Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Geheugensteuntje: geef je meterstand door vóór 31 december. Dit kan via onze website of telefonisch via 085-1309240. Houd de opnamecode bij de hand.

Zuinig op ons water. Helpt u mee?

Het is warm! En dat zien we terug in het waterverbruik. Afgelopen zaterdag werd er door onze klanten 30% meer drinkwater gebruikt dan normaal gesproken. Op een ‘normale’ zaterdag leveren wij zo’n 94.000 kuub water in de provincie. Afgelopen weekend werd er 122.000 kuub drinkwater verbruikt: dit is 28 miljoen liter water meer!

Het is warm! En dat zien we terug in het waterverbruik. Afgelopen zaterdag werd er door onze klanten 30% meer drinkwater gebruikt dan normaal gesproken. Op een ‘normale’ zaterdag leveren wij zo’n 94.000 kuub water in de provincie. Afgelopen weekend werd er 122.000 kuub drinkwater verbruikt: dit is 28 miljoen liter water meer dan normaal!

Hoger drinkwaterverbruik

Het drinkwaterverbruik is bij warm weer hoger dan normaal. Logisch.
Door alleen ‘noodzakelijk water’ te gebruiken (tijdens de ochtend- en avondspits) zorgen we er samen voor dat iedereen overal in de provincie Groningen voldoende water(-druk) behoudt.

Wat kunt u doen op dagen met tropische temperaturen?

Op warme dagen met tropische temperaturen roepen we u op alleen ‘noodzakelijk water’ te gebruiken tijdens de ochtend- (6-9 uur) en avondspits (18-22 uur). Noodzakelijk is bijvoorbeeld water voor consumptie, handen wassen, wc doorspoelen en kort douchen.

Minder noodzakelijk tijdens de ochtend- avondspits is bijvoorbeeld:
–       Tuin sproeien
–       Auto wassen
–       Zwembadje vullen
–       De (af)wasmachine laten draaien

Water voor nu en later

Water is misschien niet duur, maar wel kostbaar. Geniet, maar verspil het niet. U kunt iedere dag uw steentje bijdragen door bewust om te gaan met water; zeker op warme dagen als deze. Zo behouden we voldoende water voor nu én later. Helpt u mee?

Bekijk de film ‘Wordt de volgende crisis, een watercrisis’ en ontdek waarom zuinig met water omgaan nodig is.

Bekijk de film: Wordt de volgende crisis, een watercrisis?

Veelgestelde vragen

  • Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

     

  • Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

  • Op warme dagen adviseren we om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

    Zo kunt je kraanwater besparen tijdens piekuren:

    • De tuin niet te sproeien
    • De auto niet te wassen
    • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
    • Geen zwembadjes te vullen
    • Een minuutje of twee korter douchen
  • Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

     

  • We doen minder onderhoudswerkzaamheden waarvoor veel water nodig is om bijvoorbeeld waterleidingen te spuien. Ook houden we kwetsbare klanten extra in de gaten als er bijvoorbeeld onverwacht een storing optreedt, zodat we nog sneller kunnen anticiperen op eventuele lekkages in leidingen.

    Om voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen werkt Waterbedrijf Groningen aan de routekaart Watertransitie Groningen, waarin we aan de hand van vijf routes werken aan het het duurzaam veilig stellen van de drinkwatervoorziening in Groningen. Bekijk en download de routekaart.