Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Komt er op warme dagen nog water uit de kraan?

Even een zwembadje vullen, de tuin sproeien of verfrissend douchen. Op warme, droge dagen verbruiken we met zijn allen veel meer water. Tegelijkertijd is er in droge periodes minder water beschikbaar. Daarom riep Vitens haar Friese klanten vorige maand nog op minder water te gebruiken, omdat ze anders misschien niet kon garanderen dat er water uit de kraan bleef komen. Hoe zit dat bij het Waterbedrijf Groningen?

Is er genoeg water in Groningen?

Even een voorbeeld. Het is 19 juni, een mooie warme zomerdag. De huishoudens in de provincie Groningen gebruikten 160.000 kuub water, daar waar 130.000 kuub normaal is. Een stijging van maar liefst 23 procent. Toch riep Waterbedrijf Groningen haar klanten niet op om te stoppen met sproeien of korter te douchen.

Geen probleem

‘Ook tijdens lange warme en droge periodes komt er bij onze klanten water uit de kraan’, vertelt specialist Bedrijfsvoering Jacob Bolt. ‘Dat komt omdat wij het overgrote deel van ons water uit de grond halen en niet uit meren en plassen. Daar daalt het peil niet zo snel.’

Verkwist het niet

Dus wij kunnen in Groningen zoveel water gebruiken als we willen? Jacob schudt zijn hoofd. ‘Ook in Groningen is het goed om zorgvuldig met water om te gaan. Het is in Nederland vanzelfsprekend dat het uit de kraan komt, maar je moet het niet verkwisten. Water is van levensbelang.’

Een paar tips

In een gemiddeld zwembadje gaat al gauw zo’n 3 tot 4 kuub water. En de tuin eens goed sproeien? Dan ben je na een paar uur ook zo 2 tot 3 kuub verder. Wilt u wel lekker zwemmen en een mooie tuin, én toch bewust met water omgaan? Gebruik dan bijvoorbeeld het zwembadwater aan het einde van de dag om uw plantjes water te geven. En uw gazon heeft maar een keer per week een flinke hoeveelheid water nodig. Eén keer veel water (minimaal een halfuur sproeien) is beter dan elke dag een beetje. Check voor u uw tuin gaat beregenen nog even het weerbericht. Wordt er regen voorspeld? Dan kan de sproeier in de schuur blijven. En dat scheelt niet alleen water, ook werk!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.