Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Mogen we één minuutje van je kostbare douchetijd?

Als we allemaal iets bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor nu én voor later. Daarom vragen we één minuutje van je kostbare douchetijd. Daarmee bespaar je al meer dan vijf liter drinkwater per dag. Zo makkelijk is het! Help je ook mee?

“Nú is hét moment om bij te sturen, zodat er genoeg drinkwater beschikbaar blijft, ook in de toekomst”, zegt Riksta Zwart, Directeur van Waterbedrijf Groningen. “Als we allemaal ons steentje bijdragen en per persoon vijf liter water per dag te besparen kunnen we samen al tot één miljard liter water besparen per jaar Dat zou toch een enorme prestatie zijn!”

Waarom nu?

Eigenlijk is het best logisch: onze bronnen voor ons drinkwater zijn niet oneindig, maar de vraag ernaar wordt steeds groter. Er blijft er dus minder over. Het is als een taart op een verjaardagsfeestje. Hoe meer visite, hoe kleiner de stukjes taart. Je zou natuurlijk een nieuwe taart in de winkel kunnen kopen, maar met water is dat niet zo simpel. We halen in Groningen water uit de grond en gebruiken oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Daar moeten we het mee doen. Gelukkig is dat samen een heleboel water, maar wij zijn als inwoners niet de enigen die het nodig hebben. De natuur, de boeren, dieren en de industrie; ze willen allemaal een stukje van die taart die water heet.

Wat kan ik doen?

Een warme douche om je zorgen van je af te spoelen, een koude plons om af te koelen of een slok koel kraanwater na een sportieve prestatie. Water, we kúnnen en wíllen niet zonder. Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. Het is namelijk best simpel. Met kleine aanpassingen die bij jou passen heb je die vijf liter water per dag zo bespaart. Wist je dat veel Groningers daar nu al mee bezig zijn? Het geeft je ook nog eens een goed gevoel.

Vijf keer vijf liter water besparen:

  1. Één minuutje korter douchen (bespaar tot 8,5 liter)
  2. Bespaarknop op de wc gebruiken (bespaart tot 3 liter)
  3. Gebruik de regenton in plaats van 15 minuten sproeien (bespaart tot 100 liter)
  4. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen (tot 10 liter per minuut)
  5. Vervang een druppelende kraan (tot wel duizend liter per jaar)

Heb jij nog een originele bespaartip? Wij horen het graag; deel het via de sociale media met #ikbespaar5liter.

Wat doen wij zelf?

Als we jou vragen om mee te doen, dan moeten we natuurlijk ook naar onszelf kijken. Daarvoor hebben wij een routeplan opgesteld die we ‘Watertransitie Groningen’ noemen. Misschien herken je dat woord wel van de energietransitie, het geeft eigenlijk aan dat er dingen moeten veranderen.

  1. We doen er zelf álles aan doen om zo bewust mogelijk met water om te gaan en zo weinig mogelijk te verspillen.
  2. We vragen ook aan onze zakelijke klanten, die het water gebruiken voor bijvoorbeeld hun productieprocessen, om zo zuinig mogelijk te zijn.
  3. We zoeken naar alternatieve bronnen voor industriële klanten. Zodat er voor de industrie geen drinkwater gebruikt hoeft te worden.
  4. We willen voldoende bronnen realiseren om meer drinkwater uit de grond te kunnen halen.
  5. En ja; tot slot komen we toch weer uit bij jou, de klant. Wij zijn er trots op dat we 24/7 betrouwbaar drinkwater aan je kunnen leveren. Met een beetje hulp van jou kunnen we dat blijven doen!

Lees hier het interview met Riksta Zwart

Directeur Waterbedrijf Groningen doet oproep om vijf liter water per persoon per dag te besparen.

Lees het interview

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.