Navigatie overslaan

Is het gebruik van een onthardingsapparaat tegen kalkaanslag nodig?

Hard water veroorzaakt vooral bij het verwarmen van water kalkafzetting. Hard water (meer dan 18 dH) komt in Nederland niet voor. Dit komt omdat de drinkwaterbedrijven het water hiertoe vrijwel overal centraal ontharden. In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° dH. Dit wil zeggen ‘zacht tot gemiddeld hard’. dH betekent Duitse Hardheid en is een maat voor de hardheid van water. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° dH.

Omdat bij een hardheid van 5,6 tot 12,5 dH nog steeds kalkaanslag kan optreden, kun je zelf een onthardingsapparaat laten installeren (laat dit wel doen door een erkend installateur) om kalkaanslag tegen te gaan. Deze ontharders verwijderen kalk namelijk veelal volledig. Hierbij willen we wel wijzen op een aantal mogelijke risico’s bij het gebruik van een dergelijk apparaat.

Hoe hard is mijn water?

Advies bij aanschaf en gebruik van een waterontharder

Elke bewerking van kraanwater kan risico’s opleveren. Indien je gebruik maakt van een waterontharder kan bacteriegroei ontstaan die de waterkwaliteit (geur en smaak) negatief kan beïnvloeden. Door goed onderhoud en beheer kunt u dit zoveel mogelijk voorkomen. Houd daarom rekening met:

  • Goed onderhoud en beheer van de waterontharders: denk bijvoorbeeld aan het reinigen of vervangen van filters om groei van bacteriën tegen te gaan of het (tijdig) regenereren van de kunsthars bij een installatie op basis van ionenwisseling. Volg hierin altijd de instructies van de leverancier.
  • Door het installeren van een onthardingsinstallatie wordt de directe watertoevoer naar de tappunten (kranen / douche) onderbroken. Daarnaast wordt een ionenwisselaar gespoeld met zout/pekelwater. Door onjuist gebruik of onvoldoende beheer en onderhoud kunnen beide aspecten de drinkwaterkwaliteit nadelig beïnvloeden.
  • Aansluitvoorwaarden. Via deze link Waterwerkbladen – InfoDWI vind je de technische (aansluit)voorwaarden van een ontharder. Deze aansluitvoorwaarden zijn opgesteld door een commissie die is vertegenwoordigd door de 10 samenwerkende drinkwaterbedrijven met Kiwa (certificering). Hierin vind je verschillende vereisten waar je aan moet voldoen bij het (laten) installeren van een ontharder. Denk daarbij aan het aanbrengen van een terugstroombeveiliging, een controleerbare keerklep, het kunnen aantonen van een kwaliteitsverklaring, etc.

Verhuisd naar een nieuw gebouwd huis?

Doorspoelen van de kraan

Waterbedrijf Groningen levert kraanwater van uitstekende kwaliteit. Echter: onderdelen van nieuwe leidingen en kranen kunnen in de eerste periode van gebruik soms nog stoffen aan het water afgeven die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Hoewel er geen sprake is van acute gezondheidsrisico’s, is dit ongewenst.

Vanaf het eerste gebruik is het daarom verstandig om de eerste drie maanden de nieuwe kraan (en daarmee de leidingen) die je gebruikt om uit te drinken of voor voedselbereiding dagelijks tenminste één minuut door te spoelen. Voor de douche-/badkranen en spoelen van het toilet is dit dus niet nodig.

Het doorspoelen van de kraan geldt voor zowel de koude kranen als de mengkranen. In het geval van een mengkraan moet de middelste stand gekozen worden. Zo ben je verzekerd van heerlijk schoon kraanwater.

Is hard water ongezond?

Nee. Hard water is volstrekt niet ongezond. Integendeel: calcium en magnesium, bestanddelen zijn van belang bij de opbouw van het bot. Hard water is ook niet vies. Sommige mensen geven de voorkeur aan hard water om te drinken; andere vinden zachter water juist veel lekkerder; dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maak je gebruik van een waterontharder? Houd er dan rekening mee dat ontharders calcium omzetten in natrium. De aanbevolen hoeveelheid natrium ligt in Nederland tussen de 1 en 1,5 gram per dag.

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Te hard water is minder goed voor apparaten. Als hard water wordt verhit ontstaat er ‘ketelsteen’. Een soort witte aanslag met soms loszittende witte korreltjes. Dit kan je goed zien in een fluitketel. Maar ook in andere apparaten die in aanraking komen met hard heet water komt de vervelende kalkaanslag voor. Denk bijvoorbeeld aan de geiser, de (af)wasmachine, het koffiezetapparaat of de douchekop. Deze apparaten moeten vaker worden schoongemaakt. Als dat niet kan moeten ze eerder worden vernieuwd.

Hoe ontstaat hard water?

Voordat we van het van nature zachte regenwater uiteindelijk drinkwater maken, heeft het een lange weg afgelegd als rivier- of grondwater. Onderweg neemt het mineralen, zoals kalk, op uit de bodem. Als er in de bodem van het gebied dus veel calcium en magnesium voorkomt, zal het drinkwater van nature hard zijn.

Dat gehalte in de bodem is niet overal gelijk; de hardheid van het water verschilt dan ook van regio tot regio. Water met een hoge waterhardheid houdt geen gezondheidsrisico in, maar bemoeilijkt de werking van zepen en verwarmingselementen.

Wat zit er allemaal in drinkwater?

Drinkwater bevat allerlei mineralen, zouten, stoffen en bacteriën. In de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit staan alle waterkwaliteitseisen voor veilig drinkwater. Zoals welke stoffen juist in drinkwater moeten voorkomen, en welke juist niet of beneden een maximale norm of richtwaarde. Wil je weten wat de samenstelling van uw drinkwater is? Op deze pagina kun je je postcode invoeren en de kwaliteitsgegevens van het geleverde drinkwater van uw productielocatie opvragen. De kwaliteitsgegevens worden continu geüpdatet en zijn te downloaden als PDF.

Wat is hard water?

Hard water heeft een ‘hardheid’ die hoger is dan 18 Duitse graden. Hard water leidt vaak tot kalkaanslag in apparaten en in de badkamer. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen komen van nature voor in de grond en dus in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. De grond en dus ook het water is op elke plaats waar wij het winnen anders, harder of zachter.