Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Momenteel is er een lekkage in de waterleiding ter hoogte van Amkemaheerd nabij het Total tankstation. Hierdoor hebben mensen in Beijum en omgeving kans op lagere waterdruk. De reparatiewerkzaamheden zijn in gang gezet. Onze excuses voor het ongemak.

Blij met uitbreiding watervergunning De Groeve

Waterbedrijf Groningen mag de waterwinning bij De Groeve uitbreiden van 10 naar 12 miljoen kuub per jaar. De provincie Drenthe heeft begin februari een definitief besluit hiervoor afgegeven en na het verlopen van de beroepsperiode werd medio maart de vergunning onherroepelijk toegekend. De extra vergunningsruimte heeft het drinkwaterbedrijf hard nodig om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar drinkwater. Ondertussen zet Waterbedrijf Groningen onverminderd in op uitbreiding van andere winningen en de zoektocht naar nieuwe bronnen. Evenals op waterbesparing binnen de eigen bedrijfsvoering en bij klanten.

Toenemende vraag naar drinkwater

Bevolkingsgroei, klimaatverandering en economische ontwikkelingen betekenen een toenemende vraag naar drinkwater. Met name de bouw van 20.000 nieuwe woningen in de regio Groningen maken de opgave om te blijven voldoen aan de drinkwatervraag uitdagend, vertelt Wout Kompagnie, beleidsadviseur bij Waterbedrijf Groningen. “Als deze woningen er nu zouden staan, zouden we hier geen drinkwater aan kunnen leveren. Simpelweg omdat we de capaciteit niet hebben. Bij sommige winningen komt dat door te weinig vergunningsruimte, bij andere omdat we niet beschikken over voldoende productiecapaciteit.”

Inzet op meer en minder water

Om vandaag en morgen te kunnen voldoen aan de vraag naar drinkwater bewandelt Waterbedrijf Groningen grofweg twee sporen, vertelt strategisch omgevingsmanager Gerda Brilleman. “Voor het realiseren van de watertransitie richten we ons enerzijds op waterbesparing. Dat doen we zowel binnen onze eigen bedrijfsvoering als bij onze particuliere en zakelijke klanten. Het andere spoor is het vergroten van de winnings- en productiecapaciteit. Op dat laatste gebied hebben we nu met de uitbreiding van de winvergunning van De Groeve een belangrijke stap gezet. Met de huidige ontwikkelingen in de watervraag hebben we deze 2 miljoen kuub extra al snel hard nodig.”

Uitbreiding bij De Groeve

Wout legt uit waarom voor uitbreiding bij De Groeve is gekozen. “We hebben eerst een quick scan gedaan van al onze winningen. Hieruit kwamen drie opties naar voren voor het op korte termijn vergroten van onze operationele reserve. Naast De Groeve waren dat Sellingen (ook grondwater) en De Punt (oppervlaktewater). Na een analyse kwamen we tot de conclusie dat uitbreiding bij De Groeve relatief snel haalbaar leek. Hier is namelijk de benodigde productiecapaciteit al aanwezig, waardoor alleen nog extra vergunningscapaciteit nodig was. Daarnaast is door herinrichting en vernatting van het omliggende gebied veel water beschikbaar rond deze winning. Op de twee andere locaties gaan we ook uitbreiden, maar dit vraagt meer aanpassingen en dus meer tijd.”

Onderzoek naar effecten

Het traject voor extra vergunningscapaciteit bij De Groeve startte in 2019. Gerda: “Voor het verkrijgen van meer winningsruimte moet grondig geohydrologisch onderzoek worden verricht. Hierbij hebben we onder meer gekeken naar de hydrologische werking van het systeem, de impact van extra onttrekking op de natuur en landbouw, de kans op verzakkingen en de aanwezigheid van archeologisch erfgoed. Dit hebben we gedaan in nauwe samenwerking met onze stakeholders en een extern onderzoeks- en adviesbureau. Voordat we de aanvraag officieel indienden, hebben we eerst alle conceptbevindingen gedeeld met omwonenden.”

Betrokkenheid omgeving

Volgens Gerda is betrokkenheid van stakeholders en omwonenden cruciaal. “Gezien de aardbevingsproblematiek in onze regio zorgt het woord ‘winning’ voor reuring. Maar waterwinning is wel heel iets anders dan gaswinning. Wij halen niet meer water uit de grond dan dat er op jaarbasis wordt aangevuld. Alleen lokaal kunnen de grondwaterstanden iets dalen. Maar over de hele breedte blijft het systeem in evenwicht. Verder hebben we er alles aan gedaan om risico op verzakking of andere nadelige effecten uit te sluiten. Dat is ook een voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning. Met peilbuizen monitoren we de grondwaterstand. Ook zijn we momenteel bezig om de huidige droogteschaderegeling voor agrariërs te actualiseren.”

Gebied rond winning sterk vernat

Een groot voordeel van De Groeve is dat de winning is gelegen in een natuurrijk moerasgebied, genaamd Tusschenwater. Wout: “Dit gebied is in het kader van de Hunzevisie uit 1995 heel recent, in 2019, heringericht. Door maatregelen als hermeandering van waterlopen en de aanleg van waterberging is er veel meer water beschikbaar gekomen in dit gebied. Dat betekent dat onze bronnen meer aanvulling krijgen van bovenaf en dat waterwinning minder impact heeft. Er zijn ook plannen voor vernatting van een aangrenzend gebied, Noordma, een andere belangrijke schakel van de Hunzevisie. Dit zorgt voor nog meer mitigatie van onze onttrekking.”

Zoektocht gaat verder

Wout: “We zijn ontzettend blij mee met de uitbreiding van de watervergunning. We hebben er hard voor gewerkt én samengewerkt. De extra ruimte hebben we ook echt al snel nodig. Ondertussen gaan we door met uitbreiding van andere winningen. Niet alleen voor de korte, maar ook voor de middellange en lange termijn. Hierbij kijken we ook naar alternatieve winconcepten en bronnen in combinatie met herinrichting van gebieden, zodat we onze winningen op een klimaatrobuuste manier kunnen inpassen in de omgeving.”

Besparing net zo noodzakelijk

Tot slot benadrukt Gerda dat Waterbedrijf Groningen minstens zo hard blijft inzetten op het spoor van waterbesparing. “Net als meer aanbod is ook minder vraag noodzakelijk om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren. Particuliere klanten geven we bespaartips; bij (groot)zakelijke klanten gaan we nog iets verder. We verzorgen bijvoorbeeld geen nieuwe aansluitingen meer voor processen waarvoor geen drinkwater noodzakelijk is. Tegelijkertijd helpen we bedrijven bij hun zoektocht naar alternatieve bronnen en manieren om water te hergebruiken. Uiteindelijk is de hele watertransitie een gezamenlijke opgave.”