Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Meerderheid Groningse kinderen krijgt zoet drinken mee naar school

Schoolkinderen uit de provincie Groningen krijgen vooral zoet drinken mee naar school, een op de vijf krijgt een beker, bidon of fles kraanwater mee.

Schoolkinderen uit de provincie Groningen krijgen vooral zoet drinken mee naar school, een op de vijf krijgt een beker, bidon of fles kraanwater mee. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de landelijke waterbedrijven onder kinderen tussen 4 en 12 jaar. Om het drinken van kraanwater te stimuleren gaat dit jaar een samenwerking van start tussen Waterbedrijf Groningen en Huis voor de Sport Groningen waarbij meer dan tweeduizend kinderen worden bereikt.

Kinderen uit onze provincie drinken minder kraanwater vergeleken met leeftijdsgenoten uit andere delen van Nederland. 65% van de kinderen drinkt elke dag kraanwater en 20% van de ondervraagden neemt kraanwater mee naar school. Toch is dit respectievelijk 7% en 13% lager dan het landelijk gemiddelde, het merendeel neemt nog steeds pakjes drinken mee of andere zoete drankjes. Van de ondervraagde kinderen moet een op de tien kinderen (10%) wel eens water op school drinken van hun juf of meester. Landelijk is dit cijfer 16%. Een derde van alle ondervraagden zou best vaker water willen drinken op school. Hier is winst te behalen.

Yo Waterrrrr!

Waterbedrijf Groningen participeert al jaren in programma’s om kraanwater bij kinderen te stimuleren. Dit jaar start een samenwerkingsverband met Huis voor de Sport Groningen. Duizenden leerlingen van meer dan 20 Sportieve Gezonde Scholen doen tussen mei en november mee met ‘Yo Waterrr!’, waarbij het doel is om water te drinken in plaats van zoete dranken. ‘Yo Waterrr!!!’ is één van de onderdelen van het thema Sportieve Gezonde Jeugd van Huis voor de Sport Groningen waarbij kinderen geactiveerd worden om meer te bewegen en gezonder te leven. Alle scholen krijgen daarnaast de mogelijkheid een watertappunt te installeren met als doel wekelijkse een ‘kraanwaterdag’ te introduceren. Oftewel, elke week wordt er een dag kraanwater gedronken in plaats van zoete drankjes. Deze campagne moet het drinken van water op scholen een flinke impuls geven.

Koningsspelen

Dit jaar is ‘water drinken’ het thema van de Koningsspelen die op 12 april in heel Nederland plaatsvinden. Basisscholen in heel Nederland kunnen meedoen met een ‘kraanwater challenge’. Ook kunnen ze een eigen tappunt winnen. Waterbedrijf Groningen en Huis voor de Sport Groningen bezochten vrijdag OBS De Wilster in Middelstum om water uit te delen.