Skip to content Skip to navigation

Waarom ‘spuien’ we een waterleiding?

  • Gepubliceerd op 4 mei 2018

Om de kwaliteit van het drinkwater hoog te houden is het belangrijk om de leidingen regelmatig schoon te spoelen. ‘Spuien’, noemen we dat. Water wordt onder hoge snelheid door het leidingnet gestuurd. De in het water voorkomende natuurlijke stoffen zoals mangaan en ijzer stromen zo vanuit de leidingen, via een brandkraan, naar de dichtstbijzijnde waterafvoer. Zodat niet de hele straat blank komt te staan. Soms horen we wel van klanten dat het lijkt alsof we ‘zomaar ‘drinkwater weg laten lopen. Dat komt dus vanwege het reinigen van de leiding. Ook na een lekkage.
Tegenwoordig combineren we het spuien ook vaak met het testen van onze afsluiters.

Waarom afsluiters het goed moeten doen

Het is voor ons én voor de klant van belang dat onze afsluiters goed werken. Met name in geval van lekkages, maar ook voor geplande werkzaamheden, moeten we delen van het leidingnet snel en goed kunnen afsluiten met behulp van onze afsluiters. Is de afsluiter onverhoopt defect, dan zijn moeten we het af te sluiten gebied (onnodig) groter te maken. En hebben meer klanten hinder van tijdelijk geen water.

Preventief controleren voorkomt ongemak

Ter voorbereiding op werkzaamheden controleren we normaliter de werking van de betreffende afsluiters. Maar in geval van lekkages moéten ze het gelijk goed doen. We willen dan immers snel kunnen handelen; direct het juiste deel van het leidingnet afsluiten om vervolgens het lek snel te kunnen repareren. En dan is er is niets vervelender als blijkt dat de betreffende afsluiter niet goed werkt. Door de afsluiters te testen tijdens de spuiwerkzaamheden, controleren we de werking van onze afsluiters preventief. En voorkomen we eventueel ongemak voor de klant en voor onszelf tijdens (reparatie)werkzaamheden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.