Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Lesje Water

Als we het hebben over drinkwater, dan gaat het niet alleen over water dat we drinken. In huis gebruiken we water om te douchen, voor de wasmachine en de planten. Tegelijkertijd heeft de industrie soms ook water van drinkwaterkwaliteit nodig. Als het gaat over processen waarbij het water in aanraking komt met voedsel bijvoorbeeld. Soms vragen onze klanten zich wel eens af of water besparen dan wel zin heeft. In dit artikel leggen we uit aan wie we ons drinkwater leveren. Klein tipje van de sluier: water besparen heeft zeker zin!

Laten we beginnen bij het totaal aan drinkwater dat wij als Waterbedrijf Groningen per jaar leveren: 48 miljoen kubieke meter. Dat staat gelijk aan ongeveer 19.000 olympische zwembaden. Een deel daarvan gaat naar klein- en grootzakelijke klanten. Denk bij klein zakelijke klanten aan kappers en bakkers. Een grootzakelijke klanten is bijvoorbeeld een ziekenhuis maar ook een fabriek kan hieronder vallen.

Les 1: Aan wie leveren we ons drinkwater?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leveren wij meer dan de helft van die olympische zwembaden aan drinkwater aan Groningers. Want ook al gebruikt de industrie misschien meer dan de gemiddelde Groninger, alles bij elkaar opgeteld is het gebruik door ‘de Groninger’ toch goed voor 23 miljoen kuub drinkwater.

Hoe ziet die verdeling eruit?

Op deze afbeelding zie je dus precies aan wie we ons drinkwater leveren. Bij het kleinste puntje taart staat overige, daarbij kun je denken aan het verliezen van water door lekkages of werkzaamheden. In Nederland is het ‘lekverlies’ zoals we dat noemen erg laag! In Engeland is dit bijvoorbeeld wel 15 tot 20 procent.

Watertekort

De vraag naar water wordt steeds groter, terwijl de bronnen voor ons drinkwater niet oneindig zijn. Er blijft in totaal dus steeds minder over. We halen in Groningen water uit de grond en gebruiken oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Daar moeten we het mee doen. Gelukkig is dat samen een heleboel water, maar wij zijn als inwoners niet de enigen die het nodig hebben. De natuur, de boeren, dieren en de industrie; ze hebben allemaal water nodig.

Goed nieuws: water besparen heeft zin!

Het goede nieuws: je kunt als Groninger wel degelijk een verschil maken! Als alle Groningers vijf liter per dag zouden besparen kunnen we één miljard liter besparen en daarmee zouden we al twintig procent van het drinkwatertekort oplossen. Dus besparen op drinkwater heeft echt zin! Juist alle kleine beetjes bij elkaar kunnen samen een enorm verschil maken.

Hoe zit het dan met de zakelijke klanten?

Dat het als Groninger zin heeft om te besparen betekent natuurlijk niet dat zakelijke klanten niets kunnen of hoeven te doen. Wij roepen ook zakelijke klanten op om zo zuinig mogelijk met het water om te gaan. Om te kijken of een bedrijf nog duurzamer met water kan omgaan, bieden wij in samenwerking met WLN een waterscan aan. Tijdens de waterscan worden alle processen bekeken en wordt gezocht naar de oplossing die het minste water vraagt.

Alternatief voor drinkwater

Niet voor alle grootzakelijke klanten is drinkwaterkwaliteit nodig. Daarom hebben we met het Rotterdamse Evides Industriewater een dochteronderneming: North Water. Zo krijgt het datacentrum van Google in de Eemshaven industriewater vanuit de industriewaterzuivering in Garmerwolde. Bekijk het filmpje als je benieuwd bent naar hoe dat precies werkt.

Duurzame Watervoorziening Noordoost-Groningen: industriewater op maat

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.