Navigatie overslaan

Mijn waterfilter is verkleurd. Hoe kan dat?

Je hebt een waterfilter geïnstalleerd, bijvoorbeeld omdat je een waterontharder hebt, en ziet dat de filter al na enkele weken verkleurt. Waarom is dat?

Drinkwater bevat van nature stoffen, zoals ijzer en mangaan, die niet met het blote oog waarneembaar zijn maar wel in het water thuis horen. Als u een waterfilter installeert, blijft een deel van deze stoffen achter in het filter en dit geeft vaak een ‘bruinige’ kleur. Hoe fijner het filter (bijv. 50 of 100 micron) hoe groter de verkleuring.

Zijn de stoffen die zorgen voor de verkleuring van mijn waterfilter schadelijk voor de gezondheid?
Nee, deze stoffen kunnen geen kwaad omdat deze stoffen van nature in het water voorkomen en er ook in thuis horen.

Belt een medewerker van Waterbedrijf Groningen of WLN aan? Vraag altijd om een legitimatie!

Vraag altijd naar de bedrijfspas van de medewerker die aan de deur staat. Zo weet je zeker weet dat je te maken hebt met een medewerker van Waterbedrijf Groningen. Onze medewerkers kunnen zich altijd legitimeren wanneer zij aanbellen om werkzaamheden te verrichten. Daarnaast zijn ze te herkennen aan hun bedrijfskleding.

Laboratorium WLN
Medewerkers van ons laboratorium WLN kunnen onverwacht ook bij je voor de deur staan. De kwaliteit van drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd. Elke dag weer nemen medewerkers van laboratorium WLN watermonsters; tijdens het zuiveringsproces, in het distributienet en bij klanten thuis. Daarvoor bezoeken ze regelmatig een aantal vaste adressen, maar ze nemen ook willekeurige steekproeven. Zo kan een monsternemer onverwachts aanbellen.

Krijg je namens Waterbedrijf Groningen een watermonsternemer van WLN aan de deur, dan stellen wij het op prijs als je mee wilt werken. De medewerkers zijn goed herkenbaar aan de bedrijfskleding en de bedrijfsauto met het logo van WLN. De monsternemer heeft een legitimatiebewijs en is met een paar minuten weer weg.

Wat is troebel water?

Troebel water  wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u daar niets van. Bij een onverwachte afname van veel water, kan de stroomsnelheid veranderen en kan er troebel water ontstaan. Dit ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Kraan doorspoelen na vakantie

Wanneer een huis langer dan een week niet bewoond wordt, staat het water stil in de waterleiding. Dat is niet fris en komt de smaak niet ten goede. Spoel direct bij thuiskomst de drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut voor lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! En als je het water opvangt in emmer of teil, kun je het ook nog eens gebruiken voor de planten, de tuin of het wassen van de ramen.

Hoe houd ik drinkwater goed in de tank van de caravan of boot?

  1. Ontsmet
    Maak de tank regelmatig schoon en ontsmet hem. Zeker aan het begin van het seizoen als je de boot of caravan uit de stalling haalt. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie kun je het beste de tank en leiding ontsmetten.
  2. Werk hygiënisch
    Het is belangrijk dat je bij het vullen van de tank oppast dat er geen vuil of bacteriën in de drinkwatertank terechtkomen.

Lees ook: Goed voorbereid op vakantie: tips voor schoon en betrouwbaar drinkwater

Wat doen we om medicijnresten uit het water te halen?

  • Zuiveren
  • Zorgen dat het er niet in komt, door in samenspraak met diverse partijen maatregelen te nemen. Zoals voorlichting over inleveren van niet-gebruikte medicijnen, ipv door de wc spoelen. Of speciale afvalwaterzuiveringen in de buurt van ziekenhuizen.
  • Onderzoek doen naar nog betere zuiveringsmethoden
  • Medicijnfabrikanten oproepen om biologisch afbreekbare medicijnen te maken

Treft Waterbedrijf Groningen ook medicijnresten in haar bronnen aan?

Waterbedrijf Groningen treft in haar grondwaterbronnen slechts incidenteel zeer laage concentraties aan van medicijn(resten).
Het waterlaboratorium WLN, dat voor ons de drinkwaterkwaliteit continu bewaakt, werkt met een rapportagegrens op haar meetapparatuur. Onder een bepaalde concentratie zijn de meetgegevens niet meer “betrouwbaar” en worden deze gerapporteerd als “niet aanwezig in meetbare concentraties”. Deze rapportagegrens (0,05 µg/l) ligt 20x lager dan de wettelijke norm voor medicijn(resten) in ons drinkwater (1 µg/l). Tot nu toe vinden we geen concentraties van medicijn(resten) boven deze rapportagegrens in ons grondwater.

In onze oppervlaktewaterbron (Drentsche Aa) worden incidenteel zeer lage concentraties van medicijnresten aangetroffen. Deze resten worden in de zuivering verwijderd.

Welk effect hebben medicijnresten in drinkwater op mensen?

Het effect dat geneesmiddelen hebben, is afhankelijk van de dosis. De concentraties van geneesmiddelen die wij aantreffen in het drinkwater zijn zeer laag. De effectieve dagelijkse dosis die men slikt is vele malen hoger (100.000 tot meer dan een miljoen).

Voor de volksgezondheid heeft dit geen gevolgen”, zegt Caroline Moermond, senior beleidsadviseur van het RIVM op het gebied van medicijnresten. “De drinkwaterzuivering zorgt ervoor dat het oppervlaktewater gezuiverd wordt van het overgrote deel van de verontreinigende stoffen. Daardoor zijn de concentraties van medicijnresten in drinkwater veel te laag om effect te hebben op het menselijk lichaam.”

Hoe komen medicijnresten in het water terecht?

Resten van humane geneesmiddelen komen na zuivering van afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZIs) in het oppervlaktewater. Deze zuivering haalt niet alle stoffen uit het water. Ook komen geneesmiddelen met rivierwater uit het buitenland in Nederland terecht. Diergeneesmiddelen komen in het oppervlaktewater terecht via af- en uitspoeling na bemesting van het land, of via afvalwater uit mestverwerkingsinstallaties en viskwekerijen. Vanuit oppervlaktewater en via de bodem komen resten van geneesmiddelen in het grondwater terecht.