Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Onze klantenservice is vanmiddag gesloten. Misschien vind je het antwoord op je vraag via de veelgestelde vragen. Via onze Zelf Regelen omgeving kun je zelf eenvoudig een wijziging aan ons doorgeven. Heb je een andere vraag? Dan kun je morgenvroeg terugbellen tussen 08:30 en 12:30. Dankjewel!

Als het vriest kan je waterleiding bevriezen

Strenge vorst en harde wind dringt door alle gaten en kieren en kunnen dan de waterleiding of -meter bevriezen.

De weersvoorspellingen zijn behoorlijk winters: naast flink wat sneeuw wordt er overdag -3 tot -5 graden en in de nacht -7 tot -10 graden vorst voorspeld. Bovendien voorspellen ze een krachtige tot stormachtige oosten- tot noordoostenwind en juist die wind maakt het verraderlijk koud.

En juist tocht is een vijand van de waterleiding: bij strenge vorst en harde wind dringt de ijskoude lucht door alle gaten en kieren. Zonder voorzorgsmaatregelen kan dan waterleiding of watermeter bevriezen. Met als vervelend gevolg geen water uit de kraan en mogelijk daarna ook (water)schade. Als de waterleiding of -meter bevriest kan het materiaal uitzetten en barsten, en weer eenmaal ontdooid kan dit waterschade veroorzaken. Erg vervelend en een onnodige kostenpost; dat geld geef je liever aan iets anders uit, nietwaar?

Wintertips voor de waterleiding:

Tap de buitenkraan af en zorg ervoor dat het niet tocht in de ruimten waar de watermeter, hoofdkraan en de leidingen zich bevinden.

Isoleer de kieren en maak de tochtnaden dicht in de meterruimte. Zo zorg je ervoor dat vorst en tocht geen vat krijgt op de waterleiding/watermeter.

Controleer gelijk of de hoofdkraan soepel open en weer dicht kan worden gedraaid. Dan weet je zeker dat in geval van lekkage in de binnenleidingen de hoofdkraan gelijk dichtgedraaid kan worden.

Kijk hier voor nog meer wintertips voor de waterleiding