Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Kan ik op vakantie overal water uit de kraan drinken?

Is het veilig om in het buitenland water uit de kraan te drinken?

Dat ligt er aan. Niet overal is het drinkwater geschikt voor consumptie. Vooral in landen rond de Middellandse zee en in Afrika of Azië is het oppassen geblazen. Waar moet je op letten?

Water in het buitenland

Water koken voor consumptie
Laat (leiding)water 3 minuten flink doorkoken en daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Een beetje zout meekoken kan de smaak van het water verbeteren.

Koop dichte flessen
Koopt u flessen water? Controleer dan de doppen van de fles. Het komt voor dat oude waterflessen worden hergebruikt, door ze te vullen met leidingwater en (weer) te verkopen. Dit geldt ook in restaurants of cafés. Laat een fles bij voorkeur aan uw tafel open maken.

Mijd ijsblokjes
In landen waar het leidingwater onveilig is, is het aan te raden om ook voor het tandenpoetsen flessenwater te gebruiken, of het leidingwater eerst te koken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het schoonmaken van contactlenzen. Pas ook op met ijsklontjes (vaak gemaakt van leidingwater) en het eten van fruit, rauwe groente en salade (dit kan gewassen zijn in leidingwater).

Water in het buitenland
Onze collega’s van waterbedrijf Vitens hebben een website ontwikkeld met advies over het kraanwater in alle 193 landen ter wereld,  en of dat water veilig is om te drinken. En zo niet, wat u dan wel kunt doen of laten.