Skip to content Skip to navigation

Vanwege het Corona-virus is onze klantenservice aangepast bereikbaar van 09.00-17.00

Zuinig op ons water

Het is al enkele weken volop voorjaar. Merendeel van ons zit vanwege de huidige corona situatie thuis. Ondanks dit schijnt de zon, zingen de vogels en trekken we massaal de tuin in. Vrolijken we ons balkon of dakterras op en geven de eerste tuinsproeiers de nieuwe jonge plantjes water. Wat wil je ook! Het mag dan nog geen zomer zijn, de grond is al behoorlijk droog.

Slim omgaan met water in de tuin

Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaart u drinkwater. En wist u dat de grond opharken en hakken even goed is als tweemaal sproeien? Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Kies het juiste moment om te sproeien
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben uw planten er niet zo veel aan. Sproei zo dicht mogelijk bij de grond en bij de wortels van uw planten, daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooit u al het water op de bladeren van uw planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van uw planten komt.

Planten ‘trainen’ om water langer vast te houden 
Probeer om uw planten steeds minder vaak genoeg water te geven. Totdat u het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo traint u ze om water beter vast te houden en houden ze het langer vol in de zomerhitte straks.

Voorkom uitdroging van de grond
Om de grond te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of zelfs cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft.

Meer slimme tuintips

Meer lezen over slim omgaan met water in de tuin? Bekijk onze tuintips, ideeën voor leuke waterspelletjes en inspiratie voor verfrissende watercocktails

Lees meer

Slim omgaan met water in huis

Slim omgaan met water is nodig, om ook de generaties na ons te voorzien van betrouwbaar én betaalbaar drinkwater. Staat u er wel eens bij stil hoeveel water u per dag verbruikt? U verbruikt dagelijks een grote hoeveelheid topkwaliteit drinkwater. Meer dan u denkt en meer dan nodig is. Kunt u zelf makkelijk iets doen? Zeker weten! Wij hebben een aantal praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt in huis.

Minuutje korter douchen
Wist u dat u met douchen ca. 8,5 liter water per minuut gebruikt? Gemiddeld douchen we 8 minuten. Dat betekent dus al snel 70 liter water per douchebeurt. Douche een minuutje of twee korter. Of zet de kraan even uit te tijdens het inzepen. Dat scheelt water én energie. U kunt daarbij ook nog vele liters besparen door het installeren van een waterbesparende douchekop.

Gebruik de bespaarknop op uw toilet
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer.

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Als u de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, spoelt er zo 3 liter water door de gootsteen. Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Door de kraan dicht te draaien tijdens tandenpoetsen of scheren bespaart u enorme hoeveelheden water.

Vervang lekkende en druppelende kranen
Lekken zijn echte watervreters! U verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost wel duizenden liters per jaar. U kunt dus veel water besparen door lekkende kranen te vervangen.

Check uw waterverbruik

Hoeveel water gebruikt u eigenlijk? Check hier of uw waterverbruik (globaal) overeenkomt met het landelijk gemiddelde.

Check uw verbruik

Waarom slim omgaan met water?

De droge zomer van 2018 maakte duidelijk hoe belangrijk én kwetsbaar onze betrouwbare watervoorziening is. Zeker in een tijd waarin het klimaat verandert en de vraag naar water alsmaar toeneemt. Om te kunnen garanderen dat we ook in de toekomst voldoende, betrouwbaar én betaalbaar (drink)water hebben, moeten we nu in actie komen. Dit doen we op verschillende manieren: we gaan op zoek naar nieuwe bronnen, maar kijken ook of we slimmer met water om kunnen gaan, zodat we met minder toe kunnen.

De auto kan een grootverbruiker zijn als het om drinkwater gaat, zeker als hij iedere week wordt gewassen. De tuinslang werkt er zo 150 liter water doorheen voor de auto schoon is. Hetzelfde resultaat is te bereiken met een spons en vier emmers van tien liter water.

 • Met een spoelonderbreker verbruikt u 8000 liter minder water per jaar bij het doorspoelen van de wc. Een spoelonderbreking zit inmiddels op de meeste toiletten en u bespaart er 10 euro per jaar mee. Ook kunt u een toilet aanschaffen met een stortbak met zes in plaats van negen liter. Hiermee bespaart u maar liefst 23000 liter water per jaar!
 • Een andere eenvoudige methode om het watervolume van de spoelbak te verminderen: leg er een baksteen of een gevulde fles water in.
 • Doe de kraan dicht tijdens het inzepen bij het douchen en het handen wassen, en tijdens het scheren en tanden poetsen. Of schaf een sensorkraan aan. Dat kan op jaarbasis euro’s schelen.
 • U kunt op een heel eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw wastafelkaan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 10 euro per jaar.
 • Kies een spaardouchekop en geef de voorkeur aan een douche boven een bad. Een vol bad bevat ruim 100 liter water. Daarmee kunt u drie keer douchen, of zelfs 5 keer met een zuinige sproeikop.
 • Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water. Een huishouden bespaart gemiddeld 8600 liter water per jaar door het installeren van een waterbesparende douchekop. Deze is al verkrijgbaar vanaf 9 euro en de kostenbesparing kan oplopen tot 53 euro per jaar.
 • Moet u lang wachten op warm water? Vang het koude water dan op om er andere dingen mee te doen.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

