Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Elke druppel telt: hergebruik spoelwater op productielocatie Nietap

Nieuwe spoelwaterhergebruik-installatie in gebruik op onze productielocatie Nietap

Per jaar gebruiken we zo’n 6 á 700.000 kuub drinkwater om de filters die we nodig hebben in het zuiveringsproces te spoelen. Met onze spoelwater-hergebruikinstallatie kan het water dat hiervoor nodig is worden schoongemaakt én weer gezuiverd tot drinkwater. Zo kunnen we nog meer water hergebruiken.

Voordat grondwater als drinkwater uit de kraan komt moet het door een aantal zuiveringsstappen op onze productielocaties heen. Op onze productielocatie in Nietap hebben we sinds vorig jaar een installatie in gebruik om nog meer water te kunnen hergebruiken. 

Duurzaam hergebruik

Per jaar wordt zo’n 6 á 700.000 kuub drinkwater gebruikt om de voor en nafilters te spoelen. De spoelwater-hergebruikinstallatie maakt het mogelijk dat het water dat hiervoor nodig is weer schoongemaakt kan worden en daarna gezuiverd tot drinkwater. In een tijd waarin elke druppel telt zorgen we er ook op deze manier voor dat er zo min mogelijk water verloren gaat. 

Spoelwater-hergebruikinstallatie

Over het proces

Op onze productielocatie Nietap wordt onder andere centrale waterontharding toegepast. Dit doen we om kalk, dat hier relatief veel aanwezig is, uit het water te halen. Daar wordt er bijvoorbeeld door een cascade, die het water naar beneden laat stromen, voor gezorgd dat er zuurstof in het water komt en het oxidatie proces van ijzer en mangaan gestart. Ook wordt het aanwezige methaan uit het water gehaald. 

Nieuwe installatie

Op locatie Nietap wordt spoelwater overigens al twintig jaar hergebruikt. Inmiddels was het tijd voor een nieuwe installatie. Arne van Armerongen, Projectleider Werktuigbouwkunde bij Waterbedrijf Groningen: ‘We zagen dat de effectiviteit van de installatie terugliep en we daardoor steeds minder spoelwater konden hergebruiken als drinkwater. Omdat we het belangrijk vinden om het water zo effectief mogelijk te kunnen hergebruiken, besloten we de installatie te vervangen. ‘

‘Het spoelwater gaat nu door een ultrafilter heen. Dit wordt ook wel membraamfiltratie genoemd. Zo’n membraamfilter bestaat uit wel meer dan honderd rietjes,’ vertelt Arne. ‘Die rietjes met minuscule gaatjes worden op verschillende manieren schoongehouden, door terugspoeling en met chemische reiniging. Op een gegeven moment zijn deze rietjes versleten. De nieuwe installatie levert ca 50 kuub extra water per uur en dit volume kan omhoog indien er nog een filter (3e UF filterskid) bijgeplaatst wordt.  

Filter

Zuinig op ons water

Waterbedrijf Groningen zet zich in voor een toekomst waarin er voor iedereen genoeg drinkwater is. Daarbij is het van groot belang dat we zuinig omgaan met ons water. Dat geldt voor de afnemers van Waterbedrijf Groningen, maar ook zeker voor onszelf. Daarom gaan we altijd opzoek naar de meest effectieve manier om met ons drinkwater om te gaan. De nieuwe spoelwater hergebruikinstallatie is daar een voorbeeld van.  

 

Collega Arne van Amerongen bij de installatie
Benieuwd hoe het volledige zuiveringsproces op de locatie Nietap verloopt? In dit filmpje laat Procestechnicus Oeds Bijlsma het wateronthardingsproces zien.