Lesje water 2: Waarom water besparen na zoveel regen?
Met de waterbespaarcheck kun je ontdekken hoeveel drinkwater jij gebruikt ten opzichte van andere Groningers. Op basis daarvan krijg je persoonlijke tips om een echte waterbespaarder te worden. Want zuinig omgaan met water blijft belangrijk! Zo zorgen we er samen voor dat er ook in de toekomst voldoende drinkwater is.
Misschien vraag jij je ook weleens af waarom besparen op water eigenlijk nodig is? Zeker als het met bakken uit de hemel lijkt te komen. Om in beeld te brengen hoe dat precies zit, gingen we in gesprek met onze collega’s van het waterschap. Zij zorgen namelijk dat de waterhuishouding in een gebied op orde blijft. En dat de grote hoeveelheid regen niet tot grote overlast leidt.
Drinkwatertekort hoe zat het ook alweer?
De vraag naar water wordt steeds groter, terwijl de bronnen voor ons drinkwater niet oneindig zijn. Er blijft in totaal dus steeds minder over. We halen in Groningen water uit de grond en gebruiken oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Daar moeten we het mee doen. Gelukkig is dat samen een heleboel water, maar wij zijn als inwoners niet de enigen die het nodig hebben. De natuur, de boeren, dieren en de industrie; ze hebben allemaal water nodig. Daarom waarschuwen de drinkwaterbedrijven voor een drinkwatertekort in de toekomst.
Lees meer over het drinkwatertekort
Waar komt drinkwater vandaan?
Een logische vraag die we vaak krijgen is of we niet al dat regenwater kunnen gebruiken om drinkwater van te maken. Wout Kompagnie, beleidsadviseur bij het waterbedrijf vertelt: “Wij mogen niet zomaar overal het water vandaan halen, er zijn gebieden aangewezen waar wij water voor drinkwater uit de grond mogen halen.”
Drinkwaterbedrijven gaan dus eigenlijk maar over een klein stukje van het water, namelijk het drinkwater (ongeveer 48 miljoen kubieke meter per jaar). Het waterschap zorgt dat de hele waterhuishouding daaromheen in een gebied op orde is. Dat noemen ze het watersysteem. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat wij droge voeten houden maar ook denken ze mee met boeren om ervoor te zorgen dat hun land niet te nat of te droog wordt.
Wat gebeurt er met alle regen van afgelopen tijd?
Harry Jager is deskundige op het gebied van de waterkringloop en werkt bij het waterschap Hunze en Aa’s. Hij vertelt: “Er is een record aan regen gevallen deze herfst. Het is zoveel dat het hele watersysteem het niet meer kan opvangen. Na een tijdje is de grond verzadigd en kan het geen water opnemen en staan alle sloten vol. Denk aan een spons, als deze vol met water zit dan kan hij geen extra water opnemen.”
“Daarom voeren wij ontzettend veel water af naar de zee in dit soort hele natte periodes. Eind november voerden we acht miljoen kubieke meter per dag af. Die hoeveelheden zijn moeilijk voor te stellen. Dat is even veel als bijvoorbeeld een middelgrote drinkwaterwinning over een heel jaar uit de grond haalt.”
Water vasthouden
“We krijgen vaak de vraag waarom we het water niet kunnen vasthouden,” vertelt Harry Jager. “Voor een deel doen we dat op plekken als bijvoorbeeld De Onnerpolder en Tusschenwater. Maar natuurlijk kan je niet in de hele provincie het waterpeil heel hoog houden. Dan krijgen mensen natte voeten en kunnen boeren geen gewassen meer verbouwen.”
Wout Kompagnie sluit daarbij aan: “Tusschenwater is een mooi voorbeeld waarbij we een win- win situatie creëren. Dit gebied ligt naast ons pompstation De Groeve. Een deel van de effecten die wij hebben door onze waterwinning worden verminderd doordat het waterschap bij Tusschenwater het water op een hoger peil houdt. ”
Lees meer over Tusschenwater
Meer water vasthouden is niet alléén de oplossing.
Harry Jager: “Water vasthouden is dus zeker belangrijk! Maar omdat er zoveel regen valt in een korte tijd is het ontzettend moeilijk om al het water in de grond te krijgen. Eigenlijk zit de grote uitdaging in de extreme omstandigheden die we zien. Er valt in korte periodes veel water en in de zomer zijn de droge periodes langer. We kunnen op sommige plekken wel meer water vasthouden, maar niet overal! We willen ook allemaal graag droge voeten houden.
Wout Kompagnie van Waterbedrijf Groningen: “Daar komt nog eens bij dat zolang we geen grotere winvergunningen krijgen we ook niet meer mogen winnen. Om meer of grotere winvergunningen te krijgen moeten we veel onderzoek doen, om uit te sluiten dat we nadelige effecten op andere gebruikers hebben. Dus dit zijn lange trajecten, voordat we echt meer water uit de grond mogen halen. Als het waterschap er in sommige gebieden (zoals bij Tusschenwater) erin slaagt om wel meer water vast te houden dan geeft dit wel meer mogelijkheden voor realiseren van extra winvergunningen. Maar dat blijven projecten van lange termijn.”
Doe de waterbespaarcheck
Regenwater opvangen wordt dus al gedaan op verschillende plekken. Daarmee kunnen we een deel van de extreme weersomstandigheden opvangen. Maar zelfs dan blijft het belangrijk om zuinig om te blijven gaan met ons water. Want uiteindelijk is het regenwater dat we kunnen opvangen niet genoeg om het drinkwatertekort in de toekomst op te lossen.
Gelukkig hoeven we niet van de regen in drup terecht te komen. Want alle druppels helpen! Als iedereen namelijk vijf liter per dag zou besparen kunnen we al één miljard liter besparen. Met regentonnen en wadi’s kunnen we ook samen een deel van het regenwater wél op vangen en vervolgens gebruiken in plaats van drinkwater. Doe de waterbespaarcheck en ontdek waar je nog kan besparen.