Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Na regen komt… watertekort?

Het was een ongelooflijk natte winter. En nog steeds regent het veel. Toch maken wij als drinkwaterbedrijf ons op voor mogelijk opnieuw een droogteperiode waarin we jou als klant vragen bewust en zuinig met water om te gaan. Hoe zit dat? Vijf inzichten.

Inzicht 1: we kunnen niet zomaar overal regenwater opslaan

We hebben in Nederland, en dus ook in Groningen, te maken met een groeiende vraag naar drinkwater. Er komen namelijk steeds meer huizen en bedrijven bij. Daarbij gebruiken we per persoon, zeker in de zomer, meer water.
In Groningen gebruiken we vooral grondwater voor de bereiding van ons drinkwater. Je zou denken: houd van al dat regenwater, gewoon een flinke voorraad vast in de grond. Dan hebben we voldoende voor de komende tijd. Helaas, zo simpel is het niet. We kunnen niet zomaar overal zoveel water vasthouden. Daarom wordt er door de waterschappen bij veel regen ook veel water afgevoerd naar zee. Dat moet ook wel, anders zou alles onderlopen.

Inzicht 2: we verkopen nu al ‘nee’

We hebben een beperkt aantal vergunningen om water te winnen voor de productie van drinkwater. Dit is te weinig om aan de grote, stijgende watervraag te voldoen. Daarom zeggen we momenteel ‘nee’ tegen nieuwe bedrijven in Groningen die drinkwater nodig hebben en zijn er onzekerheden over wateraansluitingen bij nieuw te bouwen woningen. Hoewel het water dus nog gewoon uit de kraan komt, zijn de zorgen hierover dus serieus.

Inzicht 3: het zoeken naar nieuwe drinkwaterbronnen duurt lang

We hebben toestemming om op bepaalde plekken grondwater te onttrekken. Dit zijn maar weinig plekken en daarom zoeken we naar nieuwe plekken waar we water mogen onttrekken. Zo’n zoektocht duurt alleen lang: soms wel 10 of 15 jaar. Dit komt omdat we bij het zoeken naar zo’n plek rekening houden met diverse omstandigheden in de omgeving, bijvoorbeeld de natuur, de landbouw en bebouwing. We zijn voor deze toestemming afhankelijk van de provincie.

Inzicht 4: jouw bespaaractie helpt echt

Wist je dat je ons en alle mede-Groningers vorig jaar enorm geholpen hebt? Door de hoge gasprijzen gingen Groningers massaal korter douchen. Dit zagen we terug in het watergebruik: het tekort dat we aan water hadden, werd hierdoor kleiner.
Maar helaas: na een tijdje zagen we het waterverbruik toch weer stijgen. We snappen dat een warme douche heerlijk is, maar door een minuutje korter te douchen, help je ons en je mede-Groninger echt. Je bespaart makkelijk 5 liter. Als iedereen dit zou doen besparen we jaarlijks een miljoen kuub water! Op andere manieren water besparen kan natuurlijk ook: gebruik bijvoorbeeld regenwater om je planten water te geven.

Inzicht 5: we verslaan het watertekort alleen samen

We hebben te maken met klimaatverandering. Daarbij passen de weersomstandigheden die we nu zien: natte winters, droge zomers. We weten nu ook dat de vele regen het watertekort helaas niet verslaat. Wél weten we dat alle bespaaracties helpen: korter douchen, bedrijven die steeds slimmer omgaan met water, nieuwe bedrijven die alternatief water gebruiken en steeds slimmere watersystemen in huizen. Iedereen draagt bij, alle beetjes helpen!

Meer lezen

Hoeveel water gebruik jij eigenlijk? En waar kun je nog besparen?