Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Wonen op een woonboot? Vijf aandachtspunten voor een drinkwateraansluiting

Woonboten worden populairder. Steeds meer mensen vallen voor de charme van het wonen op het water, vrijstaand, in combinatie met de gezellige drukte van de stad, of juist de rust van de natuur. Hoewel woonboten vaak verplaatsbaar zijn, zijn ze vooral bedoeld om op te wonen. De bijzondere eigenschappen van een woonboot zorgen er echter ook voor dat het niet vanzelfsprekend is, dat je automatisch kunt beschikken over een drinkwateraansluiting.

Overweeg je te gaan wonen op een woonboot met een vaste ligplaats in de provincie Groningen? Dan wil je natuurlijk ook beschikken over schoon en betrouwbaar drinkwater. Lees hier vijf aandachtpunten om rekening mee te houden. Zo weet je bijvoorbeeld wat Waterbedrijf Groningen kan doen, maar ook wat je zelf moet doen. En voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

1: Altijd eerst contact met de gemeente

Voordat je een woonboot koopt of huurt, bereid je je natuurlijk goed voor. Contact met de gemeente waar de woonboot ligt of komt te liggen is daarbij een belangrijke stap. Zij kunnen je meer vertellen over de vereiste ligplaatsvergunning. Misschien heb je nieuwe plannen voor de woonboot? Dan kun je bij de gemeente de benodigde informatie inwinnen over verbouwingsvergunningen, vervangingsvergunningen, omgevingsvergunningen, etc.

2: In uitzonderlijke situaties is een drinkwateraansluiting soms niet mogelijk

Waterbedrijf Groningen is dag en nacht in de weer om te zorgen dat er 24/7 bij Groningers helder en zuiver water uit de kranen komt. Nu én in de toekomst.

Wanneer je een aanvraag voor een drinkwateraansluiting doet via mijnaansluiting.nl, neemt Waterbedrijf Groningen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Wij doen uiteraard ons best het gewenste te realiseren. Soms kan het echter zijn dat een (nieuwe) ligplaats van een woonboot te ver verwijderd is van de hoofdleiding van het drinkwater, of dat er te veel of onoverbrugbare tussenliggende obstakels zijn. In uitzonderlijke situaties kan het daarom voorkomen, dat het niet mogelijk is om een drinkwateraansluiting naar de ligplaats aan te leggen.

3: Waterbedrijf Groningen brengt het drinkwater tot op de wal

Als een drinkwateraansluiting mogelijk is, levert Waterbedrijf Groningen het water normaliter van bron tot tap. Dit komt erop neer dat betrouwbaar drinkwater (ondergronds) tot in een woning wordt geregeld. Voor een woonboot is dit laatste helaas niet mogelijk. Daarom kan Waterbedrijf Groningen het drinkwater maximaal tot in een aansluitpunt buiten op de wal leveren. Dit aansluitpunt – bijvoorbeeld in een put of kast – moet voldoen aan alle landelijk geldende normen, richtlijnen en aansluitvoorwaarden (NEN-1006, Waterwerkbladen, wetgeving, etc.). Voorkom vervelende verassingen en laat je hierover informeren door je netbeheerder. Daarnaast stelt in het geval van een kast ook de gemeente vaak eisen aan bijvoorbeeld de degelijkheid en kleur.

Een drinkwateraansluiting van Waterbedrijf Groningen komt dus niet tot in de woonboot zelf. Het laatste deel van de waterleiding vanaf het aansluitpunt naar de woonboot moet je zelf (laten) aanleggen.

4: Zorg voor een goed geïsoleerde opstelplaats en waterleiding naar de woonboot

Hoewel Waterbedrijf Groningen niet verantwoordelijk is voor dit laatste deel van de watervoorziening, adviseren wij je graag, zodat je ook op je woonboot kunt genieten van helder en zuiver drinkwater uit de kranen:

  • Zorg voor een goed geïsoleerde leiding en bijbehorende onderdelen die voldoen aan de landelijk geldende normen en voorzien zijn van een Kiwa-keurmerk;
  • Om voldoende doorstroming te kunnen garanderen moet de diameter van de binnenleiding niet te groot zijn;
  • Zorg dat de opstelplaats en de waterleiding zo min mogelijk worden blootgesteld aan weerselementen. Als een leiding in de zomer te warm wordt, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit, geur en kleur van het drinkwater. Bovendien neemt dan de kans op aangroei van micro-organismen toe. Als een leiding in de winter bevriest kun je tijdelijk zonder drinkwater zitten. Ook kan vorst schade aan de leiding zelf veroorzaken, met bijvoorbeeld een lekkage als gevolg;
  • Laat alles bij voorkeur installeren door een erkende installateur.

5: Houd rekening met eventuele hogere kosten

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten die Waterbedrijf Groningen hanteert gaan onder andere uit van een maximale afstand van 25 meter van de aansluiting tot de hoofdleiding. Is de afstand groter en/of moeten wij speciale werkzaamheden verrichten, dan brengen wij ook de extra kosten van de aansluiting in rekening. Je wordt hierover op voorhand door ons geïnformeerd.

Als een nieuwe ligplaats te zijner tijd weer wordt verlaten en niet opnieuw wordt gebruikt, dan kan het zijn dat Waterbedrijf Groningen verplicht is de achterblijvende aansluitleiding te verwijderen. Ook dan kunnen deze kosten in rekening worden gebracht.

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten van Waterbedrijf Groningen staan toegelicht in de algemene voorwaarden, aansluitvoorwaarden en actuele tarievenregeling en vind je hier.

Vragen? Laat het ons weten!

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.