Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Water in de kruipruimte of kelder? Dit is wat u kunt doen

Hoog peil grondwater zorgt momenteel voor veel telefoontjes over mogelijke lekke waterleidingen in woningen: er staat water in kelders en kruipruimtes. Oorzaak is vaak niet een lekke waterleiding, maar het hoge grondwater als gevolg van de vele regen. Het water sijpelt door muren in kelders en kruipruimtes. Stroomt de kraan nog steeds goed? Dan is er geen lekkage. Bellen is niet nodig. Hieronder leest u wie u kunt bellen en wat u kunt doen.

Veel overlast door hevige regen

Het regent de laatste dagen bijna onafgebroken. Hierdoor staat overal in Nederland het waterpeil én het grondwater erg hoog. Als het grondwater te hoog staat, kan dit voor overlast zorgen. Kelders, kruipruimtes en souterrains worden dan nat of vochtig. Dat kan ook gebeuren op andere plekken in uw huis. Tuinen worden drassig en het water kan in plassen op de grond blijven liggen.

Staat er water in de kelder of kruipruimte?

Door de vele regenval is het ook grondwater overal flink gestegen. Hierdoor kan er water in uw kelder of kruipruimte staan. Een vervelend probleem, maar daar is op dit moment weinig aan te doen. Het grondwater is te hoog. Wegpompen heeft daardoor nu helaas nog weinig tot geen zin. Als het een tijd droog is daalt het grondwater weer. Dan verdwijnt het water ook weer uit de kelder, de kelder of kruipruimte droogt dan meestal ook zelf weer op.

Wat kunt u doen en wie kunt u bellen?

Wat kunt u zelf doen:

  • Zorg dat u uw spullen tijdelijk uit de kelder haalt of op hoogte zet.
  • Wacht totdat het water gezakt is, dit heeft tijd nodig.
  • Is het water gezakt? Controleer of er waterschade aan de kelder is ontstaan en neem wanneer nodig telefonisch contact met uw woningbouw-vereniging en/of verzekeraar.

Heeft u schade door de extreme regenval of door overstroming?

  • Maak foto’s van de situatie.
  • En maak ook foto’s van de schade voordat u gaat opruimen.
  • Meld de schade vervolgens bij uw verzekering.

Wateroverlast – wie kunt u wanneer bellen?

  • Op het kaartje ziet u in een oogopslag wie kunt u bellen in geval van wateroverlast.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.