Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Geheugensteuntje: geef je watermeterstand door vóór 17 januari. Dit kan via onze website of telefonisch via 085-1309240. Houd de opnamecode bij de hand.

Nieuwe transportleiding Onnen – Ruischerbrug

Waterbedrijf Groningen is gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe transportleiding tussen drinkwaterlocatie Onnen en Ruischerbrug. Dit doen we om ook in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen leveren aan de stad Groningen en het noorden van onze provincie.

Wat gaan we doen?

Het grondwater in Onnen wordt met behulp van 48 winputten opgepompt en alle putten samen leveren een totaal van ongeveer 3000 kuub per uur. Dit drinkwater leveren vanuit het pompstation aan stad Groningen en het noordelijke en oostelijke deel van de provincie. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen wordt de huidige leiding (Ø 600 mm) vervangen door een nieuwe, stalen leiding (Ø 900 mm).

Een deel van de transportleiding loopt door het Natura2000-gebied Westerbroekstermadepolder. Om de natuur te beschermen, wordt een gestuurde boring uitgevoerd. Hierbij wordt een tunnel gemaakt onder het gebied door, waarin de drinkwaterleiding wordt aangebracht. Door deze werkwijze zijn er minder graafwerkzaamheden nodig. Desondanks blijft het een complexe uitvoering in een kwetsbaar natuurgebied, dat wordt gekenmerkt door (zeer) natte natuur.

Zorgvuldige voorbereidingen

In de aanloop naar de werkzaamheden, hebben we grondige voorbereidingen getroffen, waaronder grondonderzoek, onderzoek flora en fauna, en de ontwikkeling van een verkeersplan voor de aanvoer van materialen en materieel. Dit laatste is nodig omdat de aanvoer van onder andere de leidingmaterialen en het materieel voor het uitvoeren van de gestuurde boring zelf- ‘exceptioneel’ van aard is. Alle voorbereidingen inclusief ook de uitvoering zelf, stemmen we in nauwe samenwerking af met onder andere Het Groninger Landschap, de gemeente- en provincie Groningen en het waterschap.

Werkzaamheden Engelbert/Middelbert in 2025

De werkzaamheden in Onnen/Westerbroek werden in 2024 vlak na de zomervakantie gestart. Het eerste gedeelte van de transportleiding passeert de natuurgebieden bij Onnen en Westerbroek. Om de natuur zoveel mogelijk te ontzien zijn er een aantal lange gestuurde boringen gemaakt. Hierbij wordt een tunnel gemaakt onder het gebied door, waarin de leiding wordt aangebracht. Door deze werkwijze zijn er minder graafwerkzaamheden nodig.

Op dezelfde wijze zullen er ook twee boringen onder de A7 worden gemaakt, waarna de leidingaanleg vervolgd zal worden door het gebied: de transportleiding zal in het landelijk gebied ten westen van de Borgsloot en ten oosten van Middelbert/Engelbert worden aangelegd. Deze werkzaamheden starten naar verwachting medio januari 2025.

Om het project en de werkzaamheden uitgebreid toe te lichten organiseerden we halverwege december een informatiebijeenkomst in Engelbert. Omwonenden van het nieuwe leidingtracé -gelegen tussen de autosnelweg A7 en het aansluitpunt nabij de Woldmeerweg- ontvingen een uitnodigingsbrief voor deze informatiebijeenkomst. De presentatie met verslag van deze bijeenkomst wordt binnenkort per email toegestuurd aan de aanwezigen en zal ook op de pagina worden gepubliceerd.

Informatiebijeenkomst 11 december in Engelbert

Eerder gehouden informatiebijeenkomsten in Onnen en Westerbroek

Om het project nader toe te lichten organiseerden we in 2024 op 29 mei een informatiebijeenkomst in Onnen (De Tiehof) en op 5 juni in Westerbroek (Aalmanshuus) en gaven dan ook een specifieke toelichting op de situatie, effecten en voorzorgsmaatregelen voor de omgeving Onnen en idem voor Westerbroek.

Presentaties en verslagen Onnen en Westerbroek
De presentaties, verslagen van de bijeenkomsten in Onnen en Westerbroek inclusief de brieven ‘start werkzaamheden’ kunt u hier teruglezen.

Waarom is de nieuwe transportleiding nodig?

De huidige transportleiding, aangelegd in 1981, is kwetsbaar door zijn ligging in het natuurgebied en door het type constructie. In het geval van een lekkage is het erg lastig om deze te repareren vanwege het omliggende, doorgaans natte, natuurgebied. Een lekkage zal daarbij grote gevolgen hebben voor de leveringszekerheid van ons drinkwater, vanwege de cruciale functie van de transportleiding in de drinkwatervoorziening.

Omdat het repareren van de leiding meer impact zou hebben dan het vervangen ervan, is met Het Groninger Landschap en met de provincie Groningen de afspraak gemaakt om de leiding uit voorzorg te vervangen. De vervanging is dus zowel in het belang van de natuur als in het belang van de drinkwatervoorziening.

Leveringszekerheid

Het project heeft extra urgentie gekregen omdat we niet het risico willen lopen dat er een lekkage komt. Daarnaast is er meer druk komen te staan op de leveringszekerheid. Naast pompstation Onnen wordt er ook water geleverd vanuit ons pompstation De Punt. Bij dit pompstation hebben we ook te maken met oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Dat betekent dat er tijdens droge periodes minder water gezuiverd kan worden tot drinkwater. Een tekort aan water uit de Drentsche Aa wordt daarbij niet langer meer als een incident beschouwd, maar we verwachten dat dit in de toekomst structureel zal voorkomen. Daarom is het nodig dat met name pompstation Onnen beter in staat is pompstation De Punt te ondersteunen via de koppeling tussen stad en provincie bij Ruischerbrug. We gebruiken zodoende nu niet alleen een andere, sterkere type leiding qua materiaal (staal) en constructie, maar ook een grotere diameter (Ø900 i.p.v. Ø600 mm.) met een bijna driemaal hogere capaciteit. Om zo te blijven zorgen voor een toekomstbestendige drinkwaterinfrastructuur voor de stad en regio.

Heb je vragen, klachten en/of opmerkingen over het project TL Onnen en de uitvoering hiervan in omgeving Onnen/Westerbroek? Je kunt hiervoor contact opnemen met de omgevingsmanager van A. Hak Leidingbouw, de heer G. Holthuis, telefoon 06 – 515 062 05 / e-mail gholthuis@a-hak.nl. of met de heer A. Huising, telefoon 06 – 436 218 26 / e-mail ahuising@a-hak.nl.

Meer lezen

De Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder liggen in het stroomgebied van de Hunze, de rivier die ooit van Drenthe naar de Waddenzee stroomde.

Bij de aanleg van een nieuwe waterleiding maken we soms gebruik van een horizontaal gestuurde boring (HDD boring). Lees hier meer hoe de gestuurde boring stap voor stap wordt uitgevoerd incl. video-animatie

Nieuwsbericht 03 jan. 2025 Aansluitend op de intrekoperatie begin december werd er op 18 december opnieuwe een kleine 1000 meter ondergronds getrokken, onder het Winschoterdiep door… ​​​​​​