Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Leiding uit 19e eeuw wordt vervangen in de binnenstad Groningen

Rondom de binnenstad van Groningen ligt een waterleidingnetwerk dat ervoor zorgt dat alle inwoners en bedrijven in de binnenstad van drinkwater kunnen worden voorzien. Sommige delen van dit leidingnet stammen nog uit de tijd van de oprichting van het eerste waterbedrijf van Groningen, aan het einde van de 19e eeuw. Om te voorkomen dat er in deze oude leidingen problemen ontstaan worden delen hiervan vervangen. Eind augustus zijn de werkzaamheden begonnen om een van deze leidingen te renoveren tussen de Sluiskade en de Praediniussingel.

Aorta voor drinkwater

Vanuit de leiding die rondom de binnenstad loopt gaan er verschillende vertakkingen naar de straten en huizen waar het drinkwater geleverd moet worden. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het heel belangrijk is dat deze hoofdleiding in goede staat is! Vorig jaar is er ook een leiding gerenoveerd bij de Oosterkade en nu is de Sluiskade aan de beurt.  

WBG 04-09-23 relining praediniussingel

Zinker

Als een leiding onder het water door gaat noemen we het een zinker. Deze leidingen zijn extra belangrijk omdat je een lekkage hieraan niet altijd merkt, hij ligt immers al in het water. De zinker die nu gerenoveerd wordt loopt onder het water van de A door en stamt waarschijnlijk uit 1882. Bij een zinker is het vaak ingewikkeld om hem helemaal uit te graven en te vervangen. Gelukkig zijn er steeds betere technieken die ervoor zorgen dat dit niet meer nodig is.  

Koustechniek

Aannemer GMB gaat voor ons met behulp van de koustechniek daarom de leiding van binnenuit vernieuwen. Bij de koustechniek wordt een met een hars geïmpregneerde kous in de zinker gebracht. De kous wordt door de waterdruk tegen de binnenzijde van de bestaande buis aangedrukt. Hierdoor wordt de diameter van de buis nauwelijks kleiner. Na het aanbrengen van de kous wordt het water opgewarmd, waardoor de hars hard wordt en als nieuwe leiding kan worden gebruikt. 

WBG 04-09-23 relining praediniussingel

Wat maakt deze klus zo bijzonder?

Siebe van Kammen is monteur bij het waterbedrijf Groningen en vertelt over de klus: “Dit zijn wel écht de uitdagende opdrachten. Naast de zinker die nu via de koustechniek vernieuwd wordt vernieuwen we ook nog een stuk van de leiding die onder de bomen bij de Praediniussingel ligt. Dit doen we door middel van relinen, dan breng je een nieuwe kunststofbuis in de oude buis in. Bij de zinker kan dit niet omdat deze bochten heeft waardoor er dus geen harde buis kan worden ingebracht. Maar in een recht stuk leiding werkt dit wel goed.”

Werken in de binnenstad

“Je wilt natuurlijk dat de werkzaamheden zo snel mogelijk gedaan kunnen worden zodat de overlast minimaal is”, vertelt Siebe. “Maar in de stad weet je nooit precies wat je tegenkomt in de ondergrond, daar moet je dus altijd rekening mee houden. Zo bleek bijvoorbeeld bij het uitgraven van de leiding dat er een lekkage was aan de kademuur. Daarom is er een speciaal duikteam ingezet om de noodzakelijke werkzaamheden aan de zinker onder water uit te voeren. Er gebeurt dus altijd wel iets! En omdat er zoveel mensen langskomen wordt er ook vaak even gevraagd wat we aan het doen zijn, maar dat vind ik alleen maar gezellig!”