Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Eenrum op weg als DPS van de toekomst

Waterbedrijf Groningen is sinds september bezig met de renovatie van distributiepompstation Eenrum. In de komende maanden wordt deze locatie omgetoverd tot distributiepompstation van de toekomst.

DPS Eenrum levert water door aan Noordwest-Groningen

Via distributiepompstation (DPS) in Eenrum levert Waterbedrijf Groningen sinds 1964 jaarlijks circa een half miljoen kuub drinkwater aan haar klanten in het noordwesten van de provincie Groningen. Het drinkwater is afkomstig vanaf productielocatie Nietap. De kelders van DPS Eenrum worden ’s nachts gevuld, en overdag wordt dit water naar de regio noordwest-Groningen gedistribueerd. Om ervoor te zorgen dat de drinkwaterlevering via dit distributiestation ook in de toekomst gegarandeerd is, wordt deze nu vernieuwd. Insteek: slim en innovatief renoveren, met oog voor duurzaamheid en de toekomst, zodat Waterbedrijf Groningen kan blijven voorzien in een goede betrouwbare watervoorziening, tegen zo laag mogelijke kosten.

Infrastructuur versterken

Waterbedrijf Groningen gaat de technische infrastructuur in Noordwest-Groningen versterken. Onderdeel van deze versterking is de renovatie en technische aanpassing van DPS Eenrum. Dit doen we om straks beter opgewassen te zijn tegen aanhoudende pieken in de watervraag tijdens lange warme zomers, zoals we die kennen van de afgelopen drie jaren.

In september werd zodoende als eerste begonnen met de werkzaamheden aan het leidingnet naar en op de locatie. Via een gestuurde boring is er een extra leiding richting de locatie aangelegd om straks het tegelijk vullen en het leveren mogelijk te maken. Op de locatie worden oude leidingen verwijderen, en nieuwe leidingen leggen, tot en met nieuwe doorvoeren door de kelderwanden.

Complete renovatie

Aannemerscombinatie Friso Civiel, Stork en Rook is volop bezig met de renovatie. Zo wordt het pand zelf flink onder handen genomen en inpandig worden de volledige werktuigbouwkundige-, elektrische-, en besturingsinstallaties vervangen en het station hier bouwkundig op aangepast. Dit alles wordt bewust in deze periode van het jaar uitgevoerd, omdat de watervraag overdag en ’s nachts het laagst is ten opzichte van de overige maanden in het jaar.

Eigen energievoorziening via zonnepanelen
Verder volgen er ook nog onderhoudswerkzaamheden buiten op het terrein en worden er vanuit duurzaamheidsoogpunt zonnepanelen geïnstalleerd. De hiermee opgewerkte energie voorziet straks in circa 45% van de elektriciteitsbehoefte van DPS Eenrum. Met de hele renovatie is deze locatie straks weer als nieuw én klaar voor de toekomst.

Door werkzaamheden kans op lage druk in de avond/nacht van 25 januari

Binnenkort wordt de nieuwe transportleiding doorverbonden op het bestaande leidingnet. Hierdoor hebben inwoners in het noordwestelijke deel van gemeente Het Hogeland kans op minder waterdruk in de avond/nacht van 25 januari 20.00 uur tot 26 januari 08.00 uur en er is kans op troebel water. Zie voor meer informatie hier >>

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.