 • Waarschijnlijk een open deur voor vele mensen, maar koop zuinige wasmachines en vaatwassers.
 • U kunt op een hele eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw keukenkraan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 5 euro per jaar.
 • Doe geen halve wasjes: zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is.
 • Wie elke week twee wasmachinebeurten uitspaart, verbruikt jaarlijks ruim 6.000 liter water minder.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

Lekken zijn echte watervreters:

 • Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter.
 • Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) kost zowat 35.000 liter per jaar.
 • Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 .000 liter water per jaar.
 • Een toilet dat blijft lopen door een slecht werkende doorspoelbak verbruikt 25 liter per uur, of 219.000 liter water per jaar.
 • Spoor lekken dus zo snel mogelijk op. Denk er ook aan dat een klein lek een groot lek kan worden als er niets aan gedaan wordt.
 • Door regelmatig uw watermeter na te kijken, kunt u het bestaan van lekken opsporen. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor u gaat slapen. Controleer ’s ochtends de meterstand. Is er een verschil, dan wijst dit op een lek.
 • Vervang het afsluitleertje of -rubbertje van een kraan als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.
 • Controleer regelmatig de doorspoelbak van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet zachtjes blijft lopen en voorkom dat de vlotter bekneld raakt.
  Klassieke lekpunten zijn de vlotter in de spoelbak van het toilet, en slecht sluitende kranen.
 • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
 • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
 • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
 • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
 • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
 • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

​Gemiddeld gebruiken we in Nederland 120 liter water per persoon per dag. In de provincie Groningen ligt dit wat lager, op 115 liter per persoon per dag. Dat zijn ongeveer 12 volle emmers. Natuurlijk hangt uw watergebruik af van uw persoonlijke leefgewoonten en woonsituatie.

In Groningen is het gebruik per persoon vanaf 2010 gestegen van 112 naar 115 liter per dag. Naar verwachting neemt die hoeveelheid alleen maar verder toe, naar misschien wel 140 liter in 2050. Ook de watervraag van zakelijke klanten stijgt. Zo zagen we afgelopen jaren bij het midden- en kleinbedrijf een groei ca. 10 procent.

De economie groeit, het aantal inwoners in Nederland neemt toe en dat betekent dat de vraag naar drinkwater toeneemt. Daar staat tegenover dat langdurige perioden van droogte, zoals in 2018, waarschijnlijk vaker zullen voorkomen. Alle reden voor Waterbedrijf Groningen om in te zetten op waterbesparing, en om met haar samenwerkingspartners te werken aan een duurzame drinkwatervoorziening voor de toekomst. Riksta Zwart directeur van Waterbedrijf Groningen:”Dat hier altijd maar water uit de kraan komt, is geen vanzelfsprekendheid. Het is een kostbaar product waar we bewust mee om moeten gaan.”

Waterbedrijf Groningen kijkt daarom naar manieren om slimmer met water om te gaan, zodat we met minder water toe kunnen. Zwart: “We verbruiken nu 115 liter water per persoon per dag. Naar verwachting stijgt dit naar 140 liter per dag in 2050. Om te kunnen garanderen dat we ook in de toekomst voldoende, betrouwbaar én betaalbaar (drink)water hebben, moeten we nu in actie komen.”

Drinkwaterbedrijf Groningen roept iedereen op om meer bewust met water om te gaan. Minder lang douchen, een regenton in de tuin en regenwater gebruiken voor de planten. Zomaar enkele voorbeelden van hoe je makkelijk minder water verbruikt.

Dat zou betekenen dat we enorm moeten investeren in de infrastructuur, en dat er meer ruimte moet komen voor drinkwaterwinning. Maar Nederland is een druk en bedrijvig land, er is ook ruimte voor andere zaken nodig zoals landbouw, wonen of natuur. Het is daarnaast vrij eenvoudig om water te besparen, dus vanuit duurzaamheidsoogpunt is dat de beste oplossing. Dat we allemaal gewoon wat minder water verbruiken. En dat kan ook.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.