde, maar naast ons herkenbare logo en vaste kleuren wit en donkerblauw, gebruiken we sinds kort een paar extra steunkleuren zoals zachtroze en groen. Fris en eigentijds, maar zeker ook met behoud van onze vaste basis. Hieronder tonen we een voorbeeld.

Voorbeeld e-mail meterstand. Klik om te vergroten

Veelgestelde vragen

 • Jaarlijks ontvang je in december een verzoek van ons om je meterstand door te geven. Bekijk in dit instructiefilmpje hoe dit in zijn werk gaat: filmpje meterstanden opnemen

  Ben je verhuisd en wil je de meterstand doorgeven? Klik dan hier.

 • Het bovenste gedeelte van de watermeter kun je 80 graden naar links of rechts draaien om de stand goed te kunnen aflezen.
  Kun je desondanks de stand niet aflezen? Neem dan voor advies contact op met onze Kantenservice via 050-368 86 88.

 • Verkeerde meterstand bij aanmelding
  Je kunt contact opnemen via ons contactformulier of bellen met de klantenservice (050 368 86 88). Daar kun je ook een foto toevoegen van de meterstand per de datum van sleuteloverdracht. Heb je geen foto van de meterstand per die datum, stuur dan een foto toe van de huidige meterstand. Voeg daarnaast de volgende informatie toe:

  • Datum van sleuteloverdracht
  • Meterstand per de datum van sleuteloverdracht
  • Het aantal personen woonachtig op het adres

  Wij zullen deze gegevens zo spoedig mogelijk verwerken.

  Verkeerde meterstand bij afmelding
  Je kunt contact opnemen via ons contactformulier of bellen met de klantenservice (050 368 86 88). Daar kun je eventueel ook een foto toevoegen van de meterstand per de datum van sleuteloverdracht.

  • Datum van sleuteloverdracht
  • Meterstand per de datum van sleuteloverdracht
  • Het aantal personen woonachtig op het adres

  Wanneer er al een eindafrekening is opgemaakt, zullen wij een correctie van de eindafrekening maken met de juiste meterstand.

  Verkeerde meterstand bij jaarafrekening
  Wij zullen een tussenafrekening opmaken wanneer de huidige meterstand erg afwijkt van de gebruikte meterstand. Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Daar kun je een foto toevoegen van de huidige meterstand. Wij maken dan een tussenafrekening op met deze meterstand.

 • Wanneer wij geen meterstand hebben ontvangen voor de jaarafrekening, zijn wij genoodzaakt de meterstand te schatten. Wijkt de huidige meterstand erg af van deze geschatte meterstand, dan maken wij een tussenafrekening op. Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Daar kun je een foto toevoegen van de huidige meterstand. Voeg daarnaast de volgende informatie toe:

  • Aantal personen woonachtig op het adres

  Zo kunnen wij beoordelen of de huidige meterstand in de lijn der verwachting ligt en of er wel of geen tussenafrekening opgemaakt moet worden.

 • Als het na een periode van strenge vorst gaat dooien is het verstandig extra te letten op mogelijke waterlekken in huis. Controleer vooral onverwarmde vertrekken en vergeet de buitenkraan daarbij niet. Leidingen en kranen kunnen alsnog gaan lekken als deze zijn ontdooit. Vooral in niet bewoonde delen van huizen of huizen waarvan de bewoners met vakantie zijn, kan er onzichtbare schade zijn.

  Om zeker te zijn dat je geen verborgen lekkage hebt in de drinkwaterinstallatie kun je de watermeterstand voor het slapengaan opnemen. Herhaal dit ’s ochtends ook. Als er verbruik is zonder dat er een kraan heeft opengestaan, dan kan het zijn dat er ergens een verborgen lek is. Bel dan met een loodgieter of installateur.

  Tips om schade zoveel mogelijk te voorkomen

  • Tip 1: Houd de watermeter in de gaten. Loopt die langzaam of snel terwijl er op dat moment nergens water wordt getapt? Dan kan er mogelijk een onzichtbaar lek zijn.
  • Tip 2: Luister heel scherp naar het geluid van ‘vallend’ water in de vorm van geruis of gedrup.
  • Tip 3: Heb je een lekkage gevonden, sluit dan de hoofdkraan weer om verdere schade te voorkomen en bel een loodgieter of installateur.
  • Tip 4: Is er een kans dat water in elektrische apparaten is gekomen, trek dan de stekker eruit. Elektrische installaties waarin al water is gelekt mogen pas na grondige droging weer worden gebruikt en uitsluitend na controle door een elektricien.
  • Tip 5: Meld waterschade direct bij een verzekeraar
  • Tip 6: Zie je ergens buiten ineens water uit de grond komen? Bel dan Waterbedrijf Groningen via (050) 368 86 88.
 • Na ontvangst van de meterstanden in december verwerken en verzenden we in januari enkele duizenden jaarafrekeningen per week. Uiterlijk half februari zijn alle jaarafrekeningen verstuurd.

 • Het kan voorkomen dat de waterleiding naar de watermeter toe vochtig of nat is. Dit komt met name voor in de koudere maanden. Dit is meestal condensvorming en geen lekkage. Zie ook dit filmpje

  De condens wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen het koude drinkwater in de leiding en de warmere omgevingstemperatuur.

  Tips om condens te voorkomen:

  • Vermijd tocht door kieren en naden te dichten.
  • Probeer de ruimte waar de watermeter zich bevindt te isoleren met cv-isolatie materiaal of noppenfolie. Wikkel de leiding hiermee in.