Coronavirus aangetroffen in rioolwater: GEEN risico voor drinkwater
Dat het Coronavirus is aangetroffen in rioolwater in onder andere Amsterdam en Tilburg geeft geen gevolgen voor drinkwater. Het RIVM meldt ter verduidelijking dat het Coronavirus niet is gevonden in Nederlands kraanwater: ‘er is in Nederland een strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te bewaken’. Het RIVM ziet dan ook geen verhoogd risico op besmetting van omwonenden: contact met rioolwater moest al vermeden worden, nu dus ook.
Ook Waterschap Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s bevestigen dat het Coronavirus in afvalwater is aangetroffen maar niet in gezuiverd afvalwater.
Drinkwater zeer goed beschermd tegen virussen
De kans dat drinkwater wordt besmet met het Coronavirus is nihil. Een griepvirus wordt niet verspreid via het drinkwater. Drinkwaterbedrijven die drinkwater uit oppervlaktewater bereiden hebben allemaal een meervoudige desinfectiebarrières ingesteld gericht op het verwijderen van bacteriën, virussen en protozoën, die ook geborgd zijn door de Analyse Microbiologische Veiligheid Drinkwater. Grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiëne-voorschriften voor aanleg en werkzaamheden maken dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.
Lees ook:
- Drinkwaterplatform: ‘Coronavirus en drinkwater, dit moet je weten’
- Waterschap Noorderzijlvest: ‘Corona in afvalwater: geen extra maatregelen’
- RTV Noord: ‘Geen verhoogd risico op besmetting via gezuiverd water’
Veelgestelde vragen
Hoe groot is de kans dat het drinkwater wordt besmet met het Coronavirus?
Die kans is nihil. Een griepvirus wordt niet verspreid via het drinkwater. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.
Is er een mogelijkheid dat de levering van drinkwater stopt door het Coronavirus?
Die kans is heel erg klein. Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening, en de voorraad aan diesel en hulpstoffen (voor 10 dagen) zijn bedrijven in staat om ook bij een ernstige grieppandemie drinkwater te blijven produceren en distribueren.
De fysieke aanwezigheid van werknemers is niet continu noodzakelijk (sturing op afstand), waardoor met een beperkte groep kritische functionarissen kan worden volstaan.
Verder is de afhankelijkheid van hulpstoffen klein. Stagnering van de aanvoer van chemicaliën, vooral kalk(melk) zou een probleem kunnen vormen voor het ontharden van het water. Maar ook in dat geval blijft het drinkwater aangeboden worden (conform de wettelijke kwaliteitseisen) en zijn er geen consequenties voor de volksgezondheid.
Welke preventieve maatregelen neemt Waterbedrijf Groningen?
Waterbedrijf Groningen volgt, net als alle drinkwaterbedrijven in Nederland, de aanwijzingen van het RIVM op en overlegt indien nodig met de GGD’s en veiligheidsregio’s.
Alle drinkwaterbedrijven hebben voor specifiek grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld. In deze plannen staan maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook maatregelen en de handelswijze wanneer het virus daadwerkelijk tot personeelsuitval leidt. In die plannen staan o.a. de geïdentificeerde kritische functies benoemd: dit zijn functies die cruciaal zijn voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening. Bij de maatregelen gaat het bijvoorbeeld om het beperken van contactmomenten, hygiënevoorschriften, meer thuiswerken, het prioriteren van werkzaamheden en extra maatregelen richting personeel in kritische functies.
Merkt Waterbedrijf Groningen een stijging in het waterverbruik doordat mensen nu meer hun handen wassen?
Nee, handen wassen vraagt relatief zo’n kleine hoeveelheid water en vindt gedurende de hele dag plaats, en daarmee valt wat je daarmee verbruikt weg in het totale verbruik. Het is dus niet te zien in cijfers over het waterverbruik.
Watersysteem langere tijd niet in gebruik? Spoel door voor gebruik!
Veel waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet of minder gebruikt. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. Waterbedrijf Groningen adviseert daarom als de waterleiding langer dan een week niet gebruikt is, deze goed door te spoelen. Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binnen-installatie.
- Spoel alle tappunten minimaal één keer in de week twee minuten
- Spoel ook de wc’s door
Wordt er op uw kantoor of in uw organisatie weinig of geen water verbruikt? Spoel dan minimaal één keer per week de leidingen door. Hiermee voorkomt u bacteriegroei en daarmee ook de kans op legionella